Ga naar hoofdinhoud

Hengststation Hell moet Schockemöhle 200.000 euro schadevergoeding betalen

Vijf jaar duurde de rechtsstrijd tussen Paul Schockemöhle en Herbert Ulonska en Magdalene Hell, van Hengststation Hell, over de nu 26-jarige topvererver Calido I. Nu is er een uitspraak: Hengststation Hell moet Schockemöhle 200.000 euro schadevergoeding betalen, omdat er op station Hell met Calido I gedekt werd, terwijl Schockemöhle de hengst eigenlijk had gepacht. 

Paul Schockemöhle nam eind december 2010 alle paarden over van Hengststation Maas J. Hell in Klein Offenseth, dat destijds door de weduwe van Maas Johannes Hell, Magdalene, werd geleid. Magdalene had geprobeerd het bedrijf van haar overleden man voort te zetten en deed dit van 1997 tot 2010. Omdat ze geen kinderen had die het bedrijf konden overnemen en ze het niet in verval wilde laten komen, maakte ze de beslissing om een deal te maken met Schockemöhle.

Verpacht

Onderdeel van die deal was dat Calido I werd verpacht aan Schockemöhle. Hij zou in de jaren dat hij nog kon dekken in het dekseizoen bij Paul Schockemöhle op stal komen te staan. De rest van het jaar mocht hij bij Magdalene blijven, die erg gehecht was aan de door haar man ontdekte tophengst.

Herbert Ulonska

In 2011 kocht Herbert Ulonska, zakenman uit Hamburg en organisator van verschillende concoursen, Station Maas J. Hell van Magdalene Hell, om het meest gerenommeerde Holsteiner privéstation weer nieuw leven in te blazen (als Hell Stallion Stud GmbH).

Ulonska hield zich niet aan de pachtovereenkomst die Magdalene Hell met Paul Schockemöhle had gesloten, maar hield Calido I vanaf 2012 in Klein Offenseth om hem daar aan te bieden voor zijn eigen fokkers.

Hooggerechtshof

Een jarenlange rechtsstrijd volgde. Paul Schockemöhle vond dat hem het sperma van de hengst toekwam, omdat hij hem had gepacht van Magdalene en Ulonska meende dat het hele station Hell, inclusief Calido I die op papier nog aan Magdalene Hell toebehoorde, had gekocht.

Het hooggerechtshof van Schleswig-Holstein heeft nu, vijf jaar later, bepaald dat Hell Stallion Stud GmbH een schadevergoeding van 200.000 euro moet betalen aan Paul Schockemöhle.

Twee zonen

Omdat Paul Schockemöhle twijfelt aan de spermakwaliteit van de inmiddels 26-jarige Calido I, heeft hij besloten om in 2017 twee van zijn zonen aan te bieden. Lees hier meer over de hengstencollectie 2017 van Paul Schockemöhle.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Züchterforum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.