Ga naar hoofdinhoud

HK Hannover: 46 dressuur- en 14 springhengsten goedgekeurd

Update
Cat.nr 18 (For Pleasure x Stakkato Gold) - Foto: Hannoveraner Verband e.V.
46 goedgekeurde dressuurhengsten en 14 springhengsten, dat is rijke oogst van de Hannoveraanse keuring 2018. Ruim 60 procent van de hengsten werd goedgekeurd. Bij de dressuurhengsten werden er twaalf premies verdeeld, bij de springhengsten zeven. Daaronder ook de Nederlandse inzending cat.nr 18 (For Pleasure x Stakkato Gold) van de VDL Stud. Verder premies voor zonen Crumble, Embassy, Firth of Lorne, Kannan en twee keer Stakkato Gold

Drie hengsten werden in de laatste springring goedgekeurd. Beide zonen van Stakkato Gold, de Sprehe-hengst die het goed doet in de fokkerij, kregen een lintje omgehangen. De derde cat.nr 26 (Perpignon x Count Grannus).

Premie voor For Pleasure van VDL Stud

Vijf hengsten werden in de derde springring goedgekeurd, daaronder ook de in 2016 op de veiling in Verden door de VDL Stud aangeschafte cat.nr 18 (For Pleasure x Stakkato Gold). De voshengst kreeg bovendien een premie. Nog meer Nederlandse invloed bij de premiehengsten met cat.nr 23, een Kannan uit een Stolzenberg-moeder, die veel fans in het publiek had en de derde premie was voor For Pleasure-kleinzoon cat.nr 17 (Firth of Lorne x Landjunker). Verder een dekbrevet voor de formidabel springende cat.nr 20 (Heartbreaker x Artos Z) en cat.nr 22 (Hickstead White x Cheenook).

Premies voor zonen van Crumble en Embassy I

In de eerste ring voor springhengsten bleef het uit met de premies, in de tweede ring vallen ze wel. Cat.nr 12 (Crumble x For Fashion) krijgt een lintje en hetzelfde geldt voor cat.nr 15 (Embassy I x Darco). Twee andere hengsten, beide van Cornet Obolensky, krijgen ook een Hannoveraans dekbrevet.

Twee goedgekeurde hengsten in eerste springring

Na héél véél dressuurhengsten (en twee uur uitloop van het programma) zijn de eerste springhengsten op de Hannoveraanse keuring in Verden nu in de baan geweest voor het vrijspringen. Uit de eerste ring waar zes hengsten in de baan kwamen, werden er twee goedgekeurd. Cat.nr 6 (Casino Berlin x Contendro I) en cat.nr 9 (Cornet Obolensky x Argentinus). Vooralsnog geen premiehengsten bij de springers.

Dressuur

46 dressuurhengsten goedgekeurd, drie Vivaldi’s geprimeerd

De negende (en laatste) dressuurring brengt het totaal aan goedgekeurde dressuurhengsten op de Hannoveraanse keuring in Verden op 46. In de laatste ring, waar vooral het bloed van de preferente KWPN-hengst vertegenwoordigd was, vielen vier premies. Drie (!) voor directe zonen van Vivaldi en nog eentje voor een hengst uit de eerste jaargang van Veneno.

De premiehengsten uit de laatste ring zijn cat.nr 95 (Veneno x Fidertanz), cat.nr 97 (Vivaldi x Dancier), cat.nr 98 (Vivaldi x Desperados) en cat.nr 99 (Vivaldi x Hohenstein). Ook de Nederlandse dressuurinzending, cat.nr 100 (Vivaldi x Sandro Hit, volle broer van Le Vivaldi) van Jan Pieter Dalsem werd goedgekeurd. Daarbij komt nog een zesde Vivaldi: cat.nr 101 (Vivaldi x Sandro Hit).

De keuring wordt om 16.00 uur vervolgd met de springhengsten.

Cat.nr 95 (Veneno x Fidertanz)

Cat.nr 97 (Vivaldi x Dancier)

Cat.nr 98 (Vivaldi x Desperados)

 

Veneno luidt de trom voor de Vivaldi’s

De invloed van Vivaldi is groot op deze editie van de Hannoveraanse keuring. Met zes hengsten heeft Vitalis-zoon Veneno HC het grootste aandeel van uit de Vivaldi-lijn. Uit groep acht werd zijn eerste zoon geprimeerd (cat.nr 94 mv. Fidertanz) en werden er twee goedgekeurd. Verder dekbrevetten voor zonen van Sean Connery en Sezuan. De voorlaatste ring brengt het totaal op 41.

Premiehengst cat.nr 94 (Veneno x Fidertanz)

Morricone levert zevende premiehengst

De Oldenburger kampioen Morricone (v. Millennium) levert in ring 7 de zevende premiehengst. Het gaat om cat.nr 81 (mv. Sir Donnerhall I). Verder vijf goedgekeurde hengsten in deze ring. Daaronder nog een zoon van een Van Olst-hengst: cat.nr 83 (Negro x San Remo).

Lord Leatherdale levert premiehengst

De in 2015 (voor het beoordelingsmoment op zevenjarige nakomelingen) uit de KWPN-fokkerij teruggetrokken Lord Leatherdale van Gertjan van Olst levert in Hannover een premiehengst. Het gaat om cat.nr 78 (mv. Boston), die samen met vier andere hengsten uit ring 6 werd goedgekeurd.

Cat.nr 78 behoort tot een van de publiekslievelingen van de keuring. Hij komt morgen ook in de veiling.


Vijf erbij uit ring 5

In de vijfde ring geen premiehengsten, wel vijf dekbrevetten. Twee zonen van Fürstenball, een opvallende Franklin, een For Romance en een Fürstbischof. Met nog 34 dressuurhengsten (ongeveer de helft) te gaan staat de stand nu op 25 goedgekeurd hengsten.

Twee premiehengsten van Dimaggio

De in 2015 overleden Dimaggio (v. Don Primero) heeft nog altijd een stevige vinger in de pap in Hannover. De voormalig Wereldkampioen jonge dressuurpaarden kreeg zijn beide zonen in Hannover goedgekeurd én geprimeerd. Het gaat daarbij om cat.nr 56 (mv. Sir Donnerhall I) en cat.nr 57 (mv. Scolari). Verder geen goedgekeurde hengsten in de vierde ring. Vijf premiehengsten en 20 goedgekeurde hengsten na ring vier.

Premiehengsten Cat.nr 56 (Dimaggio x Sir Donnerhall I) en cat.nr 57 (Dimaggio x Scolari):

Keuringscommissie zet royale lijn voort

Er wordt royaal goedgekeurd in Verden en daar lijkt ook in de derde ring nog geen verandering in te komen. Zes goedgekeurde hengsten en één premiehengst. Nu is het een Dancier uit een moeder van Wolkenstein II (cat.nr 49). De stand na drie ringen: drie premiehengsten, 18 goedgekeurde hengsten en slechts vijf niet-goedgekeurde hengsten.

Premiehengst cat.nr 49 (Dancier x Wolkenstein II)

Zeven Bon Coeurs goedgekeurd, twee premiehengsten

Bon Coeur komt dankzij de Hannoveraanse hengstenkeuringscommissie met een knal de Hannoveraanse fokkerij binnen. Uit zijn eerste jaargang werden acht hengsten geselecteerd voor de hoofdkeuring en daarvan werden er vanmorgen zeven (!) goedgekeurd. Twee Bon Coeurs hebben een premie te pakken: cat.nr 38 (mv. Rohdiamant) en publiekslieveling cat.nr 42 (mv. Vivaldi).

De Hannoveraanse hengstenkeuringscommissie mocht ook het eerste fluitconcert van de dag in ontvangst nemen. Bij de goedkeuring van de door hengstenkeuringscommissielid (!!!) Heike Kemmer gefokte cat.nr 45 (Buckingham x Antaeus) laat het publiek even weten dat ze het daar duidelijk niet mee eens zijn.


Premiehengst cat.nr 42 (Bon Coeur x Vivaldi):

Vijf goedgekeurde hengsten in eerste ring

Het is nog geen 09.00 uur en de eerste oordelen op de  Hannoveraanse keuring in Verden zijn al gevallen. Uit de eerste ring werden vijf hengsten goedgekeurd, daarvan drie zonen uit de eerste jaargang van Bon Coeur (v. Benneton Dream FRH). Onder die drie is ook de eerste premiehengst: cat.nr 38 (mv. Rohdiamant) Volg de keuring live via ClipMyHorse.tv. Voor het eerst gaf de Hannoveraanse hengstenkeuringscommissie, bij monde van voorzitter dr. Werner Schade, ook direct een toelichting bij de goedgekeurde hengsten. De afgewezen hengsten werden niet besproken. Het publiek klapte in Verden misschien nog wel harder voor cat.nr 37 (Bon Coeur x Fürst Nymphenburg), maar deze hengst komt niet in de veiling. Cat.nr 38 wel.

