Joop van Uytert: ‘Ik moet toch leven van de paarden’ Exclusief

Edward Gal, Total US en Joop van Uytert - Foto: privé

De verkoop van Total U.S. (Totilas x Sir Donnerhall) aan Gaston Glock had niet iedereen zien aankomen. Joop van Uytert, die de hengst samen met fokker Paul Schockemöhle in bezit had, vertelt dat het een lastige beslissing was. “Als ik nu multimiljonair zou zijn en de kost verdiende buiten de paarden, zou het een ander verhaal zijn geweest. Maar ik moet mijn geld toch verdienen in de paarden.” 

Voor Van Uytert was er eigenlijk maar één koper mogelijk: “Ik zie Total U.S. echt als een Messi of een Ronaldo onder de paarden en dan is het heel belangrijk dat hij op het juiste adres terecht komt. Ik weet zeker dat Dinja ook heel ver met hem gekomen zou zijn, maar de combinatie van Total en Edward is ook geweldig. Kippenvel kreeg ik er van!”, vertelt de hengstenhouder, die Total gisteravond in Oosterbeek afleverde.

Gunnen

Van Uytert gunt Edward Gal de hengst als geen ander: “Ik heb de carriere van Edward en Nicole samen zien beginnen, met Cappucino en Risky Business, met Lingh en later met onze Gribaldi is het in een stroomversnelling gekomen. Ik weet zeker dat Total hier op zijn plaats is.” 

Dekkerij

Total US werd na het najaarsonderzoek in 2015 ingeschreven bij het KWPN, waarbij zijn verrichtingsrapportage vermeld dat de spermakwaliteit matig was. Dat werd later, in maart 2016 na een tweede onderzoek, aangepast naar voldoende.

“Hij heeft vorig jaar zo’n 130 merries gedekt. Dat is veel, maar niet extreem. Als hij wereldwijd 400 merries zou kunnen dekken, zou het misschien nog weer iets anders liggen.”  In totaal heeft Total U.S. nu 141 nakomelingen bij het KWPN, daarvan werden er 70 geboren in 2017.

Lees ook:

Total US gekocht door Glock, Edward Gal is zijn nieuwe ruiter

De ontwikkeling van Total US door de jaren heen

WK Jonge Dressuurpaarden 2016 – Kampioenschap vierjarige hengsten

Total US als vijfjarige op de presentatie bij Van Uytert in het voorjaar van 2017

Hengstencompetitie 2018 zesjarig

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
1 reactie op Joop van Uytert: ‘Ik moet toch leven van de paarden’
  1. 1

    Hij zou op geen betere plek terecht kunnen komen. Jammer voor Dinja, mooie kans voor Edward. Veel succes!