Ga naar hoofdinhoud

Dr. Ulf Möller: ‘Hengstenkeuring jaar verplaatsen en onder het zadel’

Dr. Ulf Möller, Helgstrand Germany GmbH

Dr. Ulf Möller windt er in een video-interview met het YouTube-kanaal Züchterherz geen doekjes om. De chef van Helgstrand Germany vindt dat de hengstenkeuringen een jaar naar achter geschoven moet worden en de driejarige hengsten onder het zadel beoordeeld. "We willen rijpaarden fokken, geen paarden om te bekijken vanaf de bakrand."

Möller heeft er ook een idee bij: de keuringen doorvoeren zoals ze nu in Duitsland worden georganiseerd (straat, vrijbewegen en longeren) maar dan een jaar later (dus in de herfst als hengsten 3,5 zijn) en met de uitbreiding van de beoordeling onder het zadel. De presentatie onder het zadel dus als uitbreiding van de keuring zoals die nu wordt georganiseerd. Verder zou aan de keuring direct een meerdaagse test kunnen worden geplakt om het karakter te testen. Eva Möller vult aan dat het voor alle stamboeken zou moeten gelden.

Een stap vooruit

“Met zo’n beslissing zouden pro-actief wat doen aan dierenwelzijn en daarmee ook dierenbeschermers een stap vooruit zijn en niet steeds achter de feiten aanlopen. Het gaat gebeuren dat we op een gegeven moment gedwongen worden om de keuring een jaar naar achter te schuiven, waarom kunnen we dat niet voor zijn?”

Moeite

“Voor de een of de ander zal het moeilijk zijn en hengstentrainers, die veelal zelf niet kunnen rijden, zullen hun bedrijfsmodel iets moeten aan passen. Ze zullen dan een meisje moeten zoeken die dat wel kan. En aan de andere kant: nu worden hengsten ook al gereden.”

Daarmee bedoelt Möller dat 2,5-jarige hengsten nu veelal worden aangereden nog voor ze drie zijn en de video’s daarvan onderhands rondgaan onder potentiële kopers.

Bekijk het interview hier (en klik hier voor deel 1)

3 reacties op “Dr. Ulf Möller: ‘Hengstenkeuring jaar verplaatsen en onder het zadel’

  • Bert Van Kooten

    Ulf Möller heeft 100% gelijk , paarden zijn een jaartje gegroeid, sterker en véél beter te beoordelen, want tenslotte zullen ze het onder het zadel moeten laten zien!! In het kader van het dierenwelzijn is deze ontwikkeling ook een grote stap voorwaarts, misschien wel het belangrijkst .

  • Karen Slijkhuis

    Dit is een hele mooie stap vooruit! En dit komt ten goede aan het dierenenwelzijn.

  • We willen rijpaarden fokken zegt Ulf en aangezien je op een rijpaard zit, zou je die dus ook onder het zadel moeten zien. Als je dat goed wil doen, moet je dus wachten tot dat het paard tenminste zes is en het gewicht van de ruiter optimaal kan dragen. Bovendien zouden deze paarden allemaal door dezelfde ruiter, die werkelijk klassiek rijden kan, voorgesteld moeten worden want de invloed van de ruiter op de balans van het paard is mega groot. De FEI schrijft trouwens voor dat het paard ons in de dressuur moet laten zien wat het in vrijheid ook laat zien. En daar wringt kennelijk de schoen want als het paard in vrijheid niet in balans kan bewegen, kan hij het paard dit onder het zadel ook niet. En veel van nature goed gebalanceerde paarden maken er, dankzij een hark van ruiter, onder de zadel niet veel van terecht omdat ze volkomen verkeerd en op de voorhand worden gereden. Als een paard in vrijheid geen dalende achterhand kan laten zien waarbij het landende achterbeen exact onder zwaartepunt dient te worden gezet, zal hij dat onder de ruiter ook niet doen. Als men de verlangde balans in vrijheid niet ziet, zal men dit onder het zadel ook niet zien. Aan een ‘mooi voorbeen’ heeft een paard niks als het van nature niet in balans kan bewegen. Als men niet verder kan kijken dan een mooi voorbeen en niet meer weet dat de functionele eigenschappen het gevolg zijn van een evenwichtige en harmonische bouw, is dat het werkelijke probleem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.