Ga naar hoofdinhoud

‘Het experiment’: Hannoveranen paren beproefde hengsten aan met moderne merries

Don Juan (v. Don Carlos) - Foto: Landgestüt Celle

Het Hannoveraner Verband noemt het kort 'Het Experiment': beproefde hengsten, "die staan voor de kwaliteiten van Hannoveraners zoals kracht, uithoudingsvermogen en een sterke rug en fundament", worden gekruist met moderne springmerries. De springcommissie van het Verband, Hergen Forkert en fokkerijdirecteur Ulrich Hahne, hebben hiervoor samen met Landstallmeister Axel Brockmann het concept ontwikkeld.

“25 jaar geleden waren hengsten als Don Juan of Watzmann nog actueel. Tegenwoordig hebben we een heel ander merriebestand. Dat belooft interessante resultaten”, aldus Axel Brockmann, de Landstallmeister van de Staatsstoeterij Celle.

Positieve indrukken

Vorig jaar begon het experiment – met interessante resultaten, ook al was het nog niet helemaal zoals gepland. “We hebben in totaal twee Don Juan-veulens, een Watzmann-veulen, twee Espri-veulens en een Werther-veulen”, somt Ulrich Hahne op in het verenigingsblad Der Hannoveraner. “De indrukken van deze veulens zijn positief. We hadden ons echter meer moderne genetica aan moederszijde voorgesteld. Aan het experiment hebben fokkers deelgenomen die het sterke Hannoveraanse bloed al in hun stammen hebben verankerd.”

“Onder de dit jaar geboren veulens bevinden zich verschillende geweldige types, die zeer correct van fundament zijn en een goede bovenlijn hebben – dit zijn tekenen van een positieve trend,” voegt Hergen Forkert toe.

Ook belangstelling dressuurpaardenfokkers

Men wil dus doorgaan met de fokproef en hoopt dit jaar nog dichter bij het eigenlijke doel te komen, namelijk de beproefde hengsten te kunnen kruisen met echt moderne types merries. De aangeboden hengsten dateren uit een tijd waarin de specialisatie nog niet zo ver gevorderd was als nu en aangezien er al in 2021 belangstelling is getoond door dressuurpaardenfokkers, moeten zij ook de kans krijgen om deze hengsten te gebruiken. De in 1961 geboren Servus (v. Sesam I), de in 1962 geboren Don Carlos (v. Dominik), de in 1967 geboren Wendekreis (v. Ferdinand), de in 1968 geboren Watzmann (v. Weingau), de in 1975 geboren Don Juan (v. Don Carlos), de in 1973 geboren Werther (v. Wendekreis) en de in 1981 geboren Espri (v. Eiger I).

Het is van cruciaal belang dat de merries waarmee fokkers aan dit spannende project willen deelnemen, aan de moderne eisen van de sport voldoen en ook qua exterieur in de hedendaagse wereld passen.

Bron Springreiter.de

5 reacties op “‘Het experiment’: Hannoveranen paren beproefde hengsten aan met moderne merries

  • Dick de Jong

    Foktechnisch gezien is dit eigenlijk vloeken in de kerk.
    In principe zou de jongere generatie beter moeten zijn dan de vorige.

  • hilbert lemstra

    Blijkbaar vinden ze dat bepaalde positieve eigenschappen uit het verleden nu minder in de populatie aanwezig zijn. Sterke bovenlijn, correct fundament enzovoort.

  • NielsMats

    De vraag is of je nu niet het kind met het badwater weggooid door de eigenschappen die later verbeterd zijn te “resetten” en je weet terug bij af bent.
    Daarbij zijn de parcoursen ook veranderd, veel techniser en niet zo lomp.

  • willi hagmans (dld)

    Dick de Jong: dan mogen kinderen/klijnkinderen van hengsten as Darco, Nimmerdor, Recruut vandag helemal niet meer meedoen tegen moderne hengsten, en dat is niet so!!

  • Toen dit experiment in 2021 werd aangekondigd waren de commentaren weinig steekhoudend en vooral gebaseerd op de aanname dat er nu veel betere paarden gefokt zouden worden dan vroeger. Lees de column van Rosie van 12 maart 2021 over dit onderwerp maar even terug. De balans waar Xenophon in 400 v. Chr. naar keek, is dezelfde als die waar wij naar kijken. Balans is immers tijdloos. Om dus te kunnen beweren of de huidige paarden beter zijn dan die van vroeger hangt dus af van welke beoordelingcriteria men hanteert. Als men naar de huidige selectiecriteria kijkt dan zijn die veel meer gebaseerd op smaak en mode dan op functionaliteit. Zo zijn de moderne paarden bijna allemaal op de voorhand gebouwd en ligt bij deze paarden het zwaarte (diepste) punt niet in het midden maar tussen de voorbenen. Bovendien hebben de moderne paarden een hele strakke maar wel disfunctionele bovenlijn gekregen wat nu zomaar en sterke rug wordt genoemd. Terwijl de licht naar onderen gewelfde bovenlijn met een licht oplopende lendenpartij de paarden juist in staat stelde om het bekken naar voren te kunnen kantelen waardoor ze de achterhand kunnen laten dalen om de noodzakelijke gewichtverplaatsing van de voor- naar de achterhand mogelijk te maken die vervolgens een gebalanceerde beweging geneert waarbij het gewicht gelijk over de dragende benen wordt verdeeld. De moderne paarden gaan nu praktisch allemaal op de voorhand en staan daarom niet zelden in de draf op één voorbeen met een doelloos zwaaiende achterhand in de lucht. Ook de selectie op hoogbenige paarden heeft kwalitatief zeker geen betere gebruikspaarden of prestaties en al helemaal geen beter fundament opgeleverd. Tegenwoordig zien we meer en meer paarden die zelfs hoger dan lang zijn. En als er iets is wat onbalans in de hand werkt, zijn dat vooral deze paarden. Om het over de vele ongelijke voeten nog maar even niet te hebben. En als we tot slot als naar de levensduur kijken dan is ook die beslist niet toegenomen. Wat wel toegenomen is zijn de ontstellend veel paardenklinieken en hulpverleners die de hoogbejubelde moderne ‘atleten’ fysiek nog wat gangbaar moeten houden. Misschien is dat de reden geweest dat de Hannoveranen terug gaan grijpen op hun oude genen die qua prestatie niks onderdeden voor hun huidige nazaten maar die qua functionaliteit en kwaliteit wel beter in elkaar zaten en langer meegingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.