Ga naar hoofdinhoud

Keurwaarde

Na afloop van alle centrale keuringen en voor aanvang van de nationale merriekeuringen van het KWPN vraag je je af wat nu eigenlijk de waarde is van het keurpredikaat.

Op de centrale keuringen komen de paarden van eigenaren die dat predikaat ambiëren. Het zijn soms veel paarden en veel daarvan worden ook daadwerkelijk voorlopig keur danwel elite. Vooral bij de driejarigen. Bij de oudere merries moesten overigens, terecht, velen teleurgesteld worden.

Een goede sportprestatie of hoge verwachtingen daarvoor via IBOP of EPTM, tellen positief mee voor het verkrijgen van het predikaat keur. Ook prestaties bij het vrij springen bij de springpaarden tellen mee, maar de bewegingscijfers op de stamboekkeuringen bij de dressuurpaarden weer minder. Uiteindelijk gaat het erom dat een keurwaardige merrie beter is dan een stermerrie. Dat stukje meer zou eigenlijk groter moeten zijn.

Voor de allerbeste merries is het niet zo moeilijk; die steken er duidelijk bovenuit. Maar voor de grensgevallen is het vaak een kwestie van wikken en wegen. Dat zie je de juryleden dan ook vaak doen. Toch is het belangrijk dat het predikaat keur ook echt meerwaarde krijgt dan wel behoudt. Met een PROK-certificaat erbij heb je zelfs een elitemerrie en een elitestatus is toch bijzonder.

Vroeger kon een merrie alleen keur worden als ze ook fokresultaten had, wat dus iets zei van de vruchtbaarheid. Op driejarige leeftijd was er destijds de ster en een jaar later moest je met de merrie en een veulen weer naar de keuring voor het voorlopige keurschap. Nu kan een merrie dus in één seizoen ster en keur worden. Dat vind ik wel prima, omdat je dan de merrie slechts een keer voor een keuring hoeft klaar te maken. De predikaten preferent en prestatie zijn dan wel gericht op de nafok, maar vooral op de kwaliteit van de nakomelingen. En dan is er nog het sportpredikaat, van groot belang als je een stermerrie op oudere leeftijd nog keur wilt hebben.

Bij andere stamboeken zie je grote verschillen in het toekennen dan wel in de waarde van de predikaten. Bij de Friezen is een stermerrie echt iets bijzonders en is er zelfs onderscheid in een eerste en tweede premie ster, wat ik dan weer wat overdreven vind. Een ster geeft daar wel direct een flinke meerwaarde aan deze merries. Ook de trekpaarden hebben een ster ingevoerd, die in tegenstelling tot de eerste premies, nog redelijk bijzonder is. Maar ook daarvan vraag ik me af wat de waarde is die de fokkers er aan toekennen.

Bij de rijpaarden is het uiteindelijk toch vooral de sport die de waarde van het paard bepaald. Een keur- of sterpredikaat doet er dan niet toe, tenzij de merrie na de sportcarrière toch weer voor de fokkerij wordt ingezet. Dat stukje extra zit hem dan vooral in een exterieurmatig mooi en correct paard.
Toch wordt daar nu juist zo links en rechts wel eens de hand mee gelicht en lijkt ook de eigenaar van een paard wel eens een rol te spelen. Aan de andere kant is het ook logisch dat het een kwestie is van wikken en wegen om een keurpredikaat al dan niet toe te kennen. Het gaat uiteindelijk allemaal om de sportprestatie en dat mag zeker een pré zijn. Maar welke exterieurmatige tekortkomingen mogen dan wel en wat niet? En hoe belangrijk is nu eigenlijk de draf aan de hand van een springpaard? Ook smaken verschillen.

Ik denk dat het goed is, dat een merrie met een goede sportprestatie die pre ook krijgt, maar er zijn grenzen en die grenzen mogen duidelijker gesteld worden.

Jacquelien van Tartwijk is redacteur van De Paardenkrant.
Deze column verscheen in De Paardenkrant van vrijdag 14 augustus

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Keurwaarde

 • harriet1428

  ik denk dat de eigenaar van het paard net zo zwaar telt als hoe het paard er uit zit
  Ook bij de Hengstenkeuring heeft dat invloed
  ook bij dressuursport
  is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven

 • Voor de fokkerij is het ster en ook het predikaat keur natuurlijk heel mooi. Het paard voldoet aan bepaalde basis ‘eisen’ die het stamboek stelt qua exterieur en beweging. Dat zie je natuurlijk ook graag terug komen in de nakomelingen, terwijl diezelfde exterieur en bewegings kenmerken ook van positieve invloed horen zijn in de sportprestaties (met name bij het KWPN/NRPS en dergelijke sportgerichte stamboeken, bij stamboeken die meer rastypisch keuren is dit laatste punt misschien net iets minder van toepassing).

  Toch blijft het toekennen van predikaten naar mijn idee steeds ietwat onderhevig aan ‘modegrillen’ en toch ook ietwat persoonlijke voorkeuren van juryleden, met name wanneer het de zogenaamde twijfelgevallen betreft.

  Daarom is het voor veel fokkers niet altijd eenvoudig te om paarden te fokken die ook daadwerkelijk ster worden, ook al ben je er als fokker zelf tevreden mee. Het is maar net of je fokdoel dichtbij de doelstellingen en ideaalbeelden van bijvoorbeeld het KWPN liggen en of je commerciele doelstellingen met de fokproducten hebt.

  Een stamboekmerrie hoeft niet per definitie een minder mooi paard te zijn dan de ster of keur merrie.

  Daarom ben ik persoonlijk blij met het PROK certificaat (een gezond paard is iets wat iedereen zou moeten ambieëren), het sportpredikaat, dat aangeeft dat het paard alles in huis heeft om in de basissport goed te kunnen presteren en het prestatie predikaat, wat aangeeft dat ook de nakomelingen in de sport goed mee kunnen komen. Dit zijn redelijk juryonafhankelijke predikaten (dressuur is bijvoorbeeld nog altijd wel een jurysport en het sportpredikaat Dres. dus nog altijd wel iets juryafhankelijk op een bepaalde manier) en bieden fokkers met een iets ander (exterieurmatig) fokdoel de mogelijkheid om toch de kwaliteiten van de fokproducten gewaardeert te krijgen in een predikaat. Die mogelijkheden vind ik dus zo mooi aan het KWPN.

  Zodoende vind ik het PROK, sport en en prestatie predikaat belangrijker dan het ster en keur predikaat. Ik wil graag een fijn sportpaard fokken dat voldoet aan mijn eisen. Als die bij stamboekopname ster/voorl. keur wordt, dan ben ik natuurlijk heel blij, maar zo niet; dan is dat voor mij geen reden om dat paard te verkopen, terug te trekken voor de fokkerij o.i.d.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook