Ga naar hoofdinhoud

Heartbreaker aanvoerder van FN- en KWPN fokwaardeschatting

Henk Nijhof Sr. met Heartbreaker. Foto: Team Nijhof
KWPN Paard van het Jaar 2016 Heartbreaker (v. Nimmerdor) is gelijktijdig aanvoerder van zowel de Duitse als de Nederlandse fokwaardeschatting. In Duitsland heeft hij een fokwaarde van 182 en in Nederland heeft de hengst van Team Nijhof in de groep hengsten met tien of meer nakomelingen in de sport en een betrouwbaar van 90% of hoger een fokwaarde van 175. 

Zijn overleden zoon Padinus volgt op enige afstand met een fokwaarde van 159, op de hielen gezeten door Berlin met 157. De Cassini I-zoon stond vorig jaar ook op die plaats, maar zijn fokwaarde is dit jaar wel gestegen. Dat komt omdat zijn nafok is doorgebroken in de sport. Dat is ook te zien in de HorseTelex Results-ranking, waar hij het niet verkeerd doet met een zestiende plaats in de IPV Ranking 2016 klasse A (alle leeftijden), een zesde plaats in klasse B (max. 15 jaar) en een zevende plaats in klasse C (max. 13 jaar). Plaats vier delen Cantos en Oklund met een fokwaarde van 149.

Vingino

Een van de grootste stijgers in de eerste groep is Vingino. Zijn huidige fokwaarde van 134 is er maar liefst zeven punten op vooruit gegaan, waarmee hij nu de twintigste plaats deelt met Lupicor en Ultimo.

Harley VDL

In de tweede groep (tien of meer nakomelingen in de sport/betrouwbaarheid 80-89%) is Heartbreaker-zoon Harley VDL opnieuw de aanvoerder met een fokwaarde van 165. Untouchable (Hors la Loi II x Heartbreaker) volgt op plaats twee met een fokwaarde van 162 en Arezzo VDL staat derde met een fokwaarde van 153. Baltic VDL volgt op de vierde plaats (150) en Vigaro (144) heeft Zavall VDL (141) uit de top-5 gestoten.

Bernini

In groep drie (tien of meer nakomelingen in de sport/betrouwbaarheid lager dan 80 %) is Bernini de aanvoerder met een fokwaarde van 154. Hij is – net zoals nummer 2 Bacardi VDL – voor het eerst opgenomen in deze groep. Alicante HBC volgt op de derde plaats.

Cidane, Elvaro en El Salvador

In de vierde groep (minder dan 10 nakomelingen in de sport) zijn de hoogste fokwaarden voor Cidane (Heartbreaker x Ramiro, 163), Elvaro (Calvaro Z x Heartbreaker, 164) en El Salvador (Vigaro x Kojak, 163).

De hoogste verwachtingswaarde (op basis van afstamming en eigen prestaties) is het hoogste voor Freezing Rain (Typhoon S x Heartbreaker, 164) en Grand Slam VDL (Cardento x Heartbreaker, 161).

Erkende hengsten

Bij de erkende hengsten springt Comme il faut er uit met een fokwaarde van 174. Vader Cornet Obolensky volgt met een fokwaarde van 168. In deze groep vallen ook twee extreem lage (onder de 90) OC-genoomfokwaarden op; die van de succesvolle Grand Prix-springhengst (en leverancier van Grand Prix-springpaarden) Arko III (87) en voormalig Wereldkampioen Vigo d’Arsouilles (89).

Klik hier voor de KWPN fokwaarden springhengsten 2016/2017

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.