Ga naar hoofdinhoud

Eigen zwaard

Opinie
Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN Foto: Pierre Costabadie / www.arnd.nl
Is het SFN dan toch nog in zijn eigen zwaard gelopen? Het zwaard dat sportief resultaat en geldelijk gewin grof van elkaar scheidt?

Vlak voorafgaand aan de veiling leek er nog niet zoveel aan de hand. Sommigen hekelden de gekozen strategie: een internetveiling. Wout Jan van der Schans en Jeroen Dubbeldam stelden openlijk vraagtekens bij het feit dat de paarden niet uitgeprobeerd konden worden. Hoe weet je dan of er een match is tussen het paard en zijn nieuwe ruiter?

Het echtpaar Perron Pette van Haras des Coudrettes nam de gok. En betaalde 750.000 euro voor Aquila. Voor 90.000 kon Jos Lansink ook wel een gokje wagen. Hij zal zijn oor wel te luisteren hebben gelegd bij Gerco Schröder en nu heeft hij voor weinig Djumpsina in handen, een veelbelovende achtjarige.

Zo werkt het niet

Met Zenith ging het mis. Het koopjesvolk zweeg. Geen sjeik uit Qatar die afwisselend op F5 en ‘enter’ drukte, zoals destijds bij London. Die uiteindelijk voor een nulletje meer bij de nog volhardender Gaston Glock terecht kwam. Kennelijk vond de springwereld dat Zenith bij Jeroen moest blijven, althans bij zijn klant BG Porter, de vader van ‘the golden brothers’ Lucas en Wilton Porter.

Het SFN vond dat kennelijk ook. Althans: toen de biedingen stokten, probeerde het er een deal uit te slepen. Kijk, en daar blikkert het zwaard. Ik kan heel goed leven met de verkoop van de SFN-paarden, het financiële rendement leek eigenlijk al vast te staan. De getaxeerde waarde van de paarden kwam hoger uit dan het bedrag dat nodig was om winst uit te keren. Alleen… zo werkt het niet in de handel.

Geldelijk gewin sterker

Het SFN had zelf gekozen voor de transparantie van een internetveiling. Iedereen moest de kans krijgen. Het offer daarvoor was dat de paarden niet konden worden uitgeprobeerd. Kort na de veiling belde een commissionair mij op. “Denk jij nou echt dat mijn klant een topbedrag wil betalen als zijn ruiter het paard niet mag uitproberen?”

De vrees om Jeroen z’n paard af te pakken, de vrees voor een Totilas-zeperd, het zal bij deze marktwerking allemaal een rol hebben gespeeld. Maar dat geeft het SFN nog niet het recht om tegen de zelfgepredikte transparantie te handelen. Dit was de absolute vrijheid van het internet, die precies blootlegde hoe de markt op dat moment in elkaar stak.

Buitenkansje

Wat zou het SFN hebben bewogen om de enige gegadigde voor Zenith zijn buitenkansje te ontnemen? En daarmee de hoop van Jeroen levend te houden?

Bij het scheiden van de markt was het geldelijke gewin toch nog sterker.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur
[email protected]

2 reacties op “Eigen zwaard

  • jw

    We weten dat zenith net als ieder ander paard niet bij elke ruiter past,en we vergeten dat Zenith toch ook al weer 13 jaar gaat worden, en ook wel speciaal is.Om dan nog 2-3 miljoen te betalen das toch onlogisch.Het zou zo maar weer eens kunnen gaan zoals Totilas,waar geen echte combinatie met nieuwe ruiter kon worden gemaakt,en dus een dure miskoop was.

    Zelf vond ik Zenith de laatste proeven niet meer echt overtuigen,om daar ook maar eens zoveel geld voor te vangen.Maar waarom mochten de paarden niet uitgeprobeerd worden terwijl ze als ze zelf paarden aankopen,vaker terug gaan uit proberen.
    Dirk Willem Rosie,ik denk je de de leden van het SFN niks hoeft te leren over hoe het in de handel gaat ,zijn toch grotendeels handelaren die erin zitten.

  • ej boekhoorn

    Misschien leert deze veiling ons wel hoe belangrijk het lobbywerk van paardenhandelaren is. Misschien is deze veiling wel het voorbeeld van waarom ‘jan met de pet’ zijn toppaard niet duur verkocht krijgt terwijl als het in handen is van een Jan Tops, Jos Lansink of gebr. Schröder is, het paard voor enorme bedragen van de hand gaan. Hun reputatie, netwerk en van begin tot eind begeleiding trekt de rijken der aarde over de streep om de portemonnee te trekken. Is misschien het ontbreken van een belang van invloedrijke paardenhandelaren van invloed geweest op het uitblijven van biedingen van potentiële kopers? Hadden de handelaren in het hoogste segment überhaupt een belang om hun klanten Zenith of een van de andere paarden te laten kopen? Op papier staan wel een aantal namen aangesloten bij het SFN maar hebben ze een belang om de paarden van het SFN te verkopen aan hun klanten in plaats van eventueel een ander paard waaraan ze wel of meer kunnen verdienen?

    @jw: Glock’s London was ook 12 jaar toen hij voor ruim 8 miljoen geveild werd. Zenith niet overtuigen in zijn laatste proeven? Alle rondes foutloos lopen op de olympische spelen, het hoogste toneel van de springsport, is naar mijn mening het beste bewijs van uitstekende kwaliteit en vorm. Een betere reclame konden konden ze bijna niet hebben vlak voor de veiling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.