Ga naar hoofdinhoud

KWPN bovenaan op WBFSH-lijsten

Harrie Smolders met Zinius Foto: Pierre Costabadie / www.arnd.nl

De eerste WBFSH-ranglijsten van dit jaar zijn gemaakt en daarbij is er goed nieuws voor de Nederlandse ranglijst-fetisjisten: het KWPN neemt zowel bij de dressuur als de springpaarden de eerste plaats in. In de eventing is er plaats 2 achter het Selle Français. 

Op eerdere WBFSH-ranglijsten waren het dressuurpaarden die weinig te maken hadden met het KWPN-fokbeleid te maken hadden, die de Nederlandse eer hoog hielden (onder andere Cosmo, Verdades, Nip Tuck en Arlando). Nu ziet dat er iets anders uit.

De meeste punten sprokkelde Jessica von Bredow-Werndls Zaire-E (Son de Niro x Jazz x Havidoff, fokker Empelaer Stoeterij) bij elkaar, gevolgd door voormalig KWPN keuringskampioen Blue Hors Zack (Rousseau x Jazz x Belisar, fokker: Bas Wilschut) en de inmiddels erkende Cennin (Vivaldi x Donnerhall x Hemmingway, fokker: Jacqueline Cuppen). Allemaal geboren in 2007. De punten van Unee BB (v. Gribaldi), Verdades (v. Florett AS) en All In (v. Tango) tellen ook mee. Op 2 staat hier Hannover en op 3 Denemarken.

Klik hier voor de dressuurranking

Springpaarden

Bij de springpaarden is het ook een paard uit de Z-jaargang (2007) die de meeste punten verzamelt voor het KWPN. Harrie Smolders’ register A-ruin Zinius (Nabab de Reve x Kannan), gefokt door Stal Everse. Dan komt de hengst Ares (Cardento x Zandigo), die bij het KWPN bekend is als Baltimore. Deze door J. Kroodsma uit Dokkum gefokte hengst springt met Nicolas Pizarro en op drie volgt de door Bleekman gefokte Bintang II (Tangelo van de Zuuthoeve x Orlando van de Heffinck) van Laura Renwick. In de WBFSH0-top-6 van het KWPN staan ook nog Dsarie (Veron x Ahorn), California (L’Esprit x Libero H) en Alex (Oklund x Frühling). Al met al hebben de KWPN toppers in de springsport op hun beurt weer wat minder met het KWPN fokbeleid te maken.

Op 2 staat hier Oldenburg-International, op 3 Westfalen en pas op 4 het BWP.

Klik hier voor de springranking

HorseTelex toont ander beeld bij springen

De WBFSH-ranglijsten voor stamboeken worden simplistisch berekend: alleen de zes beste paarden van een stamboek tellen mee en de punten die zij samen verzamelen zijn de basis voor de ranking. Op deze eerste ranking wordt er gerekend vanaf 1 oktober tot 31 maart.

Dezelfde periode bij de stamboekrankings van HorseTelex Results laat iets anders zien. Bij het springen gaat dan Oldenburg-International aan kop (WBFSH: 2) met een IPV van 392,70 in groep 1 (1,50m-1,60m), gevolgd door Westfalen (WBFSH: 3), Hannover (8), BWP (4), SBS (10), Holstein (6) en pas op plaats 7 het KWPN (IPV: 285,92). Met de lijst voor alleen 1,60m staat het KWPN er iets beter voor met een 4e plaats. Hier gaat Westfalen aan kop, gevolgd door het BWP en Oldenburg-International.

Bij de dressuur gaat het gelijker op. Op de Grand Prix-ranglijst voor stamboeken (periode oktober 2017-maart 2018) van HorseTelex Results staat het KWPN ook bovenaan, gevolgd door Denemarken (3 bij WBFSH) en Hannover (2 bij WBFSH).

Eventing

In de eventing is het KWPN tweede achter SF. Hier is Zagreb (Perion x Nagano) van Alexander Bragg de topper. Hij werd gefokt door H.J. Leyser uit Someren.

Klik hier voor de eventingranking

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook