Ga naar hoofdinhoud

Kampioenschap Jonge Menpaarden tijdens KWPN Paardendagen

Mennen
Foto Lonneke Ruesink

Het programma van de KWPN Paardendagen krijgt er dit jaar een nieuw programma-onderdeel bij. Na de Pavo Cup, de Vion Cup en de VSN-Cup staat dit jaar ook het KNHS/KWPN Kampioenschap voor Jonge Menpaarden op de kalender. In dit nieuwe kampioenschap, dat op woensdag 15 augustus in Ermelo wordt verreden, wordt in wedstrijdverband de aanleg van jonge menpaarden in het enkelspan getest.

Het KWPN hoopt met deze competitie jonge talenten in de mensport te scouten, zodat deze bij de goede mensen onder de aandacht komen en een gedegen vervolgopleiding kunnen krijgen. Paarden die vier, vijf, zes of zeven jaar zijn kunnen deelnemen aan deze aanlegtest. De competitie is open voor paarden uit alle fokrichtingen van het KWPN.

Opzet kampioenschap

Het kampioenschap wordt verreden over drie onderdelen: de dressuur, de vaardigheid en de terreinproef. In het dressuuronderdeel hoeven de paarden geen vast proef te lopen, maar ze kunnen aangespannen laten zien welke aanleg als menpaard ze in huis hebben door het tonen van enkele gevraagde verrichtingen.

Tijdens de vaardigheidsproef rijden de combinaties in draf door een aantal poortjes, waarbij wordt gelet op de aanleg en het grondtempo. Tijdfouten en afgeworpen balletjes worden in mindering gebracht van de behaalde punten.

Tenslotte kunnen de paarden hun kwaliteiten tonen in de afsluitende terreinproef. Tijdens het doorlopen van de marathonhindernissen worden de combinaties beoordeeld op onder meer inzet en looplust, wendbaarheid, attentheid, rijdbaarheid en bewerkbaarheid en de kwaliteit van de galop.

Kijk voor meer informatie op de website van het KWPN.

Bron: Horses/KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook