Ga naar hoofdinhoud

HK Zangersheide: 16 hengsten goedgekeurd

Foto: Paardenfotograaf.be/Zangersheide

De Zangersheide herfstkeuring op De Peelbergen zit er op: 16 hengsten werden door de hengstenkeuringscommissie (Eric Levaillois, Heinz Meyer en Luc Tilleman) goedgekeurd.

27 hengsten werden na de eerste ronde vrijspringen doorverwezen naar de tweede ronde van vandaag. Groen licht voor de dekkerij was er vervolgens voor zeven 2,5-jarigen en negen driejarigen.

Diamant de Semilly

Het bloed van Diamant de Semilly was het beste vertegenwoordigd op deze keuring en ook in de uitslag: twee directe zonen, twee kleinzonen (via Diarado en Emerald van ’t Ruytershof) en één achterkleinzoon (via Dominator) werden goedgekeurd.

Tangelo en Quasimodo Z

Ook Tangelo van de Zuuthoeve kreeg twee directe zonen goedgekeurd en Quasimodo Z had ook een vinger in de pap. Van hem werd een directe zoon en een kleinzoon via Zento. Ook komt hij nog een keer als moedersvader voor.

Veel Nederlandse inzendingen

De keuring werd dit jaar niet alleen naar Nederland verplaatst, onder de goedgekeurde hengsten zijn ook een flink aantal Nederlandse inzendingen. Paul Leijser kreeg de zelfgefokte Neon-Up (Jamboree TN x Quasimodo Z) goedgekeurd, Van der Maat Springpaarden de door Henk Jan Noordhof gefokte Dior (Diarado x Con Air), I. de Crom de zelfgefokte Nanton (Tangelo van de Zuuthoeve x Chacco-Blue), C.J. Schotanus en H. Blink de Belgisch gefokte Rising Star (Diamant de Semilly x Calvados), Teus van den Brink de Belgisch gefokte Rien a Declarer MxL (Diamant de Semilly x Bamako de Muze), H. Smeets de zelfgefokte Gregory Lou Z (George Z x Nabab de Reve) en Wim Nijenkamp de zelfgefokte McGee (Zento x Corland).

Bekijk hier de goedgekeurde hengsten

Uitslag op HorseTelex

Verplaatst naar november en Nederland

De Z-najaarskeuring wordt normaal gesproken georganiseerd tijdens de Wereldkampioenschappen voor jonge springpaarden in Lanaken, maar dat kampioenschap moest eind juli worden geannuleerd in verband met het coronavirus.

Zo kwam ook de keuring te vervallen en Studbook Zangersheide besloot om de hengstenkeuring te verplaatsen naar het eerste weekend van november en naar Nederland.

Meer dan 70 hengsten in catalogus

71 hengsten staan in het boekje, daarbij is de invloed van Diamant de Semilly groot. Direct (vier keer), via zonen Diarado, Diamant de Plaisir, Don VHP Z, Emerald van ’t Ruytershof en kleinzoon Dominator Z (2).

Ook de populaire Z-hengst Aganix Z heeft met vier zonen een vinger in de pap en ook van Tangelo van de Zuuthoeve en Cicero Z verschijnen meerdere hengsten. Ook komt de volle broer van Million Dollar (die dekt bij het Holsteiner Verband) en twee zonen van Million Dollar worden aangeboden. Verder duikt ook Quasimodo Z twee keer op als vader in de catalogus en één keer als grootvader: er komt weer eens een Zento-zoon op een keuring.

Programma

vrijdag 6 november
10.00 uur presentatie straat eerste groep
13.00 uur presentatie straat tweede groep

zaterdag 7 november
9.00 uur vrijspringen eerste groep
14.00 uur vrijspringen tweede groep

zondag 8 november
10.00 uur vrijspringen tweede ronde

Handige links

Catalogus
Livestream
Collectie op HorseTelex

Bron: Horses.nl

Eén reactie op “HK Zangersheide: 16 hengsten goedgekeurd

  • Karel de Lange

    Weliswaar hebben Diamant de Semilly en de andere genoemde hengsten invloed maar veruit de grootste invloed komt van de Anglo-Arabische Ramzes x uit de Shagya-Arabermerrie Jordi. Van de 16 hengsten staat hij één of meestal meerdere keren in de pedigree. En dat is niet alleen bij de andere hengsten van de Duitse stamboeken maar ook bij de Duitse internationale sportpaarden het geval. Wat is de oorzaak dat deze hengst met relatief weinig nakomelingen zo’n immens grote impact op de hele Europese sportpaardenstapel (springen en dressuur) heeft? De oorzaak is het functionele evenwichtsmodel dat vaak dominant bij zijn offspring naar voren komt. Misschien zou men hier eens wat meer en wat minder naar de smaak -en modecriteria moeten kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook