Ga naar hoofdinhoud

Hannoveraner hengsten Dancier en Don Crusador overleden

Anne-Kathrin Pohlmeier met Lordswood Dancing Diamond. Foto: Horses.nl/Rick Helmink

Met de dood van de kampioenhengsten Dancier en Don Crusador verliest het Landgestüt Celle twee van hun invloedrijke Hannoveraanse hengsten. De populaire De Niro-zoon Dancier is al jaren een begrip in de dressuurpaardenfokkerij en Don Crusador (v. Don Bosco) had via zijn zoon Don Index invloed op de Hannoveraanse fokkerij. Dancier werd slechts vijftien jaar oud, Don Crusador werd negentien.

De zwarte hengst Dancier kreeg zondagavond koliekverschijnselen en werd direct naar de kliniek in Hannover gebracht. Eerst leek de hengst op door de infuus op te knappen, maar na twee uur verergerde de situatie en werd er tot een operatie over te gaan. Er bleek een breuk in het middenrif en de dunne darm was al ernstig beschadigd. Dancier was niet meer te redden en werd ingeslapen. “Voor ons betekend de dood van Dancier een zwaar verlies”, zo reageerde Dr. Axel Brockmann Landstallmeister van het Landgestüts Celle.

Duurtse veulen in Medingen

Danciers mooie carrière begon toen hij als duurste veulen op de veiling in Medingen aan de Textielfabrikant Geert Brenninkmeyer werd verkocht. Twee jaar later werd de De Niro-zoon uitgeroepen tot kampioen van de Hannoveraanse hengstenkeuring. Voor 330.000 euro kwam de hengst in handen van Landgestüt Celle.

Winnaar verrichtingsexamen

Als driejarige won Dancier het verrichtingsexamen en het jaar erop werd hij vierde op het Bundeschampionat. Onder Wolfhard Witte liep Dancier op Lichte Tour-niveau en was daarin vaak succesvol.

Don Noblesse finalist Nürnberger Burg Pokal

Dancier heeft alleen al in Hannover meer dan 1000 nakomelingen. Tien van zijn kinderen lopen in de Zware Tour waaronder zijn goedgekeurde zoon Don Noblesse. Don Noblesse was finalist in de Nürnberger Burg Pokal en de Louisdor-Preis met Susan Pape. Danciers zoon Lordswood Dancing Diamond werd in 2016 Bundeskampioen bij de vijfjarigen en zal op het WK in Ermelo de Duitse kleuren verdedigen.

27 goedgekeurde zonen

27 zonen van Dancier zijn er tot nu toe goedgekeurd. Daaronder zijn onder meer DeLorean, Danciano en Dressage Noir. Maar Dancier genoot ook bekendheid als ‘merriemaker’, 92 merries kregen de titel Staatspremie.

Don Crusador overleden

Vorige week moest het Landgestüt ook afscheid nemen van een andere kampioenhengst, Don Crusador. De stoeterij in Celle schreef op hun website dat het team van dierenartsen had besloten om de hengst in te laten slapen. De Don Busco-zoon werd in 2000 kampioen van de Hannoveraanse hengstenkeuring. In de sport was de hengst succesvol tot en met de Zware tour.

Bundeskampioen

Don Crusador bracht negen goedgekeurde zonen waarvan Don Index zijn bekendste is. Verder bracht hij de Bundeskampioen van de driejarigen Dark Knight. Drie van zijn kinderen zijn actief in de Grand Prix dressuur.

Bron St.Georg

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook