Ga naar hoofdinhoud

Frisse wind

Centrale keurig in GelderlandDe KWPN-regio’s Gelderland en Overijssel hebben de stoute schoenen aangetrokken en de centrale keuring anders aangepakt, beide op een eigen wijze. Ik heb daar alle bewondering voor en zie er zeker toekomst in, al zal één en ander wel goed geëvalueerd en aangepast moeten worden.

Uitgangspunt is de sport en de fokkerij dichter bij elkaar te brengen. Een nobel streven dat nog niet zo makkelijk uitvoerbaar blijkt te zijn. Het naar Geesteren brengen van de keuring tijdens het CSI Twente lijkt een goede zet. Alleen was er geen springruiter die naar de keuring kwam kijken en ook de weinige keuringsbezoekers gunden het springen amper een blik waardig. Daarbij kwam dat de jonge springpaarden en de Pavo Cup al een dag eerder waren geweest .

Het toevoegen van een 1,35 en 1,40-m-rubriek op de CK in Ermelo sloeg niet echt aan. De meeste fokkers waren na de presentatie van de driejarigen aan het eind van de middag naar huis vertrokken. Alleen het meedoen van een paar hengsten bleken fokkers interessant te vinden.

Door de CK te houden op een doordeweekse dag en dus niet in de vakantieperiode, was het aantal bezoekers op beide keuringen, ondanks alle inspanningen, maar zeer matig. Zomaar een dag vrij nemen, zit er niet in voor velen en ook de schoolgaande jeugd kon er niet bij zijn. Dat is jammer. Verder zou de indeling van de ringen anders kunnen: geen tuigers naast de Pavo Cup-selectie en met mogelijk toch de finales van de veulens in de hoofdring.

De keuring in Geesteren was netjes op tijd afgelopen. Dat is prettig, al had er best meer ruimte en een echte pauze in het programma mogen zitten. In Ermelo was de kampioenskeuring na negen uur ’s avonds. Dan ben je als bezoeker en deelnemer blij dat je naar huis kan. Een feestje hoeft dan niet meer zo nodig.

Het is zeker niet zo dat er alleen maar kritiek is. Overijssel maakte een leuk gebaar door de de fokkers vrijkaartjes te geven voor de zaterdag in Geesteren. Gelderland zette belangrijke fokkers in het zonnetje. Wie weet volgen meer regio’s en worden mogelijkheden tot nog meer samenwerking aangegrepen om keuringen aantrekkelijk te houden. Hoe dan ook, een frisse wind was nodig. Ik verheug me op volgend jaar.

Jacquelien van Tartwijk, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 1 juli 2011 in De Paardenkrant

Eén reactie op “Frisse wind

  • Annelies

    Inderdaad een erg positieve ontwikkeling! Maar niet te vergeten: in Drenthe wordt dit jaar voor de 3e keer de CK gekoppeld aan CH de Wolden. Daarnaast zijn veel regio’s goed bezig en wordt daar ook aandacht besteed aan het huldigen van fokkers.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook