Ga naar hoofdinhoud

In Beeld: Longeren geeft bak aan informatie

Cat. nr 378. Foto: Paardenkrant/Jacquelien van Tartwijk

Voor het eerst in de geschiedenis van de KWPN Hengstenkeuring werden de dressuurhengsten vandaag op het KWPN Centrum in Ermelo gelongeerd. Het longeren is geen officieel selectiemoment, maar dient om de hengstenkeuringscommissie van extra informatie te voorzien in hun besluitvorming. Extra informatie kreeg de hengstenkeuringscommissie (en het publiek) in overvloede, maar of het daarmee straks makkelijker wordt?

Menig hengst die zich op de eerste bezichtiging in de kooi goed had laten zien, viel vandaag bij het longeren door de mand. Anderen waardeerden zich aan de longeerlijn juist op. Maar heeft dat te maken met de natuurlijke aanleg of spraken de goed getrainde paarden vandaag aan? En hoeveel weegt deze presentatie straks mee? Dat zal de hengstenkeuringscommissie dressuur, vandaag weer voorgezeten door Bert Rutten die vanwege rugklachten de beoordeling in de eerste bezichtiging niet kon doen, allemaal moeten bepalen voor volgende week.

ClipMyHorse en KWPN.tv

Wie er niet bij was heeft in ieder geval wat gemist, maar kan alle hengsten terugkijken via de archieven vanClipmyhorse.tv en KWPN.tv.

Fotoserie

Horses.nl was er vandaag bij en Jacquelien van Tartwijk maakte foto’s van de hengsten. Bekijk hieronder een fotoserie.

Cat. nr 378 (Ferdinand x Jazz) maakte het publiek wakker met zijn frisse optreden.  Foto: Paardenkrant/Jacquelien van Tartwijk
Niet alleen de hengstenkeuringscommissie wilde op deze dag extra informatie halen. Foto: Paardenkrant/Jacquelien van Tartwijk
Cat.nr 558 (Vivaldi x Donnerhall). Foto: Paardenkrant/Jacquelien van Tartwijk
Cat. nr 517 (Johnson x Ferro), de volle broer van Ben Johnson en Dion Johnson. Foto: Paardenkrant/Jacquelien van Tartwijk
Cat. nr 362 (Dream Boy x United). Foto: Paardenkrant/Jacquelien van Tartwijk
Cat. nr 344 (Desperado x Wynton) Foto: Paardenkrant/Jacquelien van Tartwijk
Cat. nr 342 (Desperado x Jazz) Foto: Paardenkrant/Jacquelien van Tartwijk
Cat. nr 314 (Bordeaux x Florencio) Foto: Paardenkrant/Jacquelien van Tartwijk

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

4 reacties op “In Beeld: Longeren geeft bak aan informatie

 • Mathijs

  Royaal toegestroomde publiek. Fokkerscafes bomvol met mensen die hun mening wilden geven en dat werd dan dus : Longeren. In de ochtend was er zowiezo geen kip te bekennen en in de middag was de tribune lang niet zo gevuld als tijdens een mooie dag van de eerste bezichtiging. Dit terwijl je nu ALLE hengsten op 1 dag kon zien. Er was publiek, maar royaal toegestroomd, nee. Gaf het informatie, ja. Mag je er hengsten op veroordelen: Nee.

 • jan jonas

  Dit wordt een rare ontwikkeling, longeren met een bijzetteugel en niet op de neus wat neutraler is. Er zijn heel wat vragen; welk bit zit er in, past dat wel bij het betreffende paard, hoe strak is de afstelling van de bijzetteugel,past dat wel bij de halslengte van het paard en op welke ring van het bit mag worden gelongeerd en nog belangrijker, waar staat de longeerder in de cirkel, dat kan veel uit maken. Lang geleden was ik uitgenodigd door dierenartsen om het juiste longeren te promoten. In Duitsland kun je je daar in specialiseren. Het betreffen paard dat getoond werd had een mentaal medisch achtergrond en kwam van de renbaan. Gecertificeerde deskundigen zouden ons laten zien, wat de juiste manier van longeren voor dit paard was. Het paard kreeg een singel, trens in het hoofdstel met bijzetteugels. De bijzetteugels hadden de zelfde afstelling als bovenstaande plaatjes. Het longeren ging bij dit paard helemaal fout. Het paard rende als een doldwaze door de longeerpiste. Na een aantal minuten dit schouwspel gezien te hebben greep ik in. Ik zij, hier wordt dit paard niet beter van. Ik vroeg aan de eigenaar van de kliniek “heeft U ook een kaptoom”? Die hadden ze maar moest wel uit het stof gehaald worden, want iedereen kon zien, dat voor dit paard deze optoming verkeerd was. Dus, weg bijzetteugels , weg singel, weg bit en op zijn eigenbenen en op de neus aan de longe laten lopen geen druk in de mond, de volbloed draafde fantastisch met het neus naar de grond. De artsen zeiden tegen mij “die Hollanders sind locker”. Niet ieder paard is gelijk, in beweging, karakter, kleur en model. Dus paarden onderwerpen aan één systeem kan verkeerd aflopen. Het paard zal dan nooit zijn echte kwaliteit aan ons kunnen laten zien.

 • Arno Römers

  Ik kon gisteren niet aanwezig zijn bij het longeren. Maar heb het gedeeltelijk (compliment aan KWPNtv, perfect in beeld gebracht!) kunnen volgen. Absoluut van toegevoegde waarde. En met alle hengsten op één dag, voor het KWPN relatief goedkoop te organiseren zo, lijkt me, dus wat let je… @Rick: Paarden met een natuurlijke aanleg laten zich goed trainen! Die zijn dus goed trainbaar