Ga naar hoofdinhoud

Nierfalen wordt kampioenshengst Genius fataal

Foto: Jacquelien van Tartwijk
Het nierfalen van de KWPN-goedgekeurde hengst Genius (v.Baloubet du Rouet) is de jonge hengst na twee jaar toch fataal geworden. De kampioenshengst van 2014 kreeg alle denkbare medische zorg, in de hoop de hengst minimaal voor de fokkerij te kunnen behouden, maar dat heeft niet mogen baten.

De door Anna Wolters, Wilma Wolters en Rik Ongering uit Groningen gefokte Genius werd in februari 2014 gekroond tot kampioen op de KWPN hengstenkeuring in Den Bosch. De hengst overtuigde de KWPN hengstencommissie met zijn natuurlijke aanleg als springpaard, atletische uitstraling en bijzondere afstamming en werd in het voorjaar van 2014 ingeschreven bij het KWPN met 79 punten.

Genius, halfbroer van de Grand Prix-hengst Vleut (v.Quick Star) en kleinzoon van de bekende Grand Prix-merrie Jikke (v.Concorde), was in mede-eigendom van Eric van der Vleuten en Kees van den Oetelaar.

In februari vorig jaar, kort na zijn optreden bij de vierjarige goedgekeurde hengsten op de KWPN hengstenkeuring, kwamen de eerste symptomen aan het licht van wat later ernstig nierfalen bleek te zijn. De hengst verbleef anderhalve maand in de kliniek van Someren, en kreeg behamdelingen met infusen, stamceltherapie en voornamelijk homeopathische medicatie.
Enige tijd leek het herstel de goede kant op te gaan, en in mei 2015 was Van den Oetelaar nog hoopvol over een goede afloop. Maar eind vorig jaar volgde een terugslag die de vijfjarige hengst uiteindelijk fataal werd.

Bron: KWPN / Horses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.