Ga naar hoofdinhoud

39 hengsten goedgekeurd op Z-voorjaarskeuring

Cat.nr. 78 Liamant W (Diamant de Semilly x Heartbreaker). Foto: Jacquelien van Tartwijk
De Zangersheide voorjaarskeuring 2019 kan de boeken in als één van de betere Z-keuringen van de afgelopen jaren. Meer dan 100 hengsten werden aangemeld voor de keuring en daarvan werden er uiteindelijk (aan de royale kant) 39 goedgekeurd. Onder die goedgekeurde hengsten een aantal echte smaakmakers, zoals de nummer 3 van de KWPN-hengstenkeuring Liamant W (v. Diamant de Semilly) van de VDL Stud en fokker Willy Wijnen, Querido VG Z (v. Dominator 2000 Z) van Stoeterij Zangersheide, Sir Grand Cru (v. Sir Obolensky Z) van Kees van den Oetelaar en Panenka de Kalvarie (v. Comme il faut) van Stal De Kalvarie. Die laatste komt de komende twee jaar ter dekking bij Stal Brinkman in Twello.

In totaal werden 24 driejarigen, vier vierjarigen, een vijfjarige, een zesjarige en negen oudere hengsten goedgekeurd. Onder die oudere hengsten de in de sport op 1,60 m niveau uitgebrachte springhengsten Warrior (v. Tangelo van de Zuuthoeve) en Chacco Blue II (v. Chacco-Blue) en de 1,50m springhengsten  Vivald’Ick (v. Vivaldi du Seigneur), Kylian van de Noordheuvel (v. Thunder van de Zuuthoeve) en Tsar Hero (v. Ogano Sitte). De oudere hengsten werden door de hengstenkeuringscommissie, bestaande uit Eric Levallois, Heinz Meyer en Luc Tilleman, alleen op exterieur beoordeeld.

Dominator 2000 Z

Uit de eerste grote jaargang van Dominator 2000 Z werden er drie zonen goedgekeurd en daarmee maakte de immens populaire hengst een goede indruk. Applaus was er voor de door Stoeterij Zangersheide voorgestelde cat.nr 17 Querido Z (mv. Chellano Z x Darco), die overtuigde in model, beweging en bij het vrijspringen. De twee andere goedgekeurde Dominators zijn Nederlandse inzendingen: cat.nr 42 Dorian Grey BR Z (mv. Chellano Z x Notaris, fokker: R.U. van Bommel) van Team Nijhof en cat.nr 5 Dirty Harry Z (mv. Chin Chin x Quidam de Revel, fokker L.F.M. Knoops) van Anna Hoeve Horses BV.

Diamant de Semilly

Dominators vader Diamant de Semilly had overigens de grootste vinger in de pap op deze keuring met vier goedgekeurde zonen. Daaronder de nummer 3 van de KWPN Keuring 2019 Liamant W (mv. Heartbreaker), die uit de stam van Explosion W komt. Deze hengst van fokker Willy Wijnen en de VDL Stud maakte net zoals in Den Bosch een goede indruk in Lanaken.

Panenka de Kalvarie

Een andere hengst die de klappers op zijn hand had was de zeer interessant gefokte vierjarige Panenka de Kalvarie (Comme il faut uit de 1,40m merrie Estrella Hero Z v. Echo van ’t Spieveld x de 1,60m merrie Electra van ’t Roosakker v. Carthago Z). Deze hengst van Stal de Kalvarie uit de stam van Usha van ’t Roosakker staat de komende twee jaar ter dekking bij Stal Brinkman. Koen Brinkman kende fokker Karel Geens omdat hij twee jaar geleden sperma van Figaro de Kalvarie voor hem invroor. Brinkman hoorde over deze hengst en reed een aantal keren naar België om Panenka de Kalvarie te bekijken. Uiteindelijk maakte hij een deal met Geens en zo heeft hij de hengst twee jaar op het station gekregen.

Koen Brinkman ging samen met de heren Blaauwgeers en Verver met nog een goedgekeurd hengst naar huis. De door Wim van Hoof gefokte Energy van ’t Breezerhof (Emerald van ’t Ruytershof x Bentley van de Heffink).

Sir Grand Cru

Een andere Nederlander die de weg in België behoorlijk kent kreeg ook een goed springende hengst goedgekeurd. Kees van den Oetelaar zag zijn zelfgefokte Sir Grand Cru (Sir Obolensky Z x Grand Cru) goedgekeurd worden. Ook opvallend waren de sprongen van Untouched LB (United Touch S x Cornet Obolensky), maar in vergelijking met de andere hengsten valt de moederlijn hier wat tegen.

Nederlandse inzendingen

En er was nog meer Nederlands succes. Stoeterij Heechhiem BV kreeg het eigen fokproduct Little Fellow van Heechhiem (Good Fellow VDL x Karandasj) goedgekeurd, Paul Hendrix zag zijn bij het KWPN gestrande Quantico (Quiran x Cosido) goedgekeurd worden, datzelfde gebeurde met Reini Tewis’ Lotto (Diamant de Semilly x Heartbreaker, fokker M. Pluim), Egbert Schep en fokker H. van de Scheer kregen Kingsboy S (Cornet Obolensky x Air Jordan Z) goedgekeurd en de VDL Stud Kayne E (Harley VDL x Emilion, fokker P. van Eik).

Over de 100 aanmeldingen

Vorig jaar werden 115 hengsten opgegeven voor de Zangersheide voorjaarskeuring en dat was een recordaantal. In de jaren daarvoor waren het er flink wat minder: 79 in 2017, 68 in 2016 en 60 in 2015. Dit jaar ging het aantal aangemelde hengsten over de 100. 103 hengsten stonden in de catalogus voor de Z-voorjaarskeuring.

Handige links

Uitslag
Catalogus
Collectie op HorseTelex
Livestream

Bron: Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.