Ga naar hoofdinhoud

KWPN Online Veulenveilingen: gemak voor koper en verkoper

Ad
Reafun (v. Kjento), het duurste veulen van vorig jaar. Foto Anniek de Wit

Op 1 juli trapt het negende seizoen van de KWPN Online Veulenveilingen af met de eerste editie van het jaar. Deze veulens worden op maandag 4 juli digitaal afgeslagen. Veulens van alle fokrichtingen kunnen nu worden aangemeld voor de acht edities van de KWPN Online Veulenveiling 2022.

Het voordeel van de KWPN Online Veulenveiling is dat gemak, voor zowel de koper als verkoper, centraal staat. Als fokker gaat u maar één keer met uw veulen op pad naar de videodag. Daar zijn ook de dierenarts en de inspecteur aanwezig om het veulen direct te bekijken. Op verzoek van de leden zijn er verschillende locaties toegevoegd aan de videodagen. Naast verschillende videodagen op het KWPN-centrum in Ermelo kunnen veulens ook worden aangeboden op andere locaties. Voor de noordelijke fokkers is er een videodag in het Friese Hemrik, de zuidelijke fokkers kunnen hun veulen aanmelden voor een videodag in Erp. Ook aan de nieuwe KWPN-regio België is gedacht, met een videodag in Oud-Turnhout. De videodagen en veilingen zijn verspreid over het seizoen om zoveel mogelijk fokkers de kans te bieden hun veulen aan te melden voor deze veulenveiling.

Toegankelijk

De KWPN Online Veulenveiling heeft als belangrijkste doel om de fokkers te helpen met de afzet van hun veulens. Er vindt daarom geen commerciële selectie plaats op basis van bijvoorbeeld de verwachtingswaarde. De enige voorwaarden voor deelname aan de KWPN Online Veulenveiling zijn dat het veulen correct en gezond moet zijn en vrij van waarneembare (erfelijke) afwijkingen. Niet alleen dressuur- en springveulens zijn welkom, ook de fokkers van Gelderse paarden en tuigpaarden kunnen bij deze online veiling terecht. Tijdens de edities van 2021 werd een aantal tuigpaardveulens geveild. Het tuigpaardveulen Romeo V, een zoon van Icellie, werd afgeslagen voor 7.500 euro. Om de veulenveiling voor fokkers nog toegankelijker te maken, is het inschrijfgeld slechts 150 euro. Daar zit de foto- en videodag en de beoordeling van de dierenarts en KWPN-inspecteur bij inbegrepen. Bij verkoop betaalt de verkoper vier procent provisie over het afslagbedrag.

Hoog verkooppercentage

Vorig jaar werden 234 veulens aangeboden in de KWPN Online Veulenveiling. Van hen werd 82 procent ook daadwerkelijk verkocht, voor een gemiddelde prijs van ruim 5.000 euro. Opvallend was de zevende veulenveiling, waar maar liefst 95 procent van de veulens werd verkocht. Een groot deel van de kopers komt uit het buitenland, in 2021 kwam 53 procent van de veulens in buitenlandse handen. De veulens vonden hun weg naar een groot aantal Europese landen, maar ook naar landen als Amerika, Canada, Israël en Taiwan. Het duurste veulen van vorig jaar is de Kjento-zoon Reafun, hij bracht 19.000 euro op. De paarden uit eerdere edities komen inmiddels al bovendrijven in de internationale sport. Zo loopt de Canabis Z-dochter Julissa onder Sterre van Houte op 2*-niveau in de eventingsport. Jillz (v.Vigo d’Arsouilles) sprong onder Jos Verlooy al naar een internationale zege bij de zevenjarige paarden. Marcel Marshall is succesvol met de in 2014 geveilde Jesprit H.S, een dochter van Eldorado v/d Zeshoek. De combinatie behaalde meerdere top 10-klasseringen op 1.45m-niveau tijdens CSI4*-wedstrijden in Vejer de la Frontera en Montefalco. Een jaar later werd Kymona (v.Johnson) verkocht in de KWPN Online Veulenveiling, zij werd onder Marjan Hooge dit jaar Drents kampioen in de klasse Z1.

Foto- en videodagen 2022

Als KWPN-lid kunt u uw veulen aanmelden voor de volgende videodagen:

  • Zaterdag 18 juni in Ermelo
  • Zaterdag 16 juli in Ermelo
  • Zaterdag 30 juli in Ermelo
  • Zaterdag 13 augustus in Hemrik
  • Zaterdag 20 augustus in Erp
  • Zaterdag 3 september in Ermelo
  • Zaterdag 17 september in Oud-Turnhout (België)
  • Zaterdag 1 oktober in Ermelo

Aanmelden kan via www.kwpn.nl/online-veulenveiling. Daar vindt u ook meer informatie over de veulenveilingen en de voorwaarden. Mocht u vragen hebben, dan kunt u ook contact opnemen via 0341-255511 of [email protected].

Exclusieve KWPN Jumping Foal Auction

Ook de inschrijving van de Exclusive KWPN Jumping Foal Auction is geopend. Deze veiling vindt online plaats, aansluitend aan de Blom Cup in Valkenswaard. Tijdens de eerste editie van 2021 gingen dertien opvallend interessante springveulens onder de digitale hamer. Met een gemiddelde prijs van 12.615 euro werd 77 procent van de veulens daadwerkelijk verkocht. 80 procent van de verkochte veulens vertrok naar het buitenland, waaronder Chacco Blue-zoon Reaction W van ’t Studutch die voor 32.000 euro werd afgeslagen. Voor de Exclusive KWPN Jumping Foal Auction kunnen veulens worden aangemeld waarvan de moeder of grootmoeder op minimaal 1.40m-niveau heeft gesprongen of minimaal twee nakomelingen op dit niveau of een 1.60m-paard heeft gebracht. In tegenstelling tot de KWPN Online Veulenveiling, worden de veulens bij de Exclusive KWPN Jumping Foal Auction niet enkel geselecteerd op gezondheid en correctheid, maar ook op hun kwaliteiten en pedigree.

Bron: KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook