Ga naar hoofdinhoud

Kwaliteit voor kwantiteit bij stamboekopname New Forest

Update
Sulaatik's Vanille and Cream. Fotograaf: lets-fotografie.nl

Manege De Pijnhorst in St. Oedenrode was afgelopen weekend het decor voor een stamboekopname van het New Forest stamboek. Doordat relatief laat bekend was dat dit soort evenementen weer doorgang konden hebben was het aantal pony’s niet al te groot, maar dat werd ruimschoots door de kwaliteit gecompenseerd.

De merries Heihoeve’s Shakira (v. Lomansheide Brent), Sulaatik’s Vanille and Cream (Sulaatik’s Vingino), Asterhof’s Gigi-Joline (v. Sulaatiks Vingino) en topper van de dag Besselink’s Golden Power (v. Brummerhoeve’s Levi H) verwierven niet alleen het ster predicaat maar werden direct tot voorlopig kroon aangewezen. Dit najaar kunnen zij de verrichtingen afleggen om dit om te zetten tot het predicaat kroon.

Het jurykoppel Lei Linders en Toin van Westing stond in de ring en werden bijgestaan door extern deskundige Sandra Schmücker bij het onderdeel springen. Nadat de merries eerst op het harde werden getoond kwamen ze in de ring, waarbij de helft niet alleen voor het vrijbewegen gepunt kon worden maar ook voor het vrijspringen.

Sterren

Het sterpredicaat werd behaald door nakomingen van de hengsten Sulaatik’s Vingino, Aladin, Brummerhoeve’s Boss en Rowan. Doordat dit jaar de Centrale Merriekeuring geen doorgang vindt kon tijdens de stamboekopname als uitzondering naast het sterpredicaat ook een aanwijzing tot voorlopig kroon worden behaald. Vier merries behaalden deze aanwijzing, en kunnen in het najaar de verrichtingsproef afleggen om het kroonschap te behalen. 

Asterhof’s Gigi-Joline (fokker mw Zwaans uit Kaatsheuvel) wist als eerste deelnemer deze dag direct naast het sterpredicaat ook een aanwijzing voorlopig kroon te scoren. De driejarige Heihoeve’s Shakira (fokker dhr. Bosch uit Berlicum) loopt sinds Nieuwjaarsdag voor de wagen van haar eigenaar Martien Rijkers en zal die proef dus aangespannen afleggen.

Besselink’s Golden Power

Hoogste punten van de dag werden behaald door Besselink’s Golden Power, nakomeling van de inmiddels geruinde Brummerhoeve’s Levi H, gefokt door mw. Besselink uit Doetinchem. Het hoogste punt werd gescoord op de draf (9) terwijl voor het exterieur en alle springonderdelen een mooie 8,5 gescoord. Een echte allrounder waar familie De Wildt-Verhoeven nog veel plezier van gaat beleven. Als laatste deze dag kwam Sulaatik’s Vanille and Cream de ring binnen. Een opvallende pony met de palominokleur uit de stal Sulaatik van eigenaar/fokker familie De Haan, die deze kleur via haar moeder (vm. Valkhengst Sulaatik’s Versace) zal hebben meegekregen. 

Tweeling

Een bezienswaardigheid te noemen was de tweeling driejarigen van de gebroeders Hattrick, de stal van drie broers waaronder eveneens een tweeling. Moeder Hattrick Geena (v. Valentino) kreeg deze tweeling van de hengst Rowan. Ook op stal Hattrick werd in 2017 van Rowan uit Hattrick Raely, een kleindochter van Hattrick Geena, de inmiddels goedgekeurde hengst Hattrick Collin met prachtige cijfers (uitsluitend 9’s voor het springen) goedgekeurd.

Van de zusjes Hattrick Careena en Hattrick Celeena wist uiteindelijk alleen Celeena het sterpredicaat te behalen, dus de hattrick werd dit jaar net niet gehaald voor de gebroeders Hoedemakers. Maar de prestatie van formaat om een tweeling groot te krijgen blijft sowieso in de boeken staan.

Eerste premie

Eén veulen werd deze dag voorgesteld: het valk hengstveulen Kay-R (v. Pronk Stables Key of Perfection). Het eerste veulen van de merrie Modena (v. Sulaatik’s Mancinie) en in eigendom van de 10-jarige Imke van Voorst tot Voorst kreeg een eerste premie.

Bron: Persbericht

Eén reactie op “Kwaliteit voor kwantiteit bij stamboekopname New Forest

  • Ine Zwaans

    Er is een merrie vergeten te vermelden: Asterhof’s Gigi-Joline v. Sulaatiks Vingino, van fokker/ eigenaar Ine Zwaans. Deze merrie werd behalve ster ook voorlopig kroon met de volgende punten : stap 75, draf 85, galop 70, houding bij het bewegen 75, exterieur 80, gem.aanleg dressuur 75.
    Deze merrie doet niet veel onder voor de topper van de dag en is toch de moeite waard om vermeld te worden.!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook