Ga naar hoofdinhoud

Jillz en Fairytale van de Novastables bovenaan in bestgaand-rubrieken

Jillz (v. Johnson) en Marielle Oomen - Foto: NRPS/Sandra Nieuwendijk
De Bestgaand rubrieken op de Nationale NRPS-keuring werden dit jaar in Lunteren overtuigend gewonnen door de Jillz (v. Johnson) met Marielle Oomen en de rijpaard gefokte E-pony Fairytale van Nova Stables (v. Foundation) met Cindy Bekkema.

De zesjarige Jillz (v. Johnson), hengst maar niet op de keuring geweest, scoorde onder het zadel van Mariëlle Oomen maar liefst 86 punten. Het is dan ook een zeer aansprekend paard dat goed in het NRPS-type staat en zich in alle gangen optimaal liet zien. De vader van Mariëlle fokte Jillz uit de bekende Myrthe ster; pref; prest.-fok (Respect x Ferdinand), die ook onder andere de succesvolle volle broers Don Shetan en Don Zea (v. Don Picardi) heeft voortgebracht. Don Shetan is ZZ-L+22, Don Zea Z2+11. Jillz is momenteel M2+25, en het was te zien dat die aan de Z-klasse toe is. Op de tweede plaats stond Zaramba (Kigali x Ed King Hill) met Nienke van der Werf uit Lippenhuizen, derde was Romance (Reflection x Stravinsky xx) met Rebecca Breederland.

Fairytale

Bij de pony’s was Fairytale van Nova Stables de overtuigende winnaar onder het zadel van Cindy Bekkema. Fairytale is rijpaard gefokt maar uitgegroeid tot een prachtige E-pony, die werkelijk fantastisch kan bewegen. Hij stamt van Foundation en is de laatste nakomeling van de bekende Romiranova keur; pref; prest.sport&fok; röntgen (Ramiro x Ramano) van Jeanette en Rianne Duyvestijn uit Beerta. Fairytale is zes jaar, maar loopt nog maar net onder het zadel. Daarom een extra prestatie om al zo’n voorstelling te kunnen geven.
Tweede bij de pony’s werd Contessa’s Kashasa (Idzard x Kanshebber) met Vera Meurs, derde stond de Nationaal kampioen aan de hand Fay Fortuna (First Stayerhof’s Ramzi H x Manpower Ludinga) onder het zadel van Franka Koster.

Bron: NRPS

3 reacties op “Jillz en Fairytale van de Novastables bovenaan in bestgaand-rubrieken

  • Karel de Lange

    De onbalans bij de moderne dressuurpaarden, die het NRPS in dit geval bij gebrek aan een eigen (op een Arabische genen gebaseerde) rijpaardenfokkerij moeten lenen van de collega stamboeken, doet zich vanwege de onevenwichtig gebouwde paarden niet alleen in de draf maar ook in de galop voor (@ Joop van Uytert https://www.horses.nl/sport/bert-rutten-blij-met-deze-collecties/) Op de foto zien we daar een expliciet voorbeeld van. De beenzetting in de rechtergalop hoort als volgt te zijn:
    • linkerachterbeen;
    • linkerdiagonaal (rechterachterbeen, linkervoorbeen);
    • rechtervoorbeen;
    • zweefmoment.
    Op de foto zien we echter het tegenovergestelde. Het linkervoorbeen landt hier vóór het diagonale rechterachterbeen. Dit betekent dus een laterale beenzetting en dat is dus een ernstige onbalans in de galop die altijd met een vroegtijdige slijtage gepaard gaat. Een andere groot rijkunstig nadeel van deze onbalans in de galop is dat deze paarden geen galopchangement in de lucht kunnen maken, zoals die in de FEI/KNHS regels staat voorgeschreven, maar een changement op het voorbeen uitvoeren. Het behoeft geen betoog dat een dergelijke overbelasting ook met een vroegtijdige slijtage en pijn gepaard gaat.

  • Frans Berings

    Beste Karel,
    Uw betoog is mij niet helemaal duidelijk.
    Kunt u misschien een linkje plaatsen naar de foto waar het om gaat?
    Bij voorbaat dank.

  • Karel de Lange

    Dag Frans dit is de 3e keer dat ik dit stuk probeer te plaatsen. Horses houdt er een vreemde censuur op na als je geen antwoord op vragen mag geven.
    Mij is niet geheel duidelijk wat je met deze vraag bedoelt. Mijn reactie is naar aanleiding van de gepubliceerde foto bij dit artikel. Als je naar de beenzetting in de landing van dit paard kijkt dan zie je de volgende beenzetting: Linksachter, linksvoor en rechtsachter. Terwijl de beenzetting in de landing bij een rechtergalop als volgt moet zijn: Linksachter en dan bijna gelijktijdig en in deze volgorde rechtsachter en linksvoor.
    Gelukkig wordt de onbalans in de draf door Horses ook meer en meer gesignaleerd en men waakt er ook steeds meer voor om nog foto’s van paarden balancerend op één voorbeen in de draf te publiceren. Daarmee is uiteraard het probleem van de steeds toenemende onbalans niet verholpen maar men wekt in elk geval niet meer de indruk dat deze onbalans een goede zaak zou zijn en er gewoon bij hoort. In de galop echter wordt de onbalans, door de drietempi beweging, echter minder gauw waargenomen. Dat zien we in deze link (https://www.horses.nl/…/in-beeld-centrale-keuring-zuid…/ ) ook op de laatste foto waar het betrokken paard, de PAVO CUP- winnaar, eenzelfde en verkeerde beenzetting laat zien. Jacquelien van Tartwijk heeft deze verkeerde (ongebalanceerde) beenzetting in de galop dan ook volledig over het hoofd gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.