Ga naar hoofdinhoud

Holstein: Hans-Joachim Ahsbahs is Fokker van het Jaar

Hans-Joachim Ahsbahs. Foto: Holsteiner Verband

Op de Holsteiner Hengstenkeuring wordt Hans-Joachim Ahsbahs op zaterdag 3 november officieel gekroond als Fokker van het Jaar 2018. Ahsbahs maakt dertig jaar lang deel uit van de Holsteiner keuringscommissie, waarvan twintig als voorzitter. Als fokker heeft hij de nodige successen behaald: fokproduct Zeremonie (v. Cero) won dit jaar Olympisch teamgoud onder Laura Kraut. 

Hans-Joachim Ahsbahs kreeg zijn liefde voor de fokkerij en het stamboek met de paplepel ingegoten. Voorouder Georg Ahsbahs gaf in 1883 het eerste fokkerij-boek uit en kan gezien worden als grondlegger van de georganiseerde paardenfokkerij in Holstein.

Moderne stal

In de afgelopen tien jaar transformeerde Ahsbahs zijn bedrijf in Bokel van een melkveehouderij tot een moderne stal waar paarden worden gehouden, gefokt en getraind. Veel binnen- en buitenlandse klanten brengen hun merries bij Ahsbahs, laten ze veulenen en de nafok beleren en verkopen.

Weidehengsten

Het bedrijf van Ahsbahs werd eveneens bekend door het gebruik van weidehengsten. Zo loopt de voormalige kampioenshengst Literat (v. Landgraf I) samen met een koppel fokmerries. De daaruit voortgekomen nafok bleek een succes.

Fokkerssucces

Zelf beleefde hij als fokker ook de nodige successen. Ahsbahs fokte onder meer Montevideo (v. Marlon xx), die in 1984 deel uitmaakte van het gouden Duitse team op de Olympische Spelen, Rolf-Göran Bengtsson’s Grand Prix-paard Quintero (v. Quantam) en Laura Kraut’s Zeremonie (v. Cero).

Onderscheidingen

Als dank voor zijn verdiensten voor de Duitse paardenfokkerij kreeg Ahsbahs aansluitend aan zijn zeventigste verjaardag een Gustav-Rau medaille van de FN. In 2016 kreeg hij de hoogste onderscheiding van het Holsteiner Verband: de Goldenen Ehrenadel.

Bron: Persbericht

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook