Ga naar hoofdinhoud

KWPN geeft vijf springhengsten uitstel

First Verdi (Verdi x Fuego du Prelet). Foto: Paardenkrant
De KWPN hengstenkeuringscommissie heeft vijf springenhengsten op basis van de beoordeling van hun vier- of zevenjarige nakomelingen een jaar uitstel gegeven. Het gaat om Fibonacci (v. Carambole), Fire (v. Vleut), First Verdi (v. Verdi TN) en Flying Dream (v. Zapatero VDL) waarvan minder dan tien vierjarige nakomelingen beoordeeld zijn. Datzelfde geldt voor Querly-Elvis (v. Querlybet Hero), in zijn geval gebaseerd op zevenjarige nakomelingen.

De hengsten El Clarimo, Emir R en Farfan M worden op basis van hun vierjarige nakomelingen gehandhaafd voor de fokkerij. Voor Bernini en Bodinus is dat het geval op de beoordeling van hun zevenjarige nakomelingen. L’Esprit, Carthino Z, Harley VDL, Vaillant, Van Gogh en Vingino zijn definitief goedgekeurd.

Minimum van tien

Op stamboekkeuringen of op de eerste bezichtiging van de hengstenkeuring moeten minimaal tien nakomelingen van een vader worden gescoord. Wordt er niet aan dit minimum voldaan, wordt de beoordeling vooruitgeschoven tot het moment dat het minimum van tien gescoorde nakomelingen is bereikt.

Handhaving

Na het beoordelingsmoment op vier- of zevenjarige nakomelingen maakt de commissie een afweging of de hengst op wacht wordt gezet of gehandhaafd blijft tot het volgende beoordelingsmoment. Wanneer de oudste nakomelingen elf jaar zijn, is het laatste selectiemoment. Dan besluit de commissie of de hengst definitief wordt goedgekeurd of wordt afgekeurd.

Bron: KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.