Ga naar hoofdinhoud

Duitse rechter: Alleen Schockemöhle mag Totilas-rietjes verkopen

Paul Schockemöhle met Totilas. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Paul Schockemöhle accepteert niet dat Kees Visser diepvriessperma van Totilas op de markt brengt en stapte daarom naar de rechter. De inzet: Kees Visser per direct verbieden de rietjes die hij nog van Totilas heeft te verkopen. De civiele kamer van de Rechtbank Oldenburg stelde Schockemöhle vandaag in het gelijk en gaf een rechterlijk bevel om de verkoop via Holstud te stoppen.

Kees Visser is in beroep gegaan tegen het kortgeding-vonnis van de rechter in Oldenburg. Visser en diens advocaat Luc Schelstraete voeren dubbel verweer: enerzijds over de bevoegdheid van de Duitse rechter en anderszijds materieel. Lees hier meer.

3750 euro

Visser biedt de rietjes die hij nog heeft van Totilas aan via Holstud voor 3.750 euro. Het sperma wordt aangeboden middels ICSI en dat maakt het mogelijk uit één rietje heel wat merries drachtig te maken. Daarbij komt het sperma uit Totilas’ jonge jaren, toen de hengst nog een stuk vruchtbaarder was dan in de laatste jaren.

Duits of Nederlands recht

Partijen waren het oneens over de vraag welk recht van toepassing zou zijn. Paul Schockemöhle was van mening dat de verkoop van Totilas zich richt naar Duits recht en spande een kort geding aan in Duitsland. Eerder liet Schockemöhle al weten dat hij ook naar een Nederlandse rechter wilde stappen als dat nodig is. Maar de rechter in Oldenburg heeft zich dus bevoegd verklaard en Schockemöhle in het gelijk gesteld.

Aantal rietjes voor eigen gebruik

Bij de verkoop van Totilas mocht Kees Visser een aantal rietjes houden ‘voor eigen gebruik’. Zo was de afspraak volgens Schockemöhle. “Visser heeft destijds bijna vierhonderd rietjes sperma aan me gegeven. Hij wilde een paar rietjes voor zijn eigen merries behouden, maar zou verder niets verkopen. Ik ken hem al lang en vertrouwde hem”, zei Schockemöhle over de rietjes waar het nu allemaal om te doen is.

Kort geding-vonnis

De Duitse rechter heeft nu uitgesproken dat alleen Paul Schockemöhle het sperma van de drievoudige wereldkampioen Totilas mag verkopen.

Bron: Horses.nl

Eén reactie op “Duitse rechter: Alleen Schockemöhle mag Totilas-rietjes verkopen

  • Hans Miedema

    In de paardenwereld is dus niemand te vertrouwen op zijn woord, wat we al wisten. Jammer, slechte naam voor de 2e Visser op rij: zit in de familie kennelijk. Als je zo’n megabedrag voor je paard ontvangt, netjes betaald krijgt, ook nog enkele merries van jezelf mag dekken, lijkt me toch dat je principieel de koper van je fantastische hengst álle geluk gunt van de wereld?
    Nee, hoor, de heer Visser graait graag en accepteert zelfs de vernedering en public om extra geld binnen te harken.
    En iedereen zwijgt…
    Shame on you, Visser!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.