Ga naar hoofdinhoud

Friese Hengstenkeuring 2019: Jurre 495 opnieuw kampioen

Update
Alwin 469, Hier bij de Hengstenshow van de Nieuwe Heuvel . Foto: Mirjam Hommes

Traditioneel staat de Friese Hengstenkeuring op de laatste dag in het teken van de keuring van de ingeschreven stamboekhengsten. Met als hoogtepunt het kampioenschap aan het einde van de middag. Het programma wordt afgewisseld met enkele showrubrieken. Alles is vandaag via de livestream te volgen.

Er wordt gestreden om de kampioenstitels voor de beste stamboekhengsten. Er zijn meerdere kampioenstitels, verdeeld over de oudere en jongere hengsten. Daarnaast wordt één hengst de algemene kampioen van de hengstenkeuring 2019.

Rubriek 3

Uit de eerste groep hengsten, de ingeschreven stamboekhengsten tot en met twaalf jaar zijn Alwin 469 (v. Felle 422) en Epke 474 (v. Beart 411) doorverwezen naar de kampioenskeuring vanmiddag. Alwin, die vorig jaar het kampioenschap oudere hengsten won op de keuring, viel volgens jurylid Louise Hompe op vanwege zijn sublieme draf en goede achterbeengebruik. De rastypische Epke werd geprezen vanwege zijn uitzonderlijk goede stap en mooie bovenlijn.

Rubriek 4

Uit de tweede groep hengsten, die zijn goedgekeurd vanaf dekseizoen 2013, 2014 en 2015, mogen Jehannes 484 (v. Tsjalle 454) en Jouwe 485 (v. Pier 448) terugkomen voor de kampioenskeuring. De jury was goed te spreken over het mooie front van Jehannes en erg onder de indruk van de beweging van de hengst. Dat gold ook voor de beweging van Jouwe, die daarbij ook een hele koninklijke houding en een sterke bovenlijn heeft.

Rubriek 2

In de rubriek voor ingeschreven hengsten van dertien jaar en ouder werd er geen winnaar uitgeroepen van de rubriek. Vanwege het aantal hengsten werd deze rubriek in twee delen gesplitst. Uit het eerste deel mogen drie hengsten door naar de kampioenskeuring, Pier 448 (v. Beart 411), Tsjalle 454 (v. Mintse 384), die na de presentatie preferent werd verklaard en Uldrik 457 (v. Dries 421). Uit het tweede gedeelte van de groep zijn twee hengsten doorverwezen naar de kampioenskeuring: Beart 411 (v. Jasper 366) en Jasper 366 (v. Olof 315).

Rubriek 5

In de rubriek voor hengsten van het dekseizoen 2016 werd Markus 491 (Maurits 437) kampioen. De jury roemde hem op ras, zijn fraaie bouw en sterk beenwerk.  Hij werd op de voet gevolgd door Nane 492 (Wimer 461).  Ook hij kon de jury bekoren met zijn fraaie, jeugdige uitstraling en zijn draf met veel takt. De derde plaats was voor Meinte 490, de zoon van Beart 411 die na de Hengstenkeuring voor twee jaar naar Amerika verhuist. De drie gaan door naar het kampioenschap van jonge hengsten die nog niet goedgekeurd zijn op afstammelingen.

Rubriek 6

In rubriek 6 met goedgekeurde hengsten vanaf dekseizoen 2016 en 2017 zijn zowel Walt 487 (Gjalt 462) als Elias 494 (Jorn 430) door naar het kampioenschap van de jonge hengsten. De jury was blij de hengsten te zien en gaf aan dat beiden veel waarde hebben voor de sport: “Mooie voorbeeld dressuurpaarden.

Rubriek 7

In de rubriek voor goedgekeurde hengsten vanaf dekseizoen 2017 kwamen Jurre 495 als winnaar en Menne 496 als tweede uit de bus. Hetzelfde duo als bij het kampioenschap voor jonge hengsten in 2018. De jury was erg onder de indruk van de beide hengsten en roemde de mooie bovenlijn en het beste beenwerk  van beide hengsten. Jurre had volgens hen iets meer oprichting en Menne een mooier achterbeengebruik.

Rubriek 8

De goedgekeurde hengsten van dekseizoen 2018 levert twee kandidaten op voor het kampioenschap bij de jonge hengsten: Tymen 503 en Tjebbe 500. De jury prees Tymen om zijn opgerichte hals, mooie lengte en goed beenwerk. Ze vonden dat Tibbe wat meer front en nek mocht hebben, maar prezen zijn krachtige achterbeen dat hij heel goed gebruikte.

Rubriek 9

Wardy 509 (Hette 481) werd winnaar en Matthys 504 tweede (Norbert 444) in de rubriek voor goedgekeurde hengsten vanaf dekseizoen 2019 en maken zo deel uit van de tien hengsten die deelnemen aan het kampioenschap voor jonge hengsten. De twee hengsten kregen nog maar pas het dekbrevet, maar presenteerden zich keurig in het WTC Leeuwarden. De jury noemde ze een aangename verrassing. Wardy 509 is goed in rastype, heeft een stap met takt en ritme en voldoende regelmaat. In draf heeft hij een heel goed zweefmoment, een mooie beweging en veel souplesse. Matthys 504 heeft volgens de jury een lange hals, is goed opgericht en heeft een correcte bovenlijn. Hij heeft takt in stap, veel ruimte in draf, maar mag iets meer over de rug gaan.

Alwin 469 kampioen oude hengsten

Alwin 469 sleepte in een spannende finale met zeven hengsten de kampioenstitel in de wacht. Het leverde een fraai bewegende kampioen bij de oudere hengsten op. De reservetitel was voor Tsjalle 454, die vandaag preferent verklaard werd. Gouwe ouwe Jasper 366 bleef tot vreugde van het publiek tot bijna het laatste moment. Het publiek nam tijdens de laatste vijf met een staande ovatie afscheid van de 24-jarige. Beart 411 volgde zijn vader uit de ring, op zijn beurt gevolgd door Pier 448 met zijn imponerende statuur en fraaie behang.

Jurre 495 kampioen jonge hengsten

Het kampioenschap bij de jonge hengsten is opgeëist door Jurre 495. Daarmee prolongeerde de zoon van Maurits 437 het kampioenschap van vorig jaar én het jaar ervoor. Dankzij zijn mooie statuur werd Markus 491 reservekampioen.

Jurre 495 voor de derde keer algemeen kampioen

Ook dit jaar was Jurre 495 weer onverslaanbaar. Fokker Hendrik Deinum kwam met de handen in de lucht van de tribune: 3 x stond er op zijn shirt. Reserve algemeen kampioen werd Markus 491. De drie geselecteerde hengsten mochten allen nog een rondje draven: Tsjalle 454, Alwin 469 , Markus 491 en Jurre 495. Het publiek stond op de banken en de favorieten werden luidkeels aangemoedigd. Fraaie Friese paarden, met super bewegingen en veel uitstraling.  Jurylid Louise Hompe waagde zich aan de voorspelling dat Alwin de nieuwe Jasper wordt.

Handige links:

Programma
Meer informatie
Livestream

Bron: KFPS/Phryso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook