Ga naar hoofdinhoud

Investeren in merrie voor band met veulen

Bit 176 Verboden te aaienUit onderzoek van de universiteit van het Franse Rennes blijkt dat uitvoerig fysiek contact met een veulen vlak na de geboorte de toekomstige relatie moeilijker maakt. Imprinting, een pasgeboren veulen overal aaien om hem aan menselijk contact te laten wennen, heeft volgens de onderzoekers consequenties voor de houding van het veulen op latere leeftijd.

“We gaan er gauw vanuit dat aaien voor een paard net zo prettig is als voor ons”, zegt dr. Martine Hausberger. “Dieren ervaren lichamelijk contact echter compleet anders. Menselijk contact voelt onnatuurlijk en dat ervaren ze daardoor al snel als iets negatiefs.” Hausberger vroeg zich af of contact op jonge leeftijd met mensen wel of juist niet goed uitpakt en startte met enkele andere wetenschappers een onderzoek op de universiteit van Rennes in Frankrijk.

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de reactie van groepen veulens op verschillende manieren van benadering vlak na de geboorte. De veulens die niet direct benaderd werden, maar waarvan de moeder wel in contact kwam met mensen hadden achteraf een positievere houding ten opzichte van mensen. De conclusie van dr. Hausberger: “De liefde van een veulen voor mensen loopt via de merrie. De onderzoeken laten zien dat de houding van de merrie ten opzichte van mensen de houding van het veulen bepaalt. En dit lijkt blijvend, zowel op korte als op lange termijn. Dring je niet op aan het veulen, maar vertroetel de merrie dagelijks een kwartiertje en je slaat twee vliegen in één klap. Je veulen went geleidelijk aan jou zonder dat je de merrie-veulenband verstoort. Hoe een veulen het contact op zeer jonge leeftijd ervaart, is bepalend voor de rest van zijn leven.”

In Bit 176 lees je meer over het complete onderzoek van dr. Martine Hausberger in het artikel ‘Verboden te aaien’.

4 reacties op “Investeren in merrie voor band met veulen

  • Birgit

    Gumpfff

    De wetenschap he die weten het….

  • Germie

    Ik heb het stuk in bit gelezen, en ik zie niet in waarom je een veulen niet mag aaien pas na de geboorte. Ik heb mijn veulen direct vanaf de geboorte aangeraakt, heb hem geregeld aangeraakt totdat hij gedronken had. Op z’n eerste levensdag heb ik ook de voeten opgetild (imprinttraining) en de tweede dag heb ik de merrie al even een minuutje voor de stal gehad met het veulen nog in de stal. Na een dag of 10 kon ik de merrie weer een kwartiertje gaan rjden zonder dat het veulen meemoest. En na 10 maanden is het veulen pas gespeend, wat overigens zonder problemen ging. Merrie ging na 7 weken weer mee naar wedstrijd, welliswaar alleen dichtbij huis zodat we binnen 2 uur terugwaren. Veulen bleeft gewoon met andere paarden in de wei.
    Het veulen is nu een mensvriendelijke twenter die rustig een rondje over straat meewandelt en prima te hanteren is (al blijven het natuurlijk jonge paarden met dito uitprobeergedrag).
    Het is dus absoluut niet waar dat je een veulen niet aan moet raken, ik denk zelfs dat het juist goed is om het wel geregeld te doen.

  • tineke

    Ik woon al 10 jaar in zuid-frankrijk en ik volg best wel veel ontwikkelingen op paardengebied, helaas is dit land niet het voorbeeld op innovatief gebied maar veelal een ontwikkelingsland. dus wat te zeggen van dit onderzoek, het zegt heel weinig daar ze in het geheel niet op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen internationaal gezien. Wetenschap?

    probeer te lezen wat internationaal geschreven wordt in de wetenschap en dan nog zult u verstelt staan van de tegenstrijdigheden. een advies!

    vertrouw op uw gezond verstand en vooral uw gevoel! da

  • Suzy

    Ik ben het helemaal met Germie eens. Mijn 6 jarige hebben we in de tijd precies zo opgevoed. Het is echt een heerlijk dier. Geen last en altijd mensvriendelijk.

    Frankrijk paardenland?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.