Ga naar hoofdinhoud

KWPN-dekbrevet voor twee Gelderse hengsten

Update
Cat nr. 62 Ibsen B (Wynton x Cabochon) Foto: Melanie Brevink-van Dijk/Paardenkrant-Horses.nl

Na afloop van het eindexamen van het verrichtingsonderzoek van najaar 2017 voor dressuur- en springhengsten, kwamen er nog twee Gelderse hengsten in de baan in Ermelo. Beide hengsten moesten voor de tweede maal voor hun aangespannen verrichting aantreden en beiden werden goedgekeurd.

Zij hadden de primeur van het nieuwe verrichtingsonderzoek. Dit bestaat voor de richting Gelders paard uit een verkort onderzoek in Ermelo van vijfendertig dagen. Daarin werden de paarden onder het zadel getraind in dressuur en springen. Daarna moesten ze in het najaar nog tweemaal een aangespannen verrichting laten zien, waarvan vandaag de laatste keer was. Dit nieuwe systeem komt, door een betere verdeling van de verschillende disciplines waarin het veelzijdige paard zich moet laten zien, het paardenwelzijn ten goede.

Jupiler S

Als juryteam stonden in de baan Marloes van der Velden, Reijer van Woudenbergh en Ad Aarts. Jupiler S (Charmeur uit Chamanta elite v.JetSter-D) werd  voorgesteld door Harry van Middelaar. De driejarige voshengst is gefokt bij Geert en Cora van Es uit Een. Hij staat geregistreerd bij Trea Mulder-Dolsma uit Dwingeloo en Jannie Koster-Robaard uit Tiendeveen. Jupiler S behaalde in het laatste optreden voor zijn goedkeuring opvallend hoge cijfers. Draf, houding , wendbaarheid en werkwilligheid leverden een 8 op. De stap en het algeheel beeld een 8.5 en de galop zelfs een 9. Met een totaalscore van 83 lijkt Jupiler S een aanwinst voor de Gelderse fokkerij. Nationaal kampioen van de NMK in de richting Gelders paard was dit jaar Jillz S. Zij komt, net als de KWPN-goedgekeurde hengst en verrassing van het WK Jonge Dressuurpaarden, Henkie uit dezelfde moederlijn als Jupiler S.

Jupiler S (Charmeur x Jet Ster-D) getest door Ad Aarts Foto Jacquelien van Tartwijk

Ibsen B

De pas zestienjarige Siebe te Bokkel verscheen in de baan met Ibsen B (v.Wynton). Siebe is een kleinzoon van de als geregistreerde van de vierjarige Wynton-zoon te boek staande, Gerrit te Bokkel uit Eerbeek. De jonge menner stelde Ibsen B op sympathieke wijze voor. De zwarte hengst is geboren op stal bij Berend Veeneman en zijn dochter Els in Beemte Broekland. Hij komt uit de preferente keur sportmerrie Rosita (v.Cabochon). Voor galop, wendbaarheid, werkwilligheid en algemeen beeld liet Ibsen B een 8 noteren. Zijn totaalscore kwam daarmee uit op 76.5.

Siebe te Bokkel met Ibsen B (v. Wynton) Foto Jacquelien van Tartwijk

Ad Aarts nam tijdens de presentatie van beide hengsten ook even de leidsels in handen. Hij loofde de hengsten als goed te beoordelen, ontspannen, looplustig en meewerkend.

Bron: KWPN

Eén reactie op “KWPN-dekbrevet voor twee Gelderse hengsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook