Ga naar hoofdinhoud

Op veulens beoordeelde tuigpaardhengsten gehandhaafd

Lanto (Delviro HBC x Patijn). Foto: Jacquelien van Tartwijk

Op donderdag 20 en vrijdag 21 augustus beoordeelde de hengstenkeuringscommissie tuigpaard enkele veulencollecties in het kader van de afstammelingenkeuring. Voor vier van de vijf hengsten adviseerde de commissie handhaving voor de fokkerij, voor een hengst werd een jaar uitstel gevraagd aangezien hij niet voldoende nakomelingen kon tonen. Het Algemeen Bestuur heeft deze adviezen inmiddels overgenomen.

Vorig jaar werden van de hengst Jesse James (Unieko x Marvel) al een aantal nakomelingen bekeken in het kader van de afstammelingenkeuring. Dit jaar kwam hij met zijn aanvullende collectie niet aan de reglementair vereiste 10 nakomelingen, waardoor er geen rapport en advies kon worden opgesteld. Volgend jaar dient de hengst een aanvullende collectie te tonen, waarna een advies van de commissie aan het Algemeen Bestuur kan worden uitgebracht.

Collectie

Voor de hengsten Hubert VDM (Cizandro x Manno), Kane BFT (Bocellie x Unieko) en Kapitaal (Atleet x Manno) geldt dat ook zij dit jaar een aanvullende collectie veulens lieten zien, en het rapport zodoende is gebaseerd op de waarnemingen van 2019 en 2020. Van Lanto HBC (Delviro HBC x Patijn) werd dit jaar een volledige collectie van 20 veulens beoordeeld. Hiervan werd een aantal thuis bekeken, zodat op de centrale locatie het aantal aanwezige personen in verband met de coronamaatregelen kon worden beperkt.

Handhaving

Voor zowel Hubert VDM, Kane BFT, Kapitaal als Lanto HBC adviseerde de hengstenkeuringscommissie handhaving voor de fokkerij, dit advies is inmiddels geformaliseerd door het Algemeen Bestuur.

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.