Ga naar hoofdinhoud

85/90-merrie Kante Dame VDL voert prachtige kopgroep aan

Update
Kante Dame VDL (v. Etoulon VDL)
Niet minder dan 14 merries konden terugkomen voor het formeren van de kopgroep driejarige springmerries op de Centrale Keuring van Friesland. De complete Etoulon VDL-dochter Kante Dame VDL (uit Grande Dame VDL keur IBOP-spr van Brugal VDL) van VDL Stud behoorde met 85/90 al tot de absolute uitschieters op de stamboekkeuringen dit jaar. Aan de hand maakte ze haar favorietenrol waar, hoewel de verschillen in de top opvallend klein waren.

Alle merries in de kopgroep bleken ‘NMK-waardig’, al mogen er twee niet vanwege hun buitenlandse levensnummer.De kwaliteit bij de driejarige springmerries was ongekend hoog. Dat bleek al uit het hoge percentage paarden dat werd bevorderd tot (voorlopig) keur/elite, en de kopgroep vormde de kers op de taart. Stuk voor stuk kapitale merries met goede tot zeer goede springpunten.

‘Heel atletisch’

Over kampioene van de VDL Stud zegt juryvoorzitter Cor Loeffen: “Een hele aansprekende merrie die goed in het rechthoeksmodel staat, veel merrieopdruk en correct fundament heeft. Ze is heel atletisch, en dat heeft ze ook bij het vrij springen bewezen. Met 95 punten voor techniek kwam ze in Boyl uit op 90 punten voor het springen.”

Weer een Sinaa

Ze verwees daarmee de Modesto-dochter Kirasinaa (uit Dersinaa ster PROK van Chin Chin) van fokker Sietse van der Meer naar de tweede plaats, wiens fokkerij de laatste tijd behoorlijk in the picture staat met onder andere dit voorjaar de goedgekeurde Modesto-zoon Kobalt VDL en eerder op de Centrale Keuring vandaag de veulenkampioen. “Deze rijtypische merrie heeft een goede bovenlijn, sprong voor 85 punten en toonde veel balans en souplesse in beweging”, aldus Loeffen over Kirasinaa.

Nummer 3 niet naar NMK

De als derde geëindigde For Pleasure-dochter Friedakilly R Z (uit Wikilly D van Roven xx, fokker M.P.H.M. Roumen uit Heythuysen) van VDL Stud sprong op de stamboekkeuring naar 90 punten, maar kan vanwege haar buitenlandse levensnummer niet worden afgevaardigd naar de NMK.

IJzersterke kopgroep

In totaal mogen 12 merries naar Ermelo. Dat zijn ook de volle zus van de CK-kampioene van vorig jaar, Kalimero.D (Harley VDL uit Bozella elite EPTM-spr pref PROK van Indoctro, fokker Harrie van Dael uit Kelpen-Older) van VDL Stud, Koralinde DN (Grand Slam VDL uit Fleuralinde DN keur EPTM-spr van Corland, fokker Derk Noordhuis uit Wijster) van Sjouke de Groot, de ook voor 90 punten springende Freeman VDL-dochter Kerrita VDL (uit Bevita van Cassini I) van fokker VDL Stud, de Dakar VDL-dochter Kylely VDL (uit Lely keur sport-spr pref van Emilion) van fokker VDL Stud, Kobalensky KT (Cornet Obolensky uit Ursula H ster sport-spr PROK van Pacific) van fokker Ruurd Kiestra, de als negende geplaatst Kyaklahoma (Carrera VDL uit Zoklahoma VDL ster pref van Emilion) van fokker VDL Stud, de Baltic VDL-dochter Kamilla van Fresia VDL (uit Fresia van Dahlia VDL ster van Nimmerdor) van fokker VDL Stud, de Freeman VDL-dochter Kobolivia VDL (uit Gobolivia VDL ster van Arezzo VDL) van fokker VDL Stud, de als twaalfde geplaatste Krealba VDL (Baltic VDL uit Ealba VDL ster van Zavall VDL) van fokker VDL Stud en de als veertiende geplaatste Karma Balia Blue SMH (Zirocco Blue VDL uit Bella-Balia SMH stb-ext d-oc van Indorado) van fokker Minne Hovenga.

Tussen twee laatstgenoemde merries in eindigde de Cornet Obolensky-dochter Kamina (uit Damina van Cardento) van fokker VDL Stud, die vanwege een buitenlands levensnummer niet naar Ermelo kan.

Cum Laude-dochter vooraan, Ferdeaux-merrie dagkampioen

Op de Friese Centrale Keuring werden alle voorgestelde driejarige merries in graad verhoogd en twee werden uitgenodigd voor de NMK. Zowel de met veel kracht bewegende Kolana (Ferdeaux uit Dolana elite IBOP-dres pref d-oc van Vivaldi, fokker Appie Dijkstra uit Opende) van Emmy de Jeu en Kirsten Brouwer als de zeer goed dravende Kynona (Cum Laude uit Fynona keur IBOP-dres sport-dres van Ampere) van fokker Stal 104 mag naar de Nationale Merriekeuring.

Laatstgenoemde kwam op kop, maar aangezien ze niet uit de provincie afkomstig is kon ze niet door naar de strijd om de kampioenstitel. “We hebben de Cum Laude-dochter verkozen tot beste driejarige dankzij haar ras, opwaarts gebouwde model, en souplesse en schakelvermogen in beweging. Ze waardeert zich in beweging enorm op, en heeft bovendien al met succes een IBOP afgelegd”, lichtte Marian Dorresteijn toe. Beide merries zijn uitgenodigd voor de NMK.

Kolana boven Jyberona

In de kampioenskeuring won Kolana het van de beste van de vier- tot en met zevenjarige merries, de Dream Boy-dochter Jybrona (uit Ramona ster sport-dres van Amsterdam, fokker T. Jacobi) van Kim Jongsma-Jacobi uit Katlijk. “Kolana is een royaal ontwikkelde merrie die kracht uitstraalt. Dat zien we ook in beweging terug, waarin ze veel afdruk heeft en ook heel goed kan stappen. Het kopnummer van de oudere merries heeft een mooi naar boven gebouwd model, met goede verbindingen. Ze beweegt met veel mechaniek en een goede zelfhouding.”

Veulenkampioen uit eerste jaargang van Jenssen VDL

Op de Friese Centrale Keuring in Harich werd de uit de eerste jaargang van Jenssen VDL komende Nersinaa van familie Van der Meer bovenaan gezet en bij de dressuurveulens stonden twee Daily Diamonds aan kop. In totaal mogen drie dressuur- en twaalf springveulens mogen naar Ermelo. Die twaalf zijn bijna allemaal nazaten van VDL-hengsten.

De gehele kopgroep van de springveulens mag Friesland vertegenwoordigen in Ermelo. Uit zijn eerste jaargang leverde Jenssen VDL de kampioen, het merrieveulen Nersinaa (uit Idersinaa keur IBOP-spr van Bubalu VDL) van fokker Sietse van der Meer. “Een heel elegant merrieveulen dat iets langer gelijnd zou mogen zijn, maar zich keer op keer opwaardeert in galop. Ze heeft daarin veel balans, afdruk en lichaamsgebruik.”

Sietse en Iekje van der Meer met Nersinaa (v. Jenssen VDL)

Dakar VDL en Harley VDL

Ze verwees daarmee het royaal ontwikkelde merrieveulen Niholivia VDL (Dakar VDL uit Holivia VDL ster van Zirocco Blue VDL) van de VDL Stud naar de tweede plaats. “Een sterk gebouwd, charmant veulen die met veel balans galoppeert.” Als beste hengstveulen werd de Harley VDL-zoon Narcos T (uit Nikita elite sport-dres PROK van Indoctro) van fokker Geert Talsma derde, dankzij zijn elegante model en fijne galop. Bijna de gehele kopgroep bij de veulens werd gevuld door zonen en dochters van VDL-hengsten.

Twee Daily Diamonds

Bij de dressuurveulens kwamen twee nakomelingen van Daily Diamond aan kop. Het hengstveulen Nalantho (uit Valantha stb PROK van Goodtimes) van fokker Maatschap Groenhout/Post uit Jistrum won de strijd. “Dit veulen is een echte showbink! Hij heeft veel ras en uitstraling, een goede stap, en in draf kan hij heel goed schakelen en behoudt hij altijd goede tact. Ook in galop heeft Nalantho veel lichaamsgebruik en souplesse.”

Merrieveulen Nieni (uit Gevieni elite EPTM-dres d-oc van Florencio) van K. Reitsma uit Siegerswoude pakte de tweede plaats en tevens NVK-ticket. “Ook een heel compleet veulen, met veel souplesse in beweging.” Het derde NVK-ticket was er voor de als derde geplaatste Nibali (Ferdinand uit Jeremy elite IBOP PROK v. Davino V.O.D.) van K. Jongsma-Jacobi uit Katlijk.

Nalantho (v. Daily Diamond) van de Maatschap Groenhout/Post.

Uitslag

Bron: KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook