Ga naar hoofdinhoud

HK Westfalen: Goede dressuurjaargang met hoogtepunt in laatste ring

Update IV
Cat.nr 43 Valverde (Vitalis x Ampère) - Foto: still ClipMyHorse.tv
Met een stuk of tien betere hengsten kan deze dressuurjaargang in Westfalen de boeken in als een goede. In totaal werden er 28 hengsten goedgekeurd waarbij de Nederlandse inzending cat.nr 43 Valverde (Vitalis x Ampère) van Eugène Reesink en Andreas Helgstrand bij velen bovenaan het lijstje staat. Ook in de derde presentatie kon de bruine overtuigen en hij verliet met een groot applaus de ring. 

Tenzij de Westfaalse hengstenkeuringscommissie haar oren laat hangen naar de commercie en het wel of niet inbrengen in de veiling een grote rol speelt, is er weinig dat Valverde in de weg staat. Mede-eigenaar Andreas Helgstrand bevestigde gisteren nog dat hij de bruine absoluut niet wil verkopen. Reesink liet weten dat de Vitalis-zoon waarschijnlijk ook naar de KWPN-keuring komt.

Eugène Reesink heeft sowieso een topkeuring: ook zijn cat.nr 30 (Jazz x Flemmingh) uit de directe stam van Rhodium en cat.nr 45 (Zatchmo x Sorento) werden goedgekeurd. Daarmee zijn drie van zijn vier hengsten op de keuring goedgekeurd.

Complete Van Vivaldi

Een hele fijne hengst in de laatste ring was ook cat.nr 42 (Van Vivaldi x Fidermark) uit de fokkerij van Nel ten Heuvel uit Fluitenberg. Hij is correct, lang gelijnd en beschikt over drie goede gangen waarin hij al veel balans toonde. De eveneens door Nel ten Heuvel gefokte cat.nr 40 (Sorento x Belissimo M) werd ook goedgekeurd.

De kans is groot dat beide hengsten bij Matthieu Beckmann, die samenwerkt met het Landgestüt, zelf ter dekking komen. Hij stelt beide hengsten voor en ze zijn allebei niet te koop.

Blue Hors Zack en zonen

Voormalig KWPN-keuringskampioen Blue Hors Zack, die met Blue Hors stalruiter Daniel Bachmann-Andersen succesvol onderweg is in de Grand Prix, maakte indruk met zijn zoon cat.nr 44 (mv. Don Schufro), die na de voorkeuring al werd verkocht aan het Landgestüt Warendorf en ook ter dekking komt bij Mathieu Beckmann.

Een Zack-kleinzoon van Glock’s Zonik deed ook goede zaken. Een betere dressuurhengst is de Zonik-zoon cat.nr 47 (mv. Florestan I, volle zus van Florentinus). Een moderne hengst die soepel door de baan ging.

Cat.nr 46 (mv. Don Schufro x Lorentin I) uit de fokkerij van de VDL Stud verraade zijn Holsteiner afkomst met de fijne galop en nette sprongen, maar kon de jury niet genoeg overtuigen.

Goedgekeurde hengsten ring 5: 

cat.nr 30 (Jazz x Flemmingh) – eigenaar: Eugène Reesink
cat.nr 40 (Sorento x Belissimo M) – fokker: Nel ten Heuvel
cat.nr 41 (Sunday x Ehrenmann)
cat.nr 42 (Van Vivaldi x Fidermark) – fokker: Nel ten Heuvel
cat.nr 43 (Vitalis x Ampère) – fokker/eigenaar: Eugène Reesink (en Andreas Helgstrand)
cat.nr 44 (Zack x Don Schufro)
cat.nr 45 (Zatchmo x Sorento) – eigenaar: Eugène Reesink
cat.nr 47 (Glock’s Zonik x Florestan I)

Ring 4: Incorrecte Sir Heinrich goedgekeurd

In de vierde ring was de jury het spoor enigszins bijster. Zo werd de van voren zeer opvallende, maar achter incorrecte cat.nr 38 (Sir Heinrich x Casparino) goedgekeurd. Deze 1,74 m(!) grote hengst met veel fans in het publiek heeft een voet die achter gedraaid aan de kogel zit. Een goed bewegende hengst is cat.nr 32 (v. Quaterhall).

Cat.nr 37 (Sir Donnerhall I x Lauries Crusador xx) blijft met het achterbeen teveel achter in de beweging, maar werd toch goedgekeurd. Ook de stijve cat.nr 28 (Ganymedes x Argentinus) werd goedgekeurd. Op de voorselectie maakte de eerste jaargang van de KWPN-gefokte Ganymedes veel indruk, maar nu op de hoofdkeuring leken zijn beide zonen wat overtraind en deden stijf aan.

Cat.nr 32 (Quaterhall x Wolkenstein II) is een hengst die het achterbeen goed onderbrengt en viel vandaag en gisteren op met zijn goede stap. Cat.nr 33 (Rock Forever I x Fidermark) is een hengst met veel souplesse, die achter nog wel wat kracht moet winnen.


Goedgekeurd in ring 4: 

cat.nr 28 (Ganymedes x Argentinus)
cat.nr 31 (Quantensprung x Placido)
cat.nr 32 (Quaterhall x Wolkenstein II)
cat.nr 33 (Rock Forever I x Fidermark)
cat.nr 35 (San Amour I x Ferragamo)
cat.nr 37 (Sir Donnerhall I x Lauries Crusador xx)
cat.nr 38 (Sir Heinrich x Casparino)

Ring 3: Mes in nafok F-hengsten

In de derde ring kwam vooral de nafok van Franziskus aan bod. Van hem werden twee zonen goedgekeurd: de groot bewegende cat.nr 20 en cat.nr 21. Een van de betere hengsten uit de derde ring was een zoon uit de eerste jaargang van een andere Fidertanz-zoon, Fürst Fohlenhof. Deze cat.nr 24 werd opvallend genoeg niet goedgekeurd. Cat.nr 20 is een aansprekend paard, maar miste gisteren aan de longeerlijn de coördinatie iets en draaft wel heel groot. Cat.nr 21 (mv. Dream On) kreeg ook een Westfaals dekbrevet.

Fürstenball, die afgelopen weekend in Oldenburg zowel de kampioen als de reservekampioen leverde, kon in Westfalen minder op de gunst van de jury rekenen. Zijn beide zonen werden afgewezen. Een dekbrevet was er wel voor cat.nr 25 (v. Fürst Romancier). Hij komt uit een Westfaalse moederlijn en is qua bloedopbouw aan moederszijde volledig Westfaals: Rock Forever I x Dollmann x Francisco I x Perlkönig I x Romulus I. Dat werkt in zijn voordeel.

Goedgekeurd in ring 3: 
cat.nr 20 (Franziskus x Donnerball)
cat.nr 21 (Franziskus x Dream On)
cat.nr 25 (Fürst Romancier x Rock Forever)

Ring 2: Goede First Choice uit Don Schufro-stam

Uit de eerste jaargang van de Deens en Duits goedgekeurde KWPN’er First Choice (Jazz x Negro) stelde stoeterij Blue Hors de moderne en goed bewegende cat.nr 16 (mv. Blue Hors Romanov) voor. Hij werd geboren bij Inge Bastian, de fokster van Weihegold OLD, en komt uit de stam van Don Schufro.

Er wordt ruim goedgekeurd in Westfalen. Samen met vijf andere hengsten werd deze First Choice-zoon in de tweede ring goedgekeurd. Een andere KWPN-hengst in buitenlandse dienst Don Juan de Hus zorgt ook voor een nette hengst op de Westfaalse keuring. Cat.nr 11 (mv. De Niro) heeft drie goede gangen en veel souplesse. Met goede zoon van Bretton Woods uit de eerste ring zijn het de KWPN’ers die in Westfalen tot dusver de dienst uitmaken.

Eerste jaargangen

Uit de eerste jaargang van Escolar verschenen twee zonen op de keuring, die beide goedgekeurd werden. De zonen van voormalig Bundeskampioen Escolar zouden wat meer tot dragen kunnen komen. Cat.nr 15 was de fijnste Escolar en is met de volbloed Lauries Crusador aan moederszijde interessant gefokt.

Ook de voor 1,22 miljoen op de PSI verkochte Don Noblesse (v. Dancier), één van de Louisdor-finalisten, toonde zijn eerste jaargang. De inmiddels negenjarige hengst werd pas na de verkoop eind 2012 goedgekeurd. Zijn enige zoon op de keuring cat.nr 12 (mv. Fürst Heinrich x Werther), die goed kan draven en galopperen, werd goedgekeurd.

Goedgekeurd in ring 2:

cat.nr 9 (Don Cesar x His Highness)
cat.nr 11 (Don Juan de Hus x De Niro)
cat.nr 12 (Don Noblesse x Fürst Heinrich)
cat.nr 14 (Escolar x Lanciano)
cat.nr 15 (Escolar x Lauries Crusador xx)
cat.nr 16 (First Choice x Blue Hors Romanov)

Ring 1: Fijne zoon van Bretton Woods

In de eerste ring zijn vier hengsten goedgekeurd, waarbij Bretton Woods voor de opvallendste hengst zorgde. Deze cat.nr 4 (mv. Fürst Piccolo x Sandro Hit) komt uit de moeder van de reservekampioen van de Westfaalse keuring in 2011, Quotenkönig en de premiehengst Dahlhoff (keuring 2012). Gestüt Sprehe had twee keer beet in de eerste ring: met de goed bewegende cat.nr 7 (Destano x Ehrentanz) en de zelf gefokte cat.nr 8 (Diamond Hit x Foxiland xx). Uit de eerste jaargang van All At Once werd een hengst goedgekeurd.

Goedgekeurd in ring 1:

cat.nr 1 (All at Once x Arpeggio)
cat.nr 4
 (Bretton Woods x Fürst Piccolo)
cat.nr 7 (Destano x Ehrentanz)
cat.nr 8 (Bretton Woods x Fürst Piccolo)

Verslag eerste dag – HK Westfalen: Venijn zit in de staart

Veel Nederlandse invloed

Op de keuring in het Duitse grensgebied is ook dit jaar weer veel Nederlandse invloed. Niet alleen wat betreft bloedlijnen, maar ook qua inzenders en fokkers. Eugène Reesink heeft maar liefst vier hengsten op de keuring. Het gaat om cat.nr 30 (Jazz x Flemmingh), cat.nr 34 (San Amour x Ehrentanz I), cat.nr 45 (Zatchmo x Sorento) en de door hem zelf gefokte cat.nr 43 (Vitalis x Ampère), die hij samen met Andreas Helgstrand voorstelt.

De VDL Stud heeft in cat.nr 46 (Glock’s Zonik x Don Schufro) een zelfgefokte dressuurhengst op de keuring.

Nel ten Heuvel

Nel ten Heuvel uit Fluitenberg is met twee inzendingen de best vertegenwoordigde fokker. Van haar komen cat.nr 40 (Sorento x Belissima v. Belissimo M) en cat.nr 42 (Van Vivaldi x Finlay v. Fidermark) in de baan. Beide hengsten worden voorgesteld door Mathieu Beckmann.

F. Nobach uit Opende fokte cat.nr 3 (Apache x Houston). Deze hengst van Gestüt Gut Neuenhof werd in 2014 voor 45.000 euro verkocht op de Starsale en werd toegelaten tot de keuring, maar verscheen niet.

Springhengsten

Bij de springhengsten zijn er geen hengsten van Nederlandse eigenaren, maar wel drie hengsten van Nederlandse fokkers. Het gaat om cat.nr 57 (Dantos HBC x Veron) die werd geboren bij J. Veurink uit Loozen, de door E. Vriend uit Ruinen gefokte cat.nr 62 (Etoulon VDL x Sheraton) en de door G.M. Spronk uit ‘s-Heerenberg gefokte cat.nr 67 (Verdi TN x Heartbreaker).

Bekijk hier video’s van de Nederlandse inzendingen

Programma en handige links

De keuring begint vandaag (21 november) om 11.30 uur met de presentatie op de straat, gevolgd door het vrijbewegen van de springhengsten (14.00 uur) en het longeren van de dressuurhengsten (16.30 uur). Op 22 november wordt de keuring vervolgd met het vrijbewegen en -springen van de dressuurhengste (9.00 uur) en de springhengsten worden vanaf 15.30 uur beoordeeld. Aansluitend aan elke ring wordt bekend gemaakt welke hengsten worden goedgekeurd. De keuring wordt woensdag afgesloten met het plaatsen van de premiehengsten en de veiling. Klik hier voor het programma en de indeling.

Livestream ClipMyHorse.tv

Klik hier voor de collectie(met video’s)
Online catalogus
Klik hier voor de collectie op HorseTelex.nl

Trailer:

Lees ook:
HK Westfalen: Collectie met video’s online
Westfalen kleurt Oranje op hengstenkeuring

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “HK Westfalen: Goede dressuurjaargang met hoogtepunt in laatste ring

  • Henny Klaassen-Vrieling

    Jammer dat we niet genoemd worden als fokker van nr.45 (Zatchmo // Sorento).Wees blij dat er fokkers zijn :” zonder PAARDEFOKKERS geen PAARDENSPORT”.Fokken al heel veel jaren en dan ben je zo blij met dit resultaat. Hulde aan alle fokkers,maar ook zeker aan de opfokkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.