Uitslag ring 1:

Premiehengst cat.nr 38 (Bon Coeur x Rohdiamant)

Impressies van de eerste dag

Horses.nl-partner HorseTelex is in Verden en maakte video’s van opvallende hengsten op de eerste dag. Bekijk de video’s hieronder. Morgen wordt de keuring om 08.00 uur vervolgd met het vrijbewegen van de dressuurhengsten. Om 14.00 uur doen de springhengsten dat waar het echt om gaat: vrijspringen.

Cat.nr 94 (Veneno x Fidertanz)

Cat.nr 98 (Vivaldi x Desperados)

Cat.nr 65 (Franklin x Ehrentanz)

Cat.nr 44 (Borsalino x Quaterback)

Cat.nr 57 (Dimaggio x Scolari)

Cat.nr 69 (Fürstenball x His Highness)

Cat.nr 85 (St. Schufro x Hofrat)

Vivaldi

Opvallend is de invloed van de preferente KWPN-hengst Vivaldi (v. Krack C). Vier directe zonen, vijf kleinzonen en acht achterkleinzonen komen op de keuring. Daarmee komt hij in een kwart van de pedigrees van de toegelaten dressuurhengsten voor. Eén van de vier directe Vivaldi’s is een Nederlandse inzending. Jan Pieter Dalsem kocht op de Hannoveraanse veulenveiling 2016 Venga Boy (Vivaldi x Sandro Hit), de volle broer van Le Vivaldi, van familie Klausing voor 66.000 euro. Nu mag de hengst verschijnen op de hoofdkeuring. De andere Vivaldi’s komen uit moeders van Desperados, Hohenstein en nogmaals Sandro Hit.
De Vivaldi van Jan Pieter Dalsem:

Nederlandse invloed

Nederlandse invloed is er (naast de Vivaldi-nazaten) via Negro, Blue Hors Zack en Bordeaux (ook via Buckingham) en een Lord Leatherdale uit een Boston-moeder. Verder heeft Sönke Rothenberger ook een hengst op de keuring: een Benicio x Florencio I).

Klik hier voor de dressuurcollectie (met video’s)

Springen: meer bloedspreiding

Bij de 29 tot de hoofdkeuring toegelaten springhengsten is er wat meer bloedspreiding. Hier is de topleverancier Cornet Obolensky met drie toegelaten zonen en daarbij komt hij als grootvader nog eens drie keer voor in de pedigrees van de in het boekje opgenomen jonge hengsten.

Nederlandse invloed via Kannan en een directe Heartbreaker

Onder andere via Kannan is er ook bij de springpaarden Nederlandse invloed. Kannan kreeg twee zonen toegelaten tot de hoofdkeuring uit moeders van Stakkato en Stolzenberg. Verder heeft Hannover nog een directe Heartbreaker op de keuring: cat.nr 20 (mv. Arthos Z).

Directe For Pleasure van VDL

De VDL Stud komt met een directe zoon van For Pleasure naar Verden. Deze cat.nr 18 (mv. Stakkato Gold x Zeus) komt niet in de veiling en daarom is er online geen video beschikbaar van de hengst.

Cat.nr 18 (For Pleasure x Stakkato Gold) – Foto: Hannoveraner Verband e.V.

Klik hier voor de collectie springhengsten (met video’s)

Lees hier meer over de collectie: Vivaldi domineert Hannoveraanse keuring 2018

Programma

Donderdag 25 oktober 2018
9.00 uur: driehoeksbaan (klik hier voor de indeling)
15.00 uur: longeren van de hengsten (klik hier voor de indeling)

Vrijdag 26 oktober
08.00 uur: vrijbewegen van de dressuurhengsten en aansluitend keuring
14.00 uur: vrijspringen en aansluitend keuring

Zaterdag 27 oktober
10.00 uur:  showprogramma (met o.a. premiehengsten en hengst van het jaar)
14.00 uur: veiling

Handige links

Collectie
Collectie op HorseTelex
Meer informatie
Livestream

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “HK Hannover: 46 dressuur- en 14 springhengsten goedgekeurd

  • Pieter

    Helaas vergeten jullie de beste rechtstreekse Vivaldi-nakomeling te benoemen. De Vivaldi x Dancier lijkt het beste paard van de keuring te zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook