Ga naar hoofdinhoud

Hervé d’Ive VDL en Incanto VDL goedgekeurd in Zweden

Incanto VDL (v. Kannan) - Foto: Melanie Brevink-van Dijk
Naast de 15 goedgekeurde hengsten werd er ook een aantal – reeds geteste – hengsten toegevoegd aan de Zweedse fokkerij. Onder andere de VDL-hengsten Incanto VDL (v. Kannan), die vorig voorjaar werd ingeschreven bij het KWPN met 76 punten, en Hervé d’Ive VDL (v. Vigo d’Arsouilles), die in 2015 met datzelfde puntenaantal werd ingeschreven, werden goedgekeurd.

Beide hengsten van de VDL Stud staan het komende seizoen ter dekking in Zweden bij Stutteri Gransbo en worden daar getraind door Magnus Osterlund.

Familie Van de Lageweg heeft onder andere via Cardento, die afgelopen weekend al voor de zesde keer tot hengst van het jaar werd uitgeroepen, goede contacten in Zweden. Eerder vertelde Wiebe-Yde van de Lageweg aan Paardenkrant-Horses.nl dat het lastig is om jonge springhengsten succesvol te exploiteren in Nederland.

Weinig tot niks

“Je hebt er vaak twee of drie per jaargang die veel dekken, nog vier die redelijk dekken en de rest dekt eigenlijk weinig tot niks.”
“Wij hebben natuurlijk zoveel hengsten dat de een het goed kan maken voor de ander, maar het is zonder meer lastig om de gemaakte kosten terug te verdienen. Je moet daarbij niet alleen denken aan de kosten voor de goedkeuring, maar vervolgens komt de promotie er ook nog eens bij.”

Vertrouwen in een hengst

“Als wij vertrouwen hebben in een hengst, maar het lukt niet met de dekkerij in Nederland proberen we vaak een andere oplossing te zoeken. We verhuren hem dan bijvoorbeeld een aantal jaar naar het buitenland zodat ze daar een opleiding krijgen voor de sport en daar misschien wel wat meer aan het dekken komen. Een voorbeeld daarvan is Comfortuna VDL die goedgekeurd is bij Oldenburg en bij ons ook een jaar ter dekking heeft gestaan. Daarna hebben we hem verhuurd aan een Zweed. Hij is nu acht en lijkt heel goed. Hij heeft daar al 1,40m gelopen. Die is nu weer thuis en zo proberen we het nog een keer in Nederland.”

Acht hengsten erkend

In totaal werden er acht al geteste hengsten goedgekeurd in Zweden. Naast de twee VDL-hengsten waren dat Casanova Hästak (v. Cosmeo), For Laubry (v. For Passion d’Ive Z) die vorig jaar een zeer goede test liep in Duitsland, Görklintgårds Quinto (v. Quaterback), de bekende BWP’er Orlando (v. Heartbreaker), Romeo (v. Romanov) en Zafferano (v. Zaladin).

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.