Ga naar hoofdinhoud

Jury ‘dik tevreden’ over kwaliteit tijdens IBOP Berlicum

Iris (Lord Leatherdale x Negro) - Foto: Rick Helmink
Bijna alle aangeboden springpaarden slaagden voor hun IBOP in Berlicum en bij de dressuurpaarden konden vijf uitschieters worden aangemerkt. Dat stemde tot enthousiasme bij het jurykorps. "Het was een hartstikke fijne dag met fijne paarden, we zijn dik tevreden!", aldus Toine Hoefs.

Hij beoordeelde de achttien dressuurpaarden, waarvan er twaalf slaagden, samen met Ine van Deurzen. Vijf merries kregen meer dan 80 punten. De complete Bordeaux-dochter Haronia-Donna (uit Donna-Mariona vb PROK v.Wynton, f/g P. Rulkens en M.J.H. Broekman uit Biest-Houtakker) bleek met 84 punten aan het langste eind te trekken vandaag. De stap was haar beste gang, die leverde een 9 op. “De stap heeft heel veel ruimte, veel schoudervrijheid en ze schrijdt mooi. Ze heeft daarbij een goede buiging in de gewrichten en is actief. De draf heeft een mooie techniek, een goed zweefmoment en ze brengt het achterbeen goed onder. In galop zou ze zich wat losser mogen laten, maar de fijne souplesse in stap en draf compenseerde daarin. Daarnaast heeft ze een hele goede houding en balans.”

Lord Leatherdale x Negro

Een halve punt minder kreeg de door Gert-Jan van Olst uit Den Hout gefokte Iris, een product van de beproefde combinatie Lord Leatherdale x Negro, die in de VSN-finale derde werd. Haar moeder is de elite IBOP-dr PROK- merrie Eternal Flame. Geregistreerde is L.P.L. Martens uit Ommel. Hoefs: “In de stap had ze soms moeite om de zuiverheid te bewaren en zou ze meer lichaamsgebruik mogen hebben. De draf daarentegen, waar ze een 9 voor kreeg, heeft heel veel souplesse en een heel mooie techniek, is lichtvoetig en met een goede ruimte. De galop is zo mogelijk nog meer met de schoft naar boven en nog meer gedragen. Ze springt zeer goed onder en geeft een gemakkelijk beeld. Hiervoor kreeg ze een 9,5.”

Enzo Ferrari

Met 82,5 punten werd de uit de eerste jaargang van Enzo Ferrari afkomstige Iekje (uit Delonie vb v.Citango, fokker G. Schuring RZN uit Emst) van Marijke Miltenburg uit Houten beloond. Negro-dochter Hepburn (uit April Morning MP elite sport-dr IBOP-dr PROK v.Riccione, foker C.H. Kandel uit Dordrecht) van C.H. Kandel-Van der Linden uit Noordwelle kwam met een vrij constante cijferlijst met bijna louter 8’en en 8,5’en op 81 punten totaal. Ook bij de merrie Iana O is een vaker succesvol gemaakte combinatie van vader dieren gebruikt, ze is een dochter van Jazz uit een dochter van Flemmingh. F/g W.A. van de Oetelaar uit Escharen fokte haar uit de ster PROK-merrie Coby. Iana O kwam uit op een mooie 80,5 punten, mede dankzij de 8,5 voor de stap en 8’en op bijna alle andere onderdelen.

Springpaarden

Bij de springpaarden – beoordeeld door Arnold Kootstra en Petro Trommelen – slaagden er maar liefst twaalf van de vijftien. Een brede groep wat betreft kwaliteit, waarbij de hoogste cijfers naar de sympathieke Spartacus-dochter Fabiola (uit Urschi vb v.Quick Star, f/g A.C. Smolders uit Hooge Mierde) ging. Zij kreeg dankzij onder andere haar goede galoppade, goede instelling en rijdbaarheid 79 punten in totaal.

IBOP-agenda

Bron: KWPN / Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.