Halfzus Guardian S met veel ‘go’ naar hoogste IBOP-score

Kirsten Brouwer en Guardian S. Foto: Melanie Brevink-van Dijk

In Asten vond gisteren de IBOP voor dressuur- en springpaarden plaats. De Don Tango-dochter Ipradin S, halfzus van de KWPN-hengst Guardian S, liep hier overtuigend naar de hoogste score van 85,5 punten. Iron Lady (v. Nabab de Rêve) was de beste springmerrie met 81,5 punten. Van de 22 voorgestelde dressuurpaarden slaagden er veertien. Bij de springpaarden behaalden acht van de veertien een voldoende resultaat.

Drie dressuurpaarden scoorden boven de 80 punten. Meest overtuigend was de presentatie van Ipradin S. Deze merrie werd door Stal van de Sande gefokt uit de elitemerrie Amadin S (v. Trento B), die ook de moeder is van Guardian S.

Techniek en schakelvermogen

Ipardin S kreeg met een 9 voor haar draf een totaal van 85,5. Inspecteur Toine Hoefs, die samen met Dirk Reijne en Koos Derks de paarden beoordeelde, licht toe: “Ipradin is een hele opvallende merrie met veel techniek in de beweging afdruk en schakelvermogen. Met name dat laatste was heel opvallend. De stap heeft veel souplesse met veel schoudervrijheid. De draf heeft heel veel techniek en veel afdruk. De merrie heeft veel ‘go’ en dat werkt nu nog af en toe tegen haar, met name in de galop waar ze nog wat veel snelheid nodig heeft om de balans te bewaren maar ze heeft zo veel techniek, dat komt in de loop van de tijd helemaal goed.”

9,5 voor de draf

Met 82,5 had de achtjarige Damira (v. Zizi Top) de tweede score van de dag. Hoefs: “Deze merrie viel met name op in draf waarin zij heel veel techniek en schakelvermogen toonde. Hiervoor hebben wij haar beloond met een 9,5. De stap is goed actief en zuiver, en ook in galop heeft zij veel techniek maar zou zich wat losser kunnen laten. Daarbij liet zij wel een hele mooie houding zien.”

Dressuurmodel

Het derde dressuurpaard boven de 80 was De Chipppendale-dochter Ici Bria VCG. Hoefs: “Ici Bria heeft een mooi naar boven gebouwd dressuurmodel. De stap is goed zuiver en actief, ze heeft veel souplesse in draf, is lichtvoetig en maakt veel houding. Datzelfde deed ze in galop. Daarnaast was ze opvallend fijn te rijden.” Ici bria kwam uit op een score van 80,5.

Fijne springer

De springpaarden werden beoordeeld door Arnold Kootstra en Dirk Reijne. Beste paard van de dag was Iron Lady. Kootstra: “Iron lady liet een hele constante verrichting zien. Ze heeft een lichtvoetige galop, met veel buiging en kracht in het achterbeen. Ze liet snelle reflexen zien en sprong goed naar boven, waarbij ze een mooie voorbeentechniek liet zien. De merrie toont veel atletisch vermogen. Daarnaast was ze voor een driejarige opvallend makkelijk te rijden, gewoon een hele fijne springer.”

Bron: KWPN

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.