Ga naar hoofdinhoud

KWPN gaat alle hengsten testen op WFFS

Foto: privébezit
In navolging van het NRPS heeft het KWPN – nog vóór het bijeenkomen van de fokkerijraden op 15 mei –  besloten om de actieve KWPN-goedgekeurde hengsten te testen op WFFS. Het dekseizoen is in volle gang en fokkers maken nu de partnerkeuze voor hun merries. Door de WFFS-status van de KWPN-goedgekeurde hengsten te publiceren op de KWPN website wil het stamboek fokkers optimaal informeren.

“Er is de laatste tijd veelvuldig gepubliceerd over WFFS, het Warmblood Fragile Foal Syndroom, toch is er nog veel onrust omtrent deze voor de Nederlandse fokkerij nieuwe aandoening. Sinds kort is bekend dat drie KWPN-goedgekeurde hengsten drager zijn van het WFFS-gen. Het is momenteel niet transparant welke goedgekeurde hengsten mogelijk nog meer drager zijn van het WFFS-gen, aangezien zij niet getest zijn”, schrijft het KWPN.

Fokkerijraad niet afgewacht

Het KWPN wilde in eerste instantie wachten op het bijeenkomen van de fokkerijraden op 15 mei. Daar is het stamboek met alle commotie nu toch vanaf gestapt. “Er is besloten dat alle actieve KWPN-goedgekeurde hengsten onderzocht worden op WFFS. De hengstenhouders zijn geïnformeerd over het testen van de KWPN-goedgekeurde hengsten. Naar verwachting neemt het onderzoek twee tot drie weken in beslag, waarna de uitslag (drager of geen drager van het WFFS-gen) per hengst wordt gepubliceerd op KWPN.nl.”

Fokkers faciliteren

“Recent is een test beschikbaar gekomen bij het Van Haeringen Laboratorium. Een veulen met WFFS heeft altijd een vader én moeder die drager is. Het KWPN start nu met het testen van de KWPN-goedgekeurde hengsten. Vervolgens gaat het KWPN  kijken of – en zo ja hoe – fokkers die hun paarden willen laten testen gefaciliteerd kunnen worden. Daarna worden de mogelijkheden onderzocht om de test naar WFFS te integreren binnen de bij het KWPN bestaande testen”, aldus het KWPN.

Het KWPN heeft ook een FAQ over WFFS opgesteld, waarin prof. dr. Marianne Sloet, geneticus dr. ir. Bart Ducro en KWPN-directeur Fokkerij & Innovatie Johan Knaap antwoord geven op veelgestelde vragen.

Bron: KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook