Ga naar hoofdinhoud

Heartbreaker bovenaan Duitse fokwaardeschatting

Henk Nijhof Sr. met Heartbreaker. Foto: Team Nijhof
Team Nijhofs Heartbreaker staat bovenaan de fokwaardeschatting (voor de sport) van de FN met een fokwaarde van 182 punten met een betrouwbaarheid van 91 procent. Daarmee staat hij voor Diamant de Semilly (180) en Kannan (173). Op plaats vier staat de eerste Duitse hengst: de VDL-hengst Cardento met een fokwaarde van 165. 

Op wens van de stamboeken zijn de fokwaardeschattingen dit jaar gescheiden op de wedstrijdsport en de jonge paarden-beoordelingen (zoals bijvoorbeeld verrichtingsonderzoeken en merrietesten). In plaats van twee fokwaardeschattingen (met toplijsten met de beste 1 procent verervers), zijn er nu vier. “Door de scheiding van de wedstrijdsport en de jonge paarden-competities geeft de fokwaardeschatting nu nog een duidelijker beeld”, vertelt Klaus Miesner, voorzitter van de FN-afdeling fokkerij.

Daarbij kan er door een aparte fokwaardeschatting te maken voor jonge paarden-beoordelingen ook al sneller iets gezegd worden over de fokwaarde van een jonge hengst. Bij jonge paarden-beoordelingen horen de verrichtingsonderzoeken voor hengsten, de merrietesten en wedstrijden voor jonge paarden. De punten die de nafok van een bepaalde hengst halen in de testen (zoals voor de gangen, rittigkeit etc) worden meegenomen in de fokwaardeschatting voor jonge paarden-beoordelingen.

Stakkato-bloed bovenaan bij jonge paarden

In de fokwaarde voor jonge paarden-beoordelingen staat Stakkato Gold bovenaan met een fokwaarde van 163 punten (betrouwbaarheid: 90%), gevolgd door zijn vader Stakkato met een fokwaarde van 161 (betrouwbaarheid: 98 %).

De derde Hannoveraan staat op de derde plaats: Perigueux met een fokwaarde van 159.

Geen For Pleasure, geen Cornet Obolensky

Tot de top 1 procent van de wedstrijdsportverervers horen tot de FN niet HorseTelex Results Ranking-aanvoerder For Pleasure en Cornet Obolensky, die op de HorseTelex-lijst nu tweede staat. Cornet hoort wel bij de beste 1 procent verervers in de jonge paarden-beoordeling-fokwaarde. Hier staat hij met een fokwaarde van 156 (97%) achter zijn zoon Cornets Balou (fokwaarde 157/72%) en boven zijn zoon Comme il faut (fokwaarde: 151/90%).

Bij de top 1 procent-verervers horen hengsten met een fokwaarde van boven de 148 (jonge paarden) en 153 (wedstrijdsport).

Klik hier voor de volledige lijsten

Bron: FN/Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook
Haal meer uit je abonnement!Ontdek jouw voordelen en activeer je account.

'Ik ben veel onderweg. Door Horses Premium ben ik elke minuut van de dag op de hoogte van alles wat er speelt.' Rob Ehrens
Ontdek jouw voordelen!