Ga naar hoofdinhoud

Hoogste punten op SK Wamel voor dochter van Ferdeaux

Foto: Melanie Brevink-van Dijk
Er werden gisteren bij De Dalhoeve in Wamel 52 dressuurpaarden aangeboden voor de stamboekkeuring en waarvan er maar liefst 29 ster werden. De hoogste punten, 80 voor exterieur en 85 voor beweging, waren voor een dochter van Ferdaux.

Dirk Reijne en regio-inspecteur van Gelderland, Bart Bax beoordeelden de paarden. “We hebben vandaag zeker nette paarden gezien, maar ze konden gemiddeld het niveau van de afgelopen jaren niet halen. Aan de accommodatie lag het niet, die was prima voor elkaar, zowel buiten op het straatje als binnen. De vaart zat ook goed in de keuring en de paarden kregen de kans om zich fijn te presenteren.”

Hoogste punten

Jindy kreeg het hoogste aantal punten van de dag, 80 voor exterieur en 85 voor beweging. Deze merrie van Ferdeaux is een dochter van Cindy (v.Dayano), ze is gefokt bij G. Gijsbers in Loosbroek en staat geregistreerd bij Joop van Uytert uit Heerewaarden. “Een hele hoogbenige merrie met een mooie voorhand. Ze straalde veel ras en kwaliteit uit en bewoog in alle drie de gangen mooi bergop, op lichtvoetige wijze en met een zeer goed gebruik van het achterbeen.”

Twee keer 80

Twee paarden kregen voor zowel exterieur als beweging 80 punten. Jadorijke A, een dochter van Jazz uit de preferente sport stermerrie Rozarijke (v.Gribaldi). Jadorijke A is een volle zus van elitemerrie Annerijke, die in 2010 werd afgevaardigd naar het WK Jonge Dressuurpaarden in Verden. Bax: “Deze royaal ontwikkelde merrie beschikte over een sterke bovenbouw, een mooi gevormd romp en een hard fundament. Ze toonde veel jeugd en rasuitstraling. Lopen deed ze van nature goed gesloten en lichtvoetig met een expressief gebruik van het voorbeen.” De donkere vos is gefokt door de onlangs overleden Aat van Essen uit Ommeren en staat nu in Eck en Wiel bij dochter José van Essen. Deze amazone maakt tevens met Annerijke binnenkort haar debuut in het ZZ-Zwaar.

De andere merrie met een score van dubbel 80 was Juliëta. Deze zwarte dochter van El Capone is gefokt door wijlen Tonnie van der Koppel uit Wadenoijen en staat nu geregistreerd bij zoon Gerard in de gelijknamige plaats en bij Erie Minkman uit Ochten. “Een correct gebouwde merrie, met ruim voldoende ras en uitstraling. Voorzien van sterke verbindingen in rug en lendenen. In beweging bleef ze steeds mooi bergop en gebruikte haar achterbeen actief en met veel afdruk”, aldus Bax. Juliëta is een dochter van de preferente elitemerrie Tolanda (v.Krack C). Deze laatste is ook de moeder van de voor meerdere stamboeken, waaronder het KWPN, goedgekeurde Grand Prix-dressuurhengst Apache (v. UB 40).

Bron: KWPN

2 reacties op “Hoogste punten op SK Wamel voor dochter van Ferdeaux

  • jw

    SCHIJNBAAR zijn de SK tegenwoordig het visite kaartje van de hengstenstations,de 4 of 5 SK wat zijn geweest lees ik niet anders dat produkten van eigen locatie of hengsten houder op kop staan.
    Is het een spel onder mekaar , of dat was het al,alleen niet duidelijk voor iedereen ,nu wel.

    Zal wel dat de kleine fokker niet meer mee wil doen of weg loopt naar ander stamboek.

  • Janneke Loeters

    Wat een negatieve houding JW, ben je er zelf bijgeweest? Hengstenhouders of locatiehouders zijn vaak ook fokkers of eigenaren. En vergeet niet; liefhebbers zoals jij en ik. Het is denk ik praktisch dat zij hun paard op de dichtstbijzijnde locatie voorbrengen. Die paarden worden beoordeeld als ieder ander paard door de jury. Dat dit wellicht complete paarden zijn die hoog eindigen toevallig de laatste paar keuringen is misschien wel omdat deze professionals, in tegenstelling tot vele anderen, vaak zelf al kritisch bekijken welk paard ze wel en welke ze niet voor gaan stellen op een keuring. Zij hebben nu eenmaal een geoefend oog voor kwaliteit. Heb je echter als particulier een goede merrie, wordt die heus niet minder beoordeeld dan een merrie van een professional.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.