Ga naar hoofdinhoud

KWPN/KSS: ‘Handsome O in orde tijdens KWPN Select Sale’

Handsome O (Johnson x Rousseau). Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Het KWPN en de KSS lieten vanmiddag in een persbericht weten dat er maandag in de rechtszaal van Groningen in de rechtszaak rondom Handsome O 'ongefundeerde beschuldigingen' zijn geuit richting het KWPN, KSS en personen die voor hen werkzaam zijn. De KSS heeft onafhankelijke deskundigen verzocht om bemiddelingspogingen te ondernemen in de hoop op korte termijn het conflict op te lossen.

Het KWPN en de KSS verklaren het volgende:
Handsome O, de kampioen van de dressuurpaarden van de KWPN Hengstenkeuring 2015, werd tijdens de KWPN Select Sale (KSS) verkocht aan de Noorse Kristin Andresen van Stoeterij Katrinelund. Een week later is de hengst door verkoper Jan Brouwer in Denemarken afgeleverd. Enige tijd na levering werd door Andresen bekendgemaakt dat Handsome O geblesseerd zou zijn en om die reden niet kon verschijnen op de hengstenkeuring in Denemarken.

Nadat bekend werd dat Handsome O geblesseerd zou zijn heeft KSS vervolgens, met instemming van de betrokkenen (koper en verkoper), in Denemarken een onafhankelijk uitvoerig onderzoek door specialisten van de Universiteit Utrecht laten uitvoeren. Dit is in lijn met de geldende veilingvoorwaarden. De uitkomsten van dit onderzoek, die zijn gedeeld met koper en verkoper, wijzen uit dat ten tijde van de veiling (zaterdag 7 februari 2015) er bij Handsome O geen sprake was van een veterinair probleem. Later, tijdens het onderzoek in Denemarken wel. Afspraken die koper en verkoper hebben gemaakt over het transport en de levering van Handsome O vallen onder de directe verantwoordelijkheid van deze partijen, hetgeen de veilingvoorwaarden ook nadrukkelijk aangeven.

De paarden die tot de KWPN Select Sale worden toegelaten hebben een uitgebreide veterinaire keuring ondergaan, waarvan de rapportages ter inzage liggen voor potentiele kopers voorafgaand aan de veiling. Ook op de dag van de veiling worden de paarden voordat ze geveild worden nogmaals door de KSS-veterinairen klinisch geïnspecteerd en wordt er bloed afgenomen. Uit de analyse van het bloedmonster van Handsome O zijn geen aanwijzingen gekomen voor ongeoorloofde middelen.

KSS heeft een faciliterende rol. Niet alleen tijdens de veiling maar ook daarna, wanneer er klachten zijn met betrekking tot de paarden. De KSS stelt zich tot doel om zich maximaal in te zetten voor alle betrokken partijen. De KSS heeft in dit geval uiterst zorgvuldig gehandeld. Er is een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd en op verzoek is alle door de koper opgevraagde aanvullende informatie geleverd en er is met alle betrokkenen uitgebreid contact geweest.
Tijdens de zitting van maandag 18 januari jl. voor de Rechtbank in Groningen bleek dat er allerlei ongefundeerde beschuldigingen worden geuit richting het KWPN, KSS en personen die voor hen werkzaam zijn. Het KWPN en KSS zijn voornemens om actie te gaan ondernemen om die van tafel te krijgen. Dat zijn het KWPN en de KSS aan hun goede imago verplicht.

Het bestuur van KSS betreurt de situatie. KSS noch de hele paardenbranche hebben belang bij een voortschrijdend conflict tussen koper en verkoper. Daarom had het bestuur van KSS al onafhankelijke deskundigen verzocht om bemiddelingspogingen te ondernemen. Hopelijk leiden die ertoe dat op korte termijn het conflict zal zijn opgelost.

Lees ook:
Andresen baseert zaak Handsome O op ‘bokker’

Bron: KWPN/KSS

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook