Ga naar hoofdinhoud

Westfalen kleurt Oranje op hengstenkeuring

Update IV
Foto: Video still Clipmyhorse.tv
Met nog een handvol toeschouwers langs de baan en onder kunstlicht bekeek de hengstenkeuringscommissie de laatste hengsten in de voorselectie voor de Westfaalse keuring vanavond op straat. Op de laatste dag werd er nog een flinke scheut Nederlands bloed binnengehaald met onder andere zonen van de springhengsten Kannan en Verdi en de dressuurhengsten Jazz, Van Vivaldi, Vitalis, Zack en zijn zonen Zatchmo en Zonik

KWPN’er Van Vivaldi (v. Vivaldi), vorig weekend nog Zweeds kampioen bij de zesjarigen, maakte een goede indruk met zijn eerste jaargang maar de keuringscommissie liet maar een hengst door. De door familie Schuiling uit Oosterwolde gefokte Van Vivaldi werd net zoals Ganymedes ontdekt door de familie Rothenberger. De opvallendste Van Vivaldi was de door Nel ten Heuvel uit Fluitenberg gefokte cat.nr 259 (uit Finlay v. Fidermark), die nu geselecteerd is.

Uit de fokkerij van Nel ten Heuvel komt ook de goed bewegende cat.nr 250 (Sorento uit Belissima v. Belissimo M).

Nederlandse invloed is onder andere ook nog via de scherpe cat.nr 215 (Jazz x Flemmingh) en de opvallende cat.nr 264 (Vitalis x Ampère) van Eugène Reesink en Andreas Helgstrand. Eugène Reesink kreeg ook cat.nr 269 (Zatchmo x Sorento) en cat.nr 234 (San Amour x Ehrentanz) doorverwezen en de VDL Stud kreeg groen licht voor de prachtig gemodelleerde cat.nr 270 (Glock’s Zonik uit Anna Frank VDL v. Don Schufro).

Klik hier voor de volledige uitslag.

Klik hier voor foto’s. 

De gehele voorselectie is terug te zien in het archief van ClipMyHorse.tv.

Dag 3: Gribaldi-zoon Ganymedes maakt indruk

De hengstenkeuringscommissie kon op de tweede dressuurdag een flink aantal fijne paarden selecteren voor de keuring. Gribaldi-zoon Ganymedes overtuigde met zijn eerste jaargang en alle drie de voorgestelde zonen van de hengst werden toegelaten.

De door familie Naber uit Vredenheim gefokte KWPN’er Ganymedes werd als veulen door de familie Rothenberger gekocht en als driejarige voorgesteld op de Westfaalse hengstenkeuring. Hij dekte de eerste jaren niet extreem veel (32 merries in het eerste jaar) maar liet op de voorselectie drie fijne zonen zien uit moeders van Argentinus, Fidertanz en Rubinus.

Ook de bij het Deense stamboek goedgekeurde KWPN’er First Choice (v. Jazz) liet een fijne zoon zien in cat.nr 183 (mv. Blue Hors Romanov) uit de stam van Don Schufro. Moeder Florell is een halfzus van de hengsten Zatchmo en Zirrus (beide v. Zack).

Franziskus kreeg drie zonen door. Cat.nr 191 (Franziskus x Dream On) kreeg applaus van het publiek, maar staat nu nog op de reservelijst. Fürst Fohlenhof (v. Fidertanz), die dit jaar ook zijn eerste hengstenjaargang toonde, kreeg twee zonen doorverwezen (waaronder cat.nr 202 uit de moeder van Feedback) en Escolar (v. Estobar NRW) drie uit eveneens zijn eerste jaargang.

Ook de voor 1,22 miljoen op de PSI verkochte Don Nobless (v. Dancier), één van de Louisdor-finalisten, toonde zijn eerste jaargang. De inmiddels negenjarige hengst werd pas na de verkoop eind 2012 goedgekeurd. Zeer overtuigend was het optreden van 165 (mv. Fürst Heinrich x Werther).

Klik hier voor de volledige uitslag.

Klik hier voor foto’s.  

Ganymedes (v. Gribaldi), hier als vierjarige:

Dag 2: Jury zet mes in nafok All At Once

Op de tweede dag van de voorkeuring maakte de nafok van Ludger Beerbaums Zinedine (v. Guidam), die dit jaar zijn eerste jaargang toont, veel indruk. Bij de dressuurhengsten konden de zonen van All At Once (v. Ampère), die in zijn eerste jaar maar liefst 236 Westfaalse merries dekte, de jury minder overtuigen. Twee haalden de keuring, een staat er op de reservelijst.

Bij de springhengsten kreeg cat.nr 102 (Zinedine x Cassini II) de handen op elkaar. Verder werden ook zonen van de Nijhof-hengsten Pilothago TN en Zambesi TN uitgenodigd voor de hoofdkeuring.

Bij de dressuurhengsten kwam er een hele rits zonen van All At Once langs, waar de hengstenkeuringscommissie flink het mes in zette en van Apache werd cat.nr 126 (mv. Houston) toegelaten. Deze Apache-zoon werd in 2014 op de Starsale voor 45.000 euro verkocht aan Gestüt Gut Neuenhof.

Een opvallende hengst was cat.nr 131 (v. Bretton Woods) uit de merrie Fleet-Street (Fürst Piccolo x Sandro Hit), die eerder de Westfaalse reservekampioen Quotenkönig en de premiehengst Dahlhoff leverde.

Klik hier voor de uitslag. 

Klik hier voor foto’s. 

Dag 1: Cornet-nafok

Op de eerste dag zijn dertien springhengsten geselecteerd en vijf hengsten staan op de reservelijst. Onder andere de KWPN gefokte (maar Duits geregistreerde) cat.nr 51 (Dantos HBC x Veron), cat.nr 61 (Etoulon VDL x Sheraton VDL) en (de eveneens Duits geregistreerde) cat.nr 71 (Kannan x Verdi) zijn geselecteerd.

Voor cat.nr 71 is het al zijn tweede voorselectie. De hengst werd in eerste instantie geselecteerd voor de Hannoveraanse keuring, maar verscheen na het veterinaire onderzoek niet in de catalogus.

De eerste dag stond in het teken van Cornet Obolensky. Van hem werden twee zonen geselecteerd (waarbij cat.nr 41 mv. Lordanos met ruige sprongen overtuigde) en een op de reservelijst gezet. Comme il faut kreeg ook twee zonen doorverwezen en Cristallo II en Cornado I elk één. Van Cornado I staat er ook nog een hengst op de reservelijst.

Klik hier voor de uitslag van de eerste dag. 

Klik hier voor foto’s. 

Indeling

11 oktober wordt om 8.30 uur begonnen met de springhengsten waarbij onder andere een flink aantal zonen van Balou’s Bellini (4) en Comme il faut (7) in de baan komen. ’s Middags (13.30 uur) wordt de voorkeuring vervolgd met directe zonen van Cornet Obolensky (6) en komen onder andere zonen van Dantos HBC, El Salvador en Etoulon VDL in de baan.

Woensdagochtend (8.30 uur) komen onder andere zonen van Kannan (6), Numero Uno, de Nijhof-hengsten Pilothago (3), Starpower, VDL Groep Verdi TN, Zambesi. Ook Zinedine (4), Harley VDL en Zirocco Blue VDL (2) tonen zonen.

Dressuurhengsten

Bij de dressuurhengsten is er woensdagmiddag een flinke collectie (13 hengsten) van All At Once en van zijn vader Ampère komen vier hengsten in de baan. Apache toont twee hengsten, Bordeaux en Bretton Woods elk één en Charmeur vier.

Donderdagochtend toont Desperado één zoon, Don Juan de Hus twee, Enzo Ferrari twee en van voormalig Bundeskampioen Escolar staan maar liefst negen zonen op de lijst. Franziskus heeft donderdagmiddag het grootste aandeel zonen (12), gevolgd door Fürstenball (6) en van de Gribaldi-zoon Ganymedes komen drie zonen in de baan.

Vrijdagmorgen staan er van Jazz twee zonen op de lijst, een Negro, acht Sir Heinrichs, een Tomahawk, een Totilas en een Uphill. Van Vivaldi, die afgelopen weekend de Breeders Trophy in Zweden won, heeft zeven zonen op de lijst, Vitalis slechts een, vader Vivaldi ook een, Zack drie en Glock’s Zonik twee.

Vrijdagmiddag wordt de voorselectie afgesloten met de bijschrijvingen (dressuur en springen). Er zijn bijna 300 hengsten aangemeld.

Klik hier voor de volledige lijst. 

Klik hier voor de livestream van ClipmyHorse.tv.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.