Ga naar hoofdinhoud

KWPN geeft vijf springhengsten uitstel

First Verdi (Verdi x Fuego du Prelet). Foto: Paardenkrant

De KWPN hengstenkeuringscommissie heeft vijf springenhengsten op basis van de beoordeling van hun vier- of zevenjarige nakomelingen een jaar uitstel gegeven. Het gaat om Fibonacci (v. Carambole), Fire (v. Vleut), First Verdi (v. Verdi TN) en Flying Dream (v. Zapatero VDL) waarvan minder dan tien vierjarige nakomelingen beoordeeld zijn. Datzelfde geldt voor Querly-Elvis (v. Querlybet Hero), in zijn geval gebaseerd op zevenjarige nakomelingen.

De hengsten El Clarimo, Emir R en Farfan M worden op basis van hun vierjarige nakomelingen gehandhaafd voor de fokkerij. Voor Bernini en Bodinus is dat het geval op de beoordeling van hun zevenjarige nakomelingen. L’Esprit, Carthino Z, Harley VDL, Vaillant, Van Gogh en Vingino zijn definitief goedgekeurd.

Minimum van tien

Op stamboekkeuringen of op de eerste bezichtiging van de hengstenkeuring moeten minimaal tien nakomelingen van een vader worden gescoord. Wordt er niet aan dit minimum voldaan, wordt de beoordeling vooruitgeschoven tot het moment dat het minimum van tien gescoorde nakomelingen is bereikt.

Handhaving

Na het beoordelingsmoment op vier- of zevenjarige nakomelingen maakt de commissie een afweging of de hengst op wacht wordt gezet of gehandhaafd blijft tot het volgende beoordelingsmoment. Wanneer de oudste nakomelingen elf jaar zijn, is het laatste selectiemoment. Dan besluit de commissie of de hengst definitief wordt goedgekeurd of wordt afgekeurd.

Bron: KWPN

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook