Ga naar hoofdinhoud

Jury maakt er bij zesjarigen een potje van

Glock's Total U.S. en Edward Gal FOTO MELANIE BREVINK-VAN DIJK

Als niemand je beslissingen begrijpt, inclusief degenen die baat hebben bij die beslissingen, dan doe je waarschijnlijk iets niet helemaal goed. Dat is de conclusie die de juryleden van de halve finale Pavo Cup voor zesjarigen kunnen trekken. De keurig presterende Hartsuijker was daarin de grote winnaar (89), de weergaloze Glock's Total U.S. kwam van een koude kermis thuis (85,8).

Bert Rutten en Christa Larmoyeur wilden bij Glock’s Total U.S. de zon maar niet in het water zien schijnen. De hengst die zijn vader Totilas evenaart als het gaat om atletische suprematie kende onder Edward Gal geen zwak moment, op soms een beetje onrust in de aanleuning na.

Aanleg

Met het grootste gemak etaleerde de hengst zijn enorme aanleg, hij toonde drie geweldige basisgangen, niets stond de jury in de weg om eens fiks in de 9’s te grijpen. Maar het cijfer (deelcijfers werden niet bekend gemaakt) bleef steken op 85,8.

Ongeloof

Tot haar eigen ongeloof bleef Dinja van Liere, die Total U.S. opleidde, aan de leiding met Hartsuijker (v. Johnson). Na een mooie, harmonieuze presentatie zonder echte hoogtepunten. Die waren eerder nog te vinden in de andere proef van Dinja van Liere, die met Haute Couture. De dochter van Connaisseur viel eerder opmerkelijk genoeg uit de selectie voor het WK, maar liet vanmorgen opnieuw haar enorme charme, macht en lossigheid zien (83,8).

Hoogtepunt

Op de vierde plaats eindigde Haeden (v. Chippendale), die onder Ingrid Malan imponeerde met zijn front, maar een enigszins zwaarmoedige proef liet zien (81,2). Een hoogtepunt van deze halve finale eindigde op de vijfde plaats, de uit Duitsland afkomstige Hilton de l’Esprit (v. Johnson), die onder Johannes Rühl excelleerde in draf en in stap, maar in galop nog wat sterker moet worden.

Uitslag

 

 

 

8 reacties op “Jury maakt er bij zesjarigen een potje van

 • Sjaak Hoedjes

  We verwijten steeds dat de jury geen ballen heeft om dwangmatig voorgestelde paarden lager te punten. Dat zal trouwens vaker nodig zijn omdat de internationale waardering meer en meer opschuift naar lichtheid, en harmonie. Deze jury heeft vandaag een statement geplaatst door de zeer goede Total US niet de hoogste punten te geven. Het beeld was gespannen, de onrustige staartbeweging demonstreerde irritatie, de prachtige hals weggefrommeld, de brachiocephalicus aan de onderzijde van de halsvlakken tot een maximum opgezwollen, de bovenlip vervormd als teken van ongemak in de mond, de mond regelmatig open. Total US heeft mogelijk de kwaliteit om te winnen, maar op deze manier zou dat Total onterecht zijn geweest.

 • G Oldenburger

  Jammer dat de jury direct met de grond gelijk gemaakt wordt in plaats van de kant van de jury ook te belichten. Gemiste kans weer meneer Rosie!

 • Laurie

  Precies! Deze jury is klassiek opgeleid en die heeft dat vandaag niet terug kunnen vinden in de de manier waarop Gal het paard heeft voorgesteld. Hulde daarvoor, de enige manier waarop ruiters meer ontspannen en minder spectaculair gaan rijden is door dat in de ring te stimuleren.

 • eddy crul

  Beste Sjaak , Als het waar is wat jij schrijft en ik geloof u wel, dan mogen we verheugd zijn dat sommige juryleden beginnen te begrijpen waarover het gaat. En dat ze er ook beginnen naar te punten. Dit is een goeie trend want dit hebben we dringend nodig. Edward zegt dat hij het niet begrijpt, zou het dan toch waar zijn dat de problemen in de dressuur niet zullen opgelost worden met de huidige generatie dressuurruiters? vr gr EC

 • Marleen

  Na het “Prullenbak” artikel had ik het idee dat dhr.Rosie eindelijk begrepen had wat harmonie en lichtheid en een juiste aanleuning in de dressuur betekend, maar hetgeen ik hier lees bewijst het tegenovergestelde.
  Een zesjarig paard op stang en trens rijden met grove hulpen waardoor het hele beeld nou niet bepaald veel charme uitstraalde is blijkbaar heel normaal zolang het bepaalde personen betreft.
  Het hele filmpje is een aanfluiting op de lichtheid en de harmonie die we graag in de dressuur willen zien en bij het hals strekken vielen paard en ruiter door de mand, want van de geweldige bewegingen was niets meer over dan een middelmatig krabbelend paard zonder enige swung en takt.
  Een dikke dikke plus voor de jury die dit juist gezien heeft.

 • Bertine

  Beste aanhangers van de klassieke rijkunst. Ik hoop dat u allen ook vandaag hebt gekeken naar de finale van de 6-jarigen, en vooral ook de rit van de testruiter. Aan de reactie van deze amazone op Total US was duidelijk te merken hoe licht de teugelvoering en beenhulpen dienden te zijn. Total US reageerde op de allerlichtste aanraking en dat komt, omdat hij dat duidelijk gewend is. Hoge bomen vangen veel wind, maar dergelijke kritiek op een van de allerbeste ruiters van de wereld is misschien toch wat arrogant. Edward, van harte gefeliciteerd!

 • Laurie

  Niet iedereen vindt Gal een van de beste ruiters van de wereld (vraag maar rond in de wereld) en hier wordt niks over de kwaliteit van het paard gezegd (dat is waar de testruiter een oordeel over geeft) maar over de manier van voorstellen in de ring. Als deze manier beloond wordt dan zal er niks veranderen in de (Nederlandse) dressuursport en zullen steeds minder mensen het correct gaan van een paard herkennen.

 • A. van Duinen

  Klopt ik vind de klassieke rijkunst De beste trainingsmethode voor alle paarden. En daar bedoel ik dan ook de sportpaarden mee want gelukkig laten enkele combinaties zien dat klassiek nog steeds niet onderschat moet worden en je toch zeker bovenaan mee kan doen op het hoogste niveau. Ik heb helaas niet gezien hoe Total US werd gereden door de testamazone, achteraf gezien had ik dat graag wel bekeken. Ik denk dat je een heel ander paard had gezien namelijk. En dat Total op hele fijne hulpen kan worden nagereden is geweldig maar daar staan de 2 heren Hans Peter en Edward allang om bekend. En dan nog is ontspanning en harmonie belangrijker dan die spectaculaire circus bewegingen wat je prima kan zien op bovenstaande afbeelding. Als ik mij niet vergis moet dat alleen een schoudenbinnenwaarts voorstellen en geen Spaanse pas erbij. Top dat de jury dit een keer afstraft ook al zit Edward Gal op het paard. En trouwens ze hebben nog steeds een goed cijfer ontvangen, waarom eigenlijk al die ophef! Alleen dat Edward niet op 1 staat….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook