Ga naar hoofdinhoud

HK Hannover: Veilingstatistiek rooskleuriger dan de werkelijkheid

Cat.nr 47 (Rock Springs x San Remo) Foto: Hannoveraner Verband e.V.

Met een gemiddelde prijs van 101.826 euro voor de goedgekeurde hengsten, een omzet over de 3 miljoen euro en een topper van 300.000 euro (cat.nr 47 v. Rock Springs) ziet de statistiek van de veiling op de Hannoveraanse hengstenkeuring er goed uit. Maar toch waren er lang niet zo veel kopers in de tent als voorgaande jaren. Buitenlanders kochten weinig in Verden (6 goedgekeurde hengsten en 5 niet-goedgekeurde hengsten).

Dat kopers niet in zo groten getale aanwezig waren of meeboden kan meerdere oorzaken hebben. De op de loer liggende recessie, de kwaliteit van de paarden (en de röntgenfoto’s!) en ook de mogelijkheid om de echte toppers aan te kunnen schaffen.

Een aantal publiekslievelingen van de keuring was niet te koop en het altijd zeer commercieel keurende Hannover besloot dit jaar zelfs drie hengsten te primeren die niet in de veiling kwamen (cat.nr 12 v. Bonds van Blue Hors, cat.nr 13 v. Bonds die naar Landgestüt Celle gaat en cat.nr 31 v. For Romance van Helgstrand). Ook was in de wandelgangen te horen dat er voorafgaand aan de veiling al dealtjes waren gesloten. Iets dat directeur Wilken Treu eigenlijk had uitgesloten in Verden.

Hoe het ook zij, de veiling verliep niet zo rooskleurig als de statistiek doet vermoeden: een aantal (dure) hengsten werd in de veiling teruggekocht en buitenlanders bleven afwezig. Een hengst gaat naar het Verenigd Koninkrijk, eentje naar Spanje, eentje naar Argentinië en zeven naar Denemarken (waarvan maar liefst vier niet-goedgekeurde hengsten).

Helgstrand

Andreas Helgstrand, die zelf met drie hengsten naar de keuring kwam (waarvan er twee werden goedgekeurd en één daarvan met een premie voorzien), heeft zelf bekend gemaakt dat hij op zijn minst twee van die zeven Deense aankopen heeft gedaan. De duurste hengst, cat.nr 47 (Rock Springs x San Remo), gaat naar Helgstrand Dressage en hetzelfde geldt voor de premiehengst cat.nr 48 (Secret x Don Darius). Een WFFS-drager die 120.000 euro opbracht volgens de veilingstatistiek.

Joop van Uytert meldt aan Horses.nl dat hij samen met Helgstrand en Paul Schockemöhle de niet-goedgekeurde cat.nr 52 (So Unique x Lauries Crusador xx) heeft gekocht voor 50.000 euro. Het kan dus goed zijn dat nog meer van de zeven Deense aankopen voortaan hun voer in Vodskov eten.

Opvallende keuze

De veiling in Verden begon met een opvallende keuze: cat.nr 44 (Le Formidable x Destano) werd als eerste hengst – en daarmee de officieuze kampioen waarmee een prijsklapper werd verwacht – geveild. De hengst bracht volgens de veilingstatistiek 161.000 euro op, maar volgens meerdere insiders werd hij afgeslagen aan een online bieder die later beweerde gehackt te zijn. In het persbericht van het stamboek staat dat de hengst naar Baden-Württemberg is verkocht.

Landgestüt Celle

Landgestüt Celle is na deze keuring vier hengsten rijker. Cat.nr 1 (v. Bon Courage), cat.nr 13 (v. Bonds), cat.nr 59 (v. Valdiviani, samen met Landgestüt Schwaiganger) en cat.nr 57 (v. Valdiviani) met Hengststation Hofrogge.

Mooie statistiek

Volgens de veilingstatistiek brachten de goedgekeurde hengsten (23) gemiddeld 101.826,08 euro op, tien hengsten brachten meer dan 100.000 euro op. De goedkoopste goedgekeurde hengst was 23.000 euro. Bij de niet-goedgekeurde hengsten was de gemiddelde prijs 28.782,60 euro. De duurste hengst was hier cat.nr 29 (v. Floriscount).

Klik hier voor alle prijzen

Prijzen premiehengsten

Cat.nr 1 (Bon Courage x Compliment): 191.000 euro (Landgestüt Celle)
Cat.nr 3 (Bon Courage x Lauries Crusador xx): 135.000 euro (VK)
Cat.nr 44 (Le Formidable x Destano) : 161.000 euro (Baden-Württemberg)
Cat.nr 47 (Rock Springs x San Remo): 300.000 euro (Helgstrand Dressage)
Cat.nr 48 (Secret x Don Darius): 120.000 euro (Helgstrand Dressage)
Cat.nr 57 (Valdiviani x Belissimo M): 266.000 euro (Landgestüt Celle & Hengststation Hofrogge)

Overige hengsten die 100.000 of meer hebben opgebracht


Cat.nr 16 (Damaschino x Sir Donnerhall I): 120.000 euro
Cat.nr 25 (Escamillo x Vivaldi): 126.000 euro
Cat.nr 61 (Vitalis x Spörcken): 120.000 euro (Spanje)
Cat.nr 65 (V-Plus x St. Moritz junior): 107.000 euro (Gestüt Tannenhof)

Lees woensdag alles over de Hannoveraanse keuring in De Paardenkrant

3 reacties op “HK Hannover: Veilingstatistiek rooskleuriger dan de werkelijkheid

 • Hans Miedema

  Waarom maakt de redactie van Horses.nl en de Paardenkrant zich plotsklaps druk over de veilingresultaten in Hannover?
  Grappig, want in NL is het schering en inslag met voorgekookte deals die dan voor het stamboek mooie resultaten laten zien en in Oldenburg wist men al jaren het grote publiek voor de gek te houden.

  Hannover was een van de weinig stamboeken, waar deals niet werden geaccepteerd en je dus vol moest afrekenen, terwijl ze daardoor best wel concurrentie kregen van andere stamboeken. Ook op de PSI veilingen lijken het recordprijzen, maar slechts een enkeling trapte daarin, maar in Nederland is op bijna elke veiling wel een voorgekookte deal…. Maar nu ineens moet een buitenlands stamboek even te kakken worden gezet? Kom op, Willem Rosie, je kan veel betere journalistiek bedrijven. Anders zet je er eens een echte onderzoeksjournalist op, met verstand van zaken, die de wanstanden binnen de paardenwereld eens goed in kaart gaat brengen!
  Dan toon je lef met je blad en site!
  En worden deals van de grote jongens snel ontmaskert en betalen de onnozele particulieren behoorlijk wat minder voor paar en profiteert alleen de verkopende partij en de kopende partij!

  Nu niet….

 • Rick Helmink

  Beste Hans,

  Het kan zijn dat in Hannover alles volgens de boekjes ging in de tijd dat u daar actief was, maar in de afgelopen jaren is ook daar genoeg gesjoemel naar buiten gekomen.

  Ik roep Revolution of Vivino in herinnering en het feit dat het duo Helgstrand.& Schockemöhle tegen gunstigere voorwaarden (lager percentage afdracht aan het stamboek) kon kopen in Verden.

  Voorts is het niet zo dat de redactie van Horses.nl en De Paardenkrant zich plotsklaps druk maakt over de veilingresultaten van Hannover.

  We zijn ons ervan bewust dat niet alles goud is wat blinkt op veilingen en hebben daar regelmatig over bericht in het verleden en zullen dat ook in de toekomst doen.

  Voorwaarde is wel dat we datgene wat we schrijven hard kunnen maken (en dat kunnen we in dit geval).

  Kunt u uw beweringen (in Nederland is het schering en inslag, in Oldenburg is het grote publiek jarenlang voor de gek gehouden en hetzelfde geldt voor de PSI) hard maken?

  Tenslotte durf ik wel te beweren dat op KWPN stamboekveilingen (KWPN Select Sale en KWPN online veulenveilingen) weinig spelletjes worden gespeeld, de prijzen zijn daar immers ook niet naar…

  Met vriendelijke groet,

  Rick Helmink

 • Hans M.

  Beste Rick,
  Dank voor je eerlijke open reactie!

  Even wat ik schreef voor de duidelijkheid: “Hannover wás een van de weinige stamboeken, waar deals niet werden geaccepteerd…” Was, schreef ik.

  Wat ik probeerde aan te geven, is dat ik mij verwonder dat je dit nu over Hannover doet, waardoor het overkomt voor de particuliere lezer (c.q. koper) dat dit een vreemd verschijnsel is en alleen bij Hannover voorkomt…
  Dit komt stelselmatig bij alle andere stamboeken al tientallen jaren voor en bij Hannover is men, sinds 2014, ook met voorafspraken in zee gegaan.

  De vorige discussie over de hoge en stiekum prijsopdrijvende commissiebetalingen en claims van diverse handelaren bij de handel van paarden is een verlengde daarvan. De consument is de dupe, de handelaar de lachende (rijke) derde.

  Ook in mijn actieve fokperiode ben ik geconfronteerd geweest met voorafspraken die door het stamboek (in Oldenburg én Hannover) vooraf werden “geregeld”.
  Dat een stamboek zich daartoe zet is, in mijn ogen, verwerpelijk.

  Maar nogmaals, Rick, het ging er mij om dat nu alleen het Hannoveraanse Stamboek wordt genoemd, zoals je weet het stamboek waar ik jaren voor fokte, terwijl deze zaken bij alle stamboeken al veel langer plaatsvinden.
  Het heeft alleen moed nodig om de bewijzen op tafel te leggen…

  Ik hoop e.e.a. verduidelijkt te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.