Ga naar hoofdinhoud

De IJzeren Man, voor als u vreemd wilt gaan

De Paardenkrant-Horses.nl Hengstenshowtest 2017 Bomvol zat het eerder, de hengstenshow van De IJzeren Man. Toen de heer Gordijn de scepter nog zwaaide op De IJzeren Man. Ik weet niet of die mensen voor de hengsten kwamen, of vooral om de prachtige bloemstukken na afloop uit de baan te grissen. Maar volk was er. 

Nu was het gezellig druk in Weert, maar zeker niet vol. Dat verbaasde me enigszins, in het Limburgse waren afgelopen zondag exclusieve hengsten te zien en gezien de Nederlandse roep om vreemd dressuurbloed had ik meer volk verwacht.

Hoe het ook zij, op deze zonnige dag zat ik in ieder geval wél in de hal van De IJzeren Man.

Koffie & Cake

De koffie en thee is gratis, net zoals de paaseitjes die op de bar staan. Daar staat overigens ook een speciaal voor mij bestemde taart, maar omdat ik mijn identiteit niet wil onthullen, durf ik eigenlijk niet in de buurt te komen. Op een onbewaakt moment maak ik een foto. Op een tweede moment nog een. Maar ik beloof u: ik heb me niet laten omkopen en heb geen hap gehad.

Aan de bar is overigens ook bier, wijn en fris te bestellen, daar moet wel voor betaald worden.

****

Parkeren & Plassen

Adrie Gordijn liet zich in 1996 al eens optekenen dat zijn stal kostendekkend draaide (lees het artikel ook als je wilt weten waarom een paard van een miljoen niet duur is), maar volgens mij gaan de zaken nu echt goed in Weert. De rijhal is geheel gerenoveerd.

Dat is natuurlijk deels te danken aan het topaanbod hengsten van Paul Schockemöhle en Stoeterij Blue Hors, waarmee de Nederlandse dressuurfokker uitstekend vreemd kan gaan. En dat ook in grote getale doet, als ik zie hoe het bedrijf er bij ligt. Parkeren kan in de buitenbaan en de wc’s zijn blinkend schoon.

****

Rondje voor de fokkers

Ik zou kunnen gaan carpoolen met Bert de Ruiter, man, wat schnabbelt die man wat af in dit seizoen. Van Friesland naar Limburg, overal is de stem van Bert de Ruiter. Nu overigens aangevuld met het stemgeluid van Peter van der Waaij.

Het aanbod hengsten in de show  is exclusief en daarom blijven er drie sterren over. Maar er is – op een verdwaalde nakomeling van Hometown (die er zelf niet eens is) na – geen nafok van de hengsten.

Hoewel er topkwaliteit dressuurhengsten werd getoond, genoot ik het meest van de springhengsten. Hoe fit de 18-jarige topvererver Balou du Rouet er nog overheen draafde en hoe Chacco Me Biolley (v. Chacco Blue) onder Robbert Ehrens van de grond af ketste.

***

Meet & Greet

De handige opstelling van de bar en de statafels, de fokkers die na afloop nog even blijven hangen, zorgen dat ik drie sterren uitdeel. Meer zijn dat er niet, want de persoonlijke touch mis ik. Al is dat ook te begrijpen: van de 40 hengsten in IJzeren Man-catalogus, staan er drie daadwerkelijk in Weert.

***

Eindbeoordeling

Hengstenhouderij De IJzeren Man is tegenwoordig natuurlijk meer een postorderbedrijf. Een soort Bol.com, maar dan voor de tophengsten van Blue Hors en Schockemöhle. Als u er aan zit te denken om vreemd te gaan met een knappe Duitser of Deen, is een bezoek aan presentatie van De IJzeren Man zeker aan te raden. Dat scheelt toch weer 1.800 kilometer rijden als het om een van de Blue Hors-hengsten gaat of een dure entreekaart voor de hengstenshow van Schockemöhle…

Afgerond naar boven worden het vier sterren, vooral te danken aan de komst van hengsten die elders in Nederland niet te zien zijn. Maar iets meer show kan wel, of haal voor mijn part die bloemstukken terug.

****

Klik hier voor alle hengstenshow beoordelingen van onze Mystery Fokker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook