Ga naar hoofdinhoud

Heartbreaker-dochter topper IBOP Panningen

Foto: Lonneke Ruesink

Petro Trommelen en Arnold Kootstra kregen maar liefst 24 springmerries te beoordelen in het Limburgse Panningen gisteren, in het kader van de IBOP. Zestien merries hiervan slaagden. De beste cijfers van de dag waren voor Heartbreaker-dochter Folly (uit Allure elite IBOP-spr sport-spr van Casantos, f/g M.J.H. Linders uit Bergen), die uitkwam op 85 punten.

“De galoppade viel positief op, deze is heel goed met veel kracht en ruimte en ze kan goed schakelen. Ze springt altijd goed van de paal af en opent achter goed. Gedurende de verrichting werd de merrie wat moe, waardoor ze haar voorbeen iets meer zou mogen vouwen. Maar ze heeft zoveel macht in galop, dat zie je terug in de power op de sprong. Daarbij laat ze zich goed bewerken. Echt een heel compleet springpaard”, beoordeelt Arnold Kootstra.

Astrello-dochter Fastrella BM (uit Whencorra B reg A van Dollar de la Pierre, fokker D.P. Bakker uit Goes) sprong 81,5 punten bij elkaar. De merrie van D. Maarse uit Wellerlooi bouwde duidelijk op gedurende haar verrichting. “Ze heeft ruimte en kracht in haar galop en kan goed schakelen. Ze schakelt tijdens het springen goed door in de lucht en heeft dus veel atletisch vermogen”, vertelt Kootstra. “Naarmate de proef vorderde werd ze steeds ontspannener, wat haar prestatie ten goede kwam.” De merrie kreeg voor de springonderdelen achten, en voor de galop en het vermogen zelfs 8,5-en.

Met 81 punten kon ook A.H.M. Michiels uit Wellerlooi tevreden naar huis met zijn Equira (Mr. Blue uit Aquira vb van Berlin, fokker W.H. Boltjes uit Denekamp). “Deze fijne schimmelmerrie galoppeert gemakkelijk, maar zou een fractie losser in de bovenlijn mogen zijn met het springen. Wel heeft ze heel goede reflexen en opent ze achter goed.” Daarnaast lijkt de merrie veel instelling te hebben, daarvoor kreeg ze een 8,5, net als voor het vermogen.

Ook Fashion (Ustinov uit B Miss Lupicor ster IBOP-spr sport-spr PROK van Lux, f/g D. Maarse uit Wellerlooi) kreeg voor deze beide onderdelen een 8,5 en kwam uit op 80 punten in totaal. “Zij galoppeert voldoende ruim en springt met goede reflexen en goed met de schoft omhoog. Een losse, vlugge merrie die gemakkelijk doorschakelt op de sprong en veel atletisch vermogen heeft. Ze is lichtvoetig in haar hele optreden.” B Miss Lupicor is een volle zus van de KWPN-hengst Lupicor, die Grand Prix sprong.

Petro Trommelen en Toine Hoefs beoordeelden vijftien dressuurpaarden, waarvan er negen slaagden. Hiertussen zaten geen grote uitschieters, maar wel een heel aantal fijne paarden. Hieronder ook Feloek la Haya (Zizi Top uit Wiluca vb pref van Roman Nature, f/g O.M. Boucher en J.H. Alberts, Bedburg-Hau) die 79 punten kreeg. Petro Trommelen: “Deze merrie draaft met een goede houding en een goede techniek in draf en galop. Ze is gemakkelijk te rijden en heeft een taktmatige stap.” Een puntje minder kreeg Fomathika M (Voice uit Omathika M keur van Elcaro, f/g C. F. van Mook uit Alem en gebr. Van Mook uit Alem). “Een merrie die heel actief stapt en in draf een goede buiging in de gewrichten en een vlug achterbeen heeft. In galop heeft ze veel balans en een goede techniek.”

Bron: Horses / KWPN

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook