Ga naar hoofdinhoud

HK Hannover: Quantensprung zet nieuwe maatstaf

Update XIII
Cat.nr 81 (Quantensprung x Fidertanz x Hohenstein) - Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink
Van de 85 voorgestelde hengsten verdienden er vandaag maar liefst 53 een Hannoveraans dekbrevet en werden er tien geprimeerd. In de dressuurrichting was het een waar Quantensprung-feestje, zijn gehele debuutjaargang van vijf hengsten werd goedgekeurd. Daar bovenop kregen er drie een premie. Nog nooit kwam een hengst met zo'n klap binnen in Hannover. In de breedte was de springpaardenjaargang sterker.

De bruikbare dressuurpaarden van Quantensprung werden flink in de markt gezet door de Hannoveraanse hengstenkeuringscommissie. Met zijn drie geprimeerde zonen (cat.nr 80 Quantensprung x Distelzar x De Niro, cat.nr 81 Quantensprung x Fidertanz x Hohenstein en cat.nr 83 Quantensprung x Stedinger x De Niro) is hij veranwoordelijk voor de helft van de premiehengsten.

Cat.nr 83 (Quantensprung x Stedinger x De Niro) - Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink
Cat.nr 83 (Quantensprung x Stedinger x De Niro) – Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink

De andere geprimeerde hengsten zijn de elastische cat.nr 3 (Best of Gold x Sungold x De Niro), de mooie, maar wat groot, en niet functioneel lopende cat.nr 22 (Dimaggio x Jazz Time x Escudo I) en cat.nr 10 (Dancier x Wolkenstein II x Eichendorff), die ’s ochtends de ring moest verlaten omdat hij niet regelmatig was, maar een paar uur later weer fris in de baan verscheen en zowaar nog een premie kreeg.

Cat.nr 3 (Best of Gold x Sungold x De Niro) - Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink
Cat.nr 3 (Best of Gold x Sungold x De Niro) – Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink
Cat.nr 10 (Dancier x Wolkenstein II x Eichendorff) - Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink
Cat.nr 10 (Dancier x Wolkenstein II x Eichendorff) – Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink
Cat.nr 22 (Dimaggio x Jazz Time x Escudo I) - Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink
Cat.nr 22 (Dimaggio x Jazz Time x Escudo I) – Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink

Nederlandse invloed

De Nederlandse hengsten Don Olymbrio L, Enzo Ferrari en Grey Flanell maakten indruk met hun zonen, maar konden niet op de gunst van de jury rekenen wat betreft een premie. Dat terwijl deze drie hengsten zich bij het vrijbewegen toch echt als potentiële Grand Prix-talenten toonden.

In totaal werden 33 dressuurhengsten goedgekeurd. Net zoals vorig jaar een flink aantal.

Cat.nr 59 (Enzo Ferrari x Lord Loxley x Abanos) - Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink
Cat.nr 59 (Enzo Ferrari x Lord Loxley x Abanos) – Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink
Cat.nr 77 (Grey Flanell x Donnerhall x Aarking xx) - Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink
Cat.nr 77 (Grey Flanell x Donnerhall x Aarking xx) – Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink

Goede springjaargang

In de breedte was de springjaargang dit jaar sterker dan de dressuurjaargang in Hannover. Een mooie opsteker voor het stamboek, dat al enige jaren kwakkelde met de springpaarden. De hengstenkeuringscommissie was duidelijk in haar besluiten: hengsten die niet goed genoeg sprongen, konden niet op een dekbrevet rekenen. 20 springhengsten werden goedgekeurd.

VDL Cardento tekende voor het vaderschap van de eerste premiehengst cat.nr 30 (Cardento x Julio Mariner xx x Calypso II), die tot de beste springpaarden van de jaargang behoort. Daarbij zit hij ook nog eens goed in elkaar en kon hij overtuigen met drie nette gangen. Darco leverde (met de eigenlijk tegenovergesteld gefokte) cat.nr 40 (mv. King Kolibri x Vulkano x Julio Mariner xx) ook een fijn springpaard af. Fokker van beide hengsten is Arend Kamphorst.

Cat.nr 30 (Cardento x Julio Mariner xx x Calypso II) - Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink
Cat.nr 30 (Cardento x Julio Mariner xx x Calypso II) – Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink

Diacontinus

Bij de springhengsten was de eerste jaargang van staatshengst Diacontinus het best vertegenwoordigd. Vijf hengsten werden voorgesteld, daarvan drie goedgekeurd. Eentje kreeg een premie: de complete cat.nr 44 (Diacontinus x Silvio I x Espri x Gardeulan I), die nauw verwant is aan het fijne dressuurpaard cat.nr 65 (Franziskus x Espri x Gardeulan I), die nu ook Hannoveraanse merrie mag dekken. Diacontinus leverde complete hengsten met een goed model, fijne bewegingen en een goed lichaamsgebruik op de sprong.

Cat.nr 44 (Diacontinus x Silvio I x Espri) - Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink
Cat.nr 44 (Diacontinus x Silvio I x Espri) – Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink

De vader van Diacontinus, de veelbesproken Holsteiner kampioen Diarado, kreeg ook nog een sportieve zoon geprimeerd (cat.nr 46, mv Stakkato x Prestige Pilot) en de laatste springpremie was voor de met veel vermogen en techniek springende cat.nr 51 (Perigueux x Graf Top x Silvio I). Zijn grootmoeder Shuttergirl is een volle zus van Meredith Michaels Beerbaums Shutterfly.

Klik hier voor de volledige uitslag. 

De Niro groet

Aanvoerder van de WBFSH-ranglijst en de nummer 3 van de dynamische HorseTelex Results-ranking, De Niro, groette op de keuring. Hij staat niet alleen 24 keer (!) in de pedigrees van de dressuurhengsten, maar zijn drie directe zonen maakten ook een goede indruk op de driehoeksbaan en aan de longeerlijn.

De eerste jaargang van Quantensprung – vertegenwoordigd door vijf zonen –  viel op de driehoeksbaan nog niet helemaal mee, maar de Quando Quando-zoon lijkt wel een fijn bewerkbaar dressuurpaard te brengen. Zijn zonen deden het opvallend goed aan de longe.

Cat.nr 81 (Quantensprung Fidertanz x Hohenstein) - Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink
Cat.nr 81 (Quantensprung x Fidertanz x Hohenstein) – Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink

Franziskus kon nog geen potten breken met zijn jaargang van drie hengsten – al maakte de wat kleine cat.nr 65 (Franziskus x Espri x Gardeulan I) veel goed. Hij liet zowel op de driehoeksbaan als aan de longe zien dat hij kan terugkomen op het achterbeen en schakelen als geen ander.

Cat.nr 65 (Franziskus x Espri x Gardeulan I) - Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink
Cat.nr 65 (Franziskus x Espri x Gardeulan I) – Foto: Paardenkrant-Horses.nl/Rick Helmink

Een ander opvallend paard is cat.nr 68 (Funtime x Londonderry x Weltmeyer), die indruk maakte met zijn zeer krachtige achterbeen in draf. In stap kon hij (door spanning) buiten noch binnen overtuigen.

Cat.nr 68 (Funtime x Londonderry x Weltmeyer)
Cat.nr 68 (Funtime x Londonderry x Weltmeyer)

De Nederlandse gefokte hengsten Enzo Ferrari en Grey Flanell lieten beide fijne zonen zien. De Nederlandse inzending cat.nr 78 (Jazz x Weltmeyer) verscheen niet op de keuring. Hij werd door eigenaar Eugène Reesink vooraf teruggetrokken.

Sterke en sportieve springpaarden

Voor de springpaarden is morgen (het vrijspringen) natuurlijk de scherprechter, al kan wel opgemerkt worden dat er een flink aantal zeer sportieve en goed gemodelleerde springhengsten te zien waren. Een enkeling zou qua beweging ook niet misstaan tussen de dressuurpaarden.

 

Niet-Hannoveraanse springpaarden

90 hengsten staan in de catalogus, daarvan 59 dressuurhengsten en 31 springhengsten. Opvallend is het aantal niet-Hannoveraans gefokte springhengsten en het lage aantal Rheinlands geregistreerde hengsten.

Maar zes hengsten op de keuring zijn bij partnerstamboek Rheinland geregistreerd en van de 31 springhengsten hebben er dertien van een niet-Hannoveraanse vader én een niet-Hannoveraanse moeder. 100 procent Hannoveraans (dus met een Hannoveraanse vader én moeder) zijn negentien dressuurhengsten en vijf springhengsten.

Quantensprung en Diacontinus

In de dressuur  is Quantensprung (v. Quando Quando), die dit jaar zijn eerste jaargang toont, topleverancier met vijf toegelaten zonen. Diacontinus (v. Diarado) – eveneens debutant als hengstenvader – voert de vaderlijst bij de springhengsten  aan met vier toegelaten zonen.

Opvallend is dat er bij de springhengsten niet één hengst is met het bloed van Hannovers succesvolste springpaardenleverancier For Pleasure (v. Furioso II). De eerder geselecteerde Toulon x Quidam de Revel x For Pleasure staat nu niet meer in de catalogus.

Een hengst van een Nederlandse eigenaar betreedt de baan: cat.nr 78 (Jazz x Weltmeyer), die eigenaar Eugène Reesink zelf gefokt heeft.

Programma

De keuring begint zoals gewoonlijk met de presentatie op de driehoeksbaan buiten, waarbij de stapringen dit jaar zijn geschrapt. Daarna wordt vervolgd met het longeren, dat dit jaar voor het eerst onderdeel is van de keuring. Op vrijdag staat het vrijspringen en -bewegen op het programma en de keuring wordt zaterdag afgesloten met verschillende shows, de huldiging van de premiehengsten en vervolgens de veiling.

Donderdag 27 oktober
09.00 uur: presentatie op de driehoeksbaan, gevolgd door het longeren van de hengsten.

Vrijdag 28 oktober
08.00 uur: vrijspringen en -bewegen, gevolgd door staprondes en het bekend maken van de keuroordelen. Aansluitend het bekendmaken van de premiehengsten.

Zaterdag 29 oktober
10.00 uur: showprogramma (met o.a. het bekendmaken van de hengst van het jaar en de huldiging van de premiehengsten.)
14.00: veiling van de goedgekeurde en de niet-goedgekeurde hengsten.

Klik hier voor de livestream van ClipMyHorse.tv. 

Klik hier voor de collectie (met foto’s en video’s).

Klik hier voor de speciale hengstenkeuringspagina van Paardenkrant-Horses.nl.

Het Hannoveraanse stamboek deelde gisteren op Facebook al foto’s van het oefenspringen van de hengsten, het meten en het lezen van de chipnummers. Klik hier voor de Facebook-pagina van het Hannoveraanse stamboek.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

2 reacties op “HK Hannover: Quantensprung zet nieuwe maatstaf

  • Anne van Delden

    U schrijft dat Franziskus geen potten kan breken met zijn eerste jaargang tijdens de hengstenkeuring in Hannover. Toch kan ik U mededelen dat ik vorig jaar een hengst V. Franziskus uit een Rohdiamant merrie goedgekeurd heb gekregen in Verden.

  • Rick Helmink

    Franziskus is eerst goedgekeurd in Westfalen, en pas later in Oldenburg en Hannover. Vandaar dat ik het zo heb verwoord. Ter verduidelijking heb ik het nu aangepast naar ‘zijn jaargang van drie hengsten’. Groet, Rick Helmink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.