Ga naar hoofdinhoud

KWPN-bestuur ontslaat directeuren Knaap en Nijhoff

Het Algemeen Bestuur van het KWPN heeft besloten afscheid te nemen van zijn directeuren Johan Knaap (Fokkerij & Innovatie) en Emiel Nijhoff (Communicatie & Bedrijfsvoering). Op zo kort mogelijke termijn wordt voorzien in het aanstellen van een interim-manager.

Het arbeidsconflict teisterde het KWPN-kantoor al langere tijd. De twee directeuren raakten in een conflict waar ook voormalig bestuursvoorzitter Siem Korver hen niet uit kon halen en het bestuur heeft zich nu van beide mannen ontdaan. Verdere mededelingen of een nadere toelichting op het ontslag van beide directeuren doet het KWPN voorlopig niet, zo laat woordvoerder Charlotte Dekker weten. De redactie van Horses.nl heeft beide directeuren om een reactie gevraagd. Nijhoff onthoudt zich van commentaar, Knaap was niet bereikbaar.

Stevige grip

Johan Knaap begon in 1989 bij het KWPN als jurylid, in de periode 1994 tot 2000 was hij voorzitter van de fokkerijraad en na de ontstane bestuurscrisis – door het overlijden van hoofdinspecteur Gert van der Veen in 1998 en het opstappen van Ab Barneveld als voorzitter van de hengstenkeuringscommissie –  werd hij door de toenmalige voorzitter Bernard Bijvoet benoemd tot directeur én hoofd inspectie in 2002 (na eerst een jaar adjunct-directeur onder Ko Goedgebure). Een dubbelfunctie die daarvoor juist uit elkaar was gehaald. Daarmee had Knaap jarenlang een stevige grip op de vereniging.

Nijhoff

Daar kwam in 2015 verandering in toen Emiel Nijhoff werd aangesteld als adjunct-directeur. Binnen het KWPN werd Nijhoff, die daarvoor business controller bij Deloitte, Wehkamp, PGB holding en de Wegener Media Groep was, verantwoordelijk voor alle bedrijfsprocessen (o.a. HR, automatisering, databeheer, contracten, etc.) en daarbij voor de aansturing van de afdelingen stamboek, financiën, marketing & communicatie en de bedrijfsleider van het trainingscentrum.

In 2017, toen het KWPN een boom van BV’s optuigde,  kwam er een ander directiemodel, waarbij Knaap en Nijhoff collegiaal directeur werden. Een van de laatste acties van scheidend KWPN-voorzitter Siem Korver. Knaap werd directeur fokkerij & innovatie, Nijhoff nam communicatie & bedrijfsvoering voor zijn rekening.

Structurele oplossing

Het bestuur beraadt zich ondertussen over een meer structurele oplossing voor de gerezen situatie. Aan het ontslag van beide directeuren zal een stevig prijskaartje hangen.

Lees binnenkort meer in De Paardenkrant

Bron: KWPN.nl/Paardenkrant-Horses.nl

4 reacties op “KWPN-bestuur ontslaat directeuren Knaap en Nijhoff

 • corvdlinden

  KWPN Competent!
  Het ontslag van medewerkers is een actie met vele gevolgen. Emotioneel voor de betrokken, rationeel voor het bestuur, onzekerheid en financieel voor de leden. De leden moeten kunnen verwachten dat de financiële consequentie tot een minimum beperkt blijven. Er zijn veel leden teleurgesteld in de organisatie. Kort gezegd als Fokker zijn wij altijd op zoek naar het best mogelijke in ons paard. Het is nu het juiste moment voor een Sterkte, Zwakte analyse. Als de Fokker teleurgesteld is bij zijn waardering van zijn paard, dan wordt de competentie van de jury in twijfel getrokken. Reden een paard moet competent zijn, maar is de mens dat ook? De leden zijn op zoek na duidelijk aangegeven meetpunten, dat geldt voor de directie, inspectie en organisatie. Geacht bestuur het is een uitdaging om het KWPN competent te maken voor mens en paard met een sterke financiële achtergrond.

 • H. Hegeman

  Jammer dat iemand zoals Johan, die toch ook heel veel verdiensten heeft, zo door de achterdeur verdwijnt.

 • Mathijs D

  Wat heeft dhr Knaap de leden precies gebracht dan?

 • j.a.h.m. wouters

  Helemaal eens met corvdlinden,daarbij nog eens de overbodige luxe aan gebouwen,waar meer uitgehaald kan worden.Verder zag je dit jaren geleden al zien gebeuren.
  Het spel ons kent ons valt ook velen in het verkeerde keelgat,maar is bij KNHS niet anders,jammer veel geld verkwist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook