Ga naar hoofdinhoud

Holstein zet de deuren open met ‘Holstein Global’

Het relatief gesloten Holsteiner stamboek had de deur al op een kiertje gezet met onder andere de Zuchtversuchen, waarbij hengsten van andere stamboeken goedgekeurd konden worden voor Holstein. Nu gaat die deur nog verder open met het nieuwe stamboek 'Holstein Global'. In dit register kunnen merries en hengsten met vreemd bloed volledig worden opgenomen. 

Nu het Holsteiner Verband het protectionisme ook al laat varen, lijkt de weg naar een Europees stamboek nog dichter bij. Onlangs liet de voorzitter van de WBFSH, Jan Pedersen, zich in het vakblad Züchterforum ook al optekenen dat hij verwachte dat de invloed van individuele stamboeken steeds meer zou afnemen.

Hengsten

Bij WBFSH-stamboeken volledig goedgekeurde hengsten vanaf zes jaar komen in aanmerking voor opname in Holstein Global. Ze moeten dan wel een verrichtingstest hebben gelopen (die vergelijkbaar is met de FN-testen) en/of successen kunnen tonen in sport of fokkerij. De fokkerijraad van het Holsteiner Verband behandelt de aanvragen. Nakomelingen van deze hengsten uit Holsteiner merries (H, S, V I, ZB I) worden volledig in Holstein Global ingeschreven en krijgen een Holsteiner papier en brandmerk.

Merries

Voor merries geldt de volgende regeling: de vader en de moedersvaders (4 generaties) moeten in het hengstenboek van een WBFSH-stamboek zijn ingeschreven en de merries moeten worden voorgesteld op een stamboekopname van het Holsteiner Verband. De latere nakomelingen van deze merries in combinatie met een Holsteins goedgekeurde hengst worden vervolgens in Holstein Global ingeschreven en krijgen een Holsteiner papier en brandmerk.

Eisen omlaag voor merries met 50% Holsteiner bloed

Voorheen was het zo dat voor Holsteins ingeschreven merries met 50 procent Holsteiner bloed, niet dezelfde eisen golden als voor volledige Holsteiner merries. Om in aanmerking te komen voor stamboekopname gold dat de halve Holsteiner merries minstens een Bezirkspremie (vergelijkbaar met sterpredicaat) moesten krijgen op de stamboekopname en dat er eisen waren voor eigen sportieve successen en die van nakomelingen. Die aanvullende eisen zijn nu opgeheven.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Holsteiner Verband

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook