Ga naar hoofdinhoud

Holstein wil gebruik jonge hengsten afremmen

Norbert Boley - Foto: Holsteiner Verband
Het Holsteiner Verband, de enige Europese stamboekvereniging die nog een eigen hengstenhouderij bedrijft, wil het gebruik van jonge hengsten die zich nog niet hebben bewezen in de sport of fokkerij afremmen. "De successen van de stamboeken om ons heen hebben er volgens ons mee te maken dat er daar in de fokkerij met name is ingezet op hengsten en merries die zich zelf in de sport bewezen hebben. Het 'uitproberen' van jonge hengsten heeft in minder mate plaatsgevonden”, zegt Norbert Boley, chef van de Holsteiner hengstenhouderij.

Norbert Boley en de Holsteiner fokkerijleider dr. Thomas Nissen hebben de laatste maanden gediscussieerd met een adviescommissie over welke maatregelen zij kunnen nemen om er voor te zorgen dat de Holsteiner springpaardenfokkerij én de hengstenhouderij nog succesvoller wordt. Eén van de belangrijkste maatregelen daarbij is het afremmen van het gebruik van onbewezen hengsten. Om dat te bereiken zijn er verschillende maatregelen genomen. Er komt onder andere een deklimiet voor jonge Verbandshengsten die zich nog niet in de sport hebben bewezen. Via hengstenhouderij van het Verband zijn er nog een aanvullende maatregelen. Zo worden jonge hengsten na twee of drie jaren in de fokkerij, eerst in de sport ingezet. Dan zijn ze tijdelijk niet beschikbaar voor de fokkerij.

Lees aanstaande woensdag meer in een interview met Norbert Boley over de voorgenomen veranderingen. 

Bron: De Paardenkrant

3 reacties op “Holstein wil gebruik jonge hengsten afremmen

  • jan jonas

    Een vreemde positie om jonge hengsten van de fokkerij af te remmen. Het meeste succes van paarden zit in niet alleen de bloedlijn maar vooral in het management van jonge paarden. In mijn visie is de merrie erg belangrijk, meer dan de hengst. Sommige hengsten vererven meer op uiterlijk en minder in prestatie of omgekeerd. Veel heeft te maken met de begeleiding en africhting en het juiste voer op het juiste moment. Wanneer dat klopt zal het paard lopen voor wat het waard is. Vergeet niet dat het lichaam van het paard één grote chemische fabriek is met zijn speciale eigenschappen. Kennen wij het paard dan zullen er minder fouten gemaakt worden.

  • C. Zandbergen

    Persoonlijk vond ik dit een foutief besluit van het Holsteiner Verband om het gebruik van jonge hengsten in de fokkerij te beperken.
    Last een fokker / fokster zelf beslissen welke hengst men wil gebruiken binnen zijn / haar fokkerij.
    Hengsten in de sport uitbrengen is iets wat het Verband al jaren doet dus dat is niets nieuws.

  • Sven

    (Ik ga nu geen vrienden maken, maar het moet een keer gezegd worden) . Een verstandig besluit van Boley. Hoeveel troep wordt er elk jaar wel niet goedgekeurd. Dit moet een keer afgeremd worden. Als ik de boeken in duik en alle hengsten moet opnoemen die niet tot nauwelijks positieve vererving hebben laten zien, dan moeten alle stamboeken zich kapot schamen. De merriestammetjes die belangrijk werden geacht worden kapot gefokt met nietszeggende hengsten. Hengstenhouderijen pompen zich vol met middelmatigheid en vragen te veel dekgeld voor hun troep. Nadat de hengsten een leeftijd van 7/8 jaar hebben bereikt worden ze via de achterdeur stilletjes “gemoved ” naar ” verweggistan” omdat ze daar toch niets begrijpen van wat een goede hengst is, en de fokkerij daar niet om vraagt. Hebben de ” fokkerij experts ” nu zo weinig kijk op een goede hengst of ligt het ergens anders aan ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.