Ga naar hoofdinhoud

Welwillende amateur

NRPS-hengstHet NRPS heeft de hengstenkeuringen en de showdag er weer opzitten, net voor het KWPN. Maar wat wordt toch steeds maar weer met argusogen naar de ‘grote broer’ gekeken. Ik vraag me dan af waarom toch? Ga je eigen weg, zorg voor kwaliteit. Houd het stamboek laagdrempelig, met goed contact met de leden. Daarvoor moet het stamboek niet te groot worden.

De showdag kende leuke elementen, maar was ook wel wat eentonig, met zoals gebruikelijk divers küren op muziek en twee flinke blokken met springhengsten. Het stamboek is dan erg afhankelijk van individuele gangmakers. Het ontbrak deze keer aan variatie, echte hoogtepunten en een geolied, strak programma. Het is goed de fokkers te betrekken bij een huldiging, maar het duurde allemaal wel erg lang en de juryuitleg bij een hengst kwam in de warboel niet tot zijn recht. Aan het einde van de dag deed dan ook nog slechts een handvol publiek op de tribune mee aan de verkiezing ‘hengst met de beste draf’, een onderdeel dat al jaren om aanpassing vraagt.

En dan is er de overstap van de betere hengsten naar het KWPN en het registreren van de veulens bij dat stamboek, een doorn in het oog van veel NRPS-mensen. Echter, is het niet zo dat als je elk jaar zoveel hengsten goedkeurt, er altijd wel één komt bovendrijven die het goed doet? Hoeveel hengsten van de huidige nieuwe jaargang komen daadwerkelijk aan dekken toe? En van hoeveel horen we nooit meer iets terug?

Het NRPS heeft zich in haar 30-jarig bestaan inderdaad bewezen in de rijpaardrichting en er is zeker een grote stap voorwaarts gemaakt in kwaliteit. Voor het verrichtingsonderzoek is een goede formule gevonden op het niveau waarop ze acteren. Maar fokkers kun je uiteindelijk niet dwingen NRPS-hengsten te gebruiken, zelfs niet als je legio dekkingen verloot. Fokkers gaan hun eigen gang, net als hengstenhouders vrij zijn om zelf te kiezen waar ze hun hengst aanbieden. Daarbij speelt geld natuurlijk een rol. Dat moet je gewoon accepteren, ook als het gaat om de registratie van veulens.

Ik zie het NRPS als een amateur met heel veel welwillende mensen met zeker kwaliteiten, maar geen professionals. Dat hoeft ook niet. Als goed presterende amateur kun je ook af en toe scoren. Het is goed ambitie te hebben, maar je moet ook realistisch blijven.

Jacquelien van Tartwijk, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 4 februari 2011 in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

3 reacties op “Welwillende amateur

 • Folkert Frans

  Het NRPS heeft geen fokdoel en al helemaal geen eigen identiteit. Het heeft de succesvolle ponyfokkerij met de Arabische opdruk van het voormalige APS door onkunde verkwanselt en bij de paarden blijft het een slap aftreksel van wat andere stamboeken waarbij de Arabische kenmerken zelfs geweerd worden.

  Derhalve moet het NRPS zich behelpen met allerlei fokproducten die bij de andere stamboeken te licht worden bevonden. Dat levert weliswaar geld maar geen structurele gebruiksfokkerij met een eigen kwaliteitsstempel op. En mocht per ongeluk blijken dat de andere stamboeken zich vergist hebben, dan gaat het geleende beestje linea recta in het nest van oorsprong terug en kan het NRPS niet meer pronken met andermans veren.

 • g

  Volgens mij is het NRPS helemaal geen ondergeschikt stamboek. Ik ben ook in Ermelo geweest en heb een afwisselende show gezien, wat goed doorliep. En gelukkig zag ik springhengsten die ook nog konden lopen!Tevens neemt of het heeft het KWPN diverse hengsten overgenomen waar zij eerst niets in zagen. Vraag maar eens af of het KWPN op lange termijn goed bezig is

 • g

  Helemaal mee eens g.a !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook