Ga naar hoofdinhoud

Hoogste fokwaarde én verwantschapspercentage voor Jazz

De nieuwe KWPN-fokwaarden werden afgelopen vrijdag in IdS gepubliceerd en in de dressuur staan de koplopers van 2015, ook weer bovenaan de fokwaardenlijst van 2016. Dat Jazz bovenaan staat met een fokwaarde van 191 (één punt lager dan vorig jaar) mag geen verrassing heten en dat hij het hoogste verwantschapspercentage (5,2 procent) heeft binnen de KWPN-dressuurpopulatie heeft ook niet. 

Jazz staat aan kop van de groep dressuurhengsten met tien of meer nakomelingen in de sport en een betrouwbaarheid van 90 procent of hoger. Van de veertig hengsten in die groep hebben er zeventien een verwantschapspercentage van 2,5 procent of hoger.

Jazz-zoon Olivi volgt op enige afstand met een fokwaarde van 181. Zijn verwantschapspercentage ligt met 3,4 procent ook aan de hoge kant. Op de derde plaats staat Gribaldi-zoon Painted Black met een fokwaarde van 173 (verwantschap: 2,5 procent).

Vivaldi en Johnson

Vivaldi en Johnson zijn gestegen in deze groep. Vivaldi staat nu op de vierde plaats met een fokwaarde van 159 en Johnson staat met een fokwaarde van 157 op de zevende plaats. Beide hengsten hebben een verwantschapspercentage van boven de 4; respectievelijk 4,7 en 4,2 procent.

Overleden hengsten

De overleden hengsten Rubiquil en Contango vallen in de groep met de hoogste betrouwbaarheid op met hun lage verwantschapspercentage. Ze delen met hun fokwaarde van 158 de vijfde plaats en hebben een verwantschapspercentage van respectievelijk 0,7 en 0,9.

De toptien wordt gecompleteerd door Gribaldi, Negro en OO Seven.

Naar de Verenigde Staten verkochte hengsten

In de groep hengsten met tien of meer nakomelingen in de sport en een betrouwbaarheidspercentage tussen de 80 en de 89 procent staat twee naar de Verenigde Staten verkochte hengsten aan kop. De keurhengst Sir Sinclair heeft de hoogste fokwaarde van 156 en de in 2009 naar Amerika vertrokken Tolando staat op de tweede plaats met een fokwaarde van 152. Wynton tekent met een fokwaarde van 150 voor de derde plaats, gevolgd door zijn Grand Prix-collega Voice (144).

Vic aan kop met 89 nakomelingen

De Jazz-zoon Vic staat in de derde groep – voor hengsten met tien of meer nakomelingen in de sport en een betrouwbaarheidspercentage onder de 80 – aan kop met een fokwaarde van 168. Dat heeft hij bewerkstelligt met de totaal  89 nakomelingen die hij tot en met 2016 verwekte. Son de Niro en Bon Bravour volgen op de tweede en derde plaats.

Chagall D&R

Ook in de vierde groep – voor hengsten met minder dan tien nakomelingen in de sport – staat een Jazz-zoon bovenaan. Chagall D&R (Jazz x De Niro) voert deze lijst aan met een fokwaarde van 188. Don Tango B (Contango x Jazz) tekent voor de tweede plaats met een fokwaarde van 177 en Cachet L (Jazz x Ferro) staat derde met een fokwaarde van 173.

Jazz en Donnerhall-bloed

De hoogste verwachtingswaarde op basis van afstamming en eigen prestatie is voor Galaxie (Jazz x Future, 184). Hennessy (De Niro x Jazz, 179) staat tweede, gevolgd door Governor (Totilas x Jazz, 173) . Bij de erkende hengsten staat Don Schufro (Donnerhall x Pik Bube I) bovenaan met 178, gevolgd door de onlangs erkende Cennin (Vivaldi x Donnerhall, 177).

Klik hier voor alle fokwaarden van de KWPN-dressuurhengsten 2016-2017 

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.