Ga naar hoofdinhoud

Henkie heeft hoogste fokwaarde bij Gelderse hengsten

Adelinde Cornelissen met Henkie. Foto: Melanie Brevink-van Dijk
De veelbelovende jonge hengst Henkie prijkt bovenaan de nieuwe lijst KWPN-fokwaarden voor Gelderse hengsten. De zoon van Alexandro P is populair en dat is niet verwonderlijk met een dressuur fokwaarde van 151. Ook de fokwaarde voor springen is bij Henkie boven de 100.

Bij de kleine populatie van de Gelderse Paarden is het verwantschapspercentage van belang. De bloedspreiding is belangrijk om in de gaten te houden. Desalniettemin staat de Gelderse populatie er voorlopig nog goed voor, maar inteeltmanagement moet zeker in het achterhoofd worden gehouden.

Verwantschapspercentage

Henkie heeft een behoorlijk hoog verwantschapspercentage, namelijk 6,9. Dat dankt hij aan zijn populaire en veel gebruikte vader Alexandro P. Alexandro zelf heeft een percentage van maar liefst 9,5. Ahoy komt hier op de tweede plaats met 8,0.

Upperville

Voor wat betreft fokwaarde dressuur staat Henkie met 151 op eenzame hoogte. De Grand Prix-hengsten Upperville (147) en Zethar (145) staan ook goed te boek, net als de keurhengst Parcival die met 140 nog bij de top hoort.

WV Saron

Na Henkie zijn Alexandro P en WV Saron de enige hengsten die zowel qua dressuur als springen boven de 100 uitkomen.

Klik hier voor de fokwaarden van de Gelderse hengsten 2016-2017.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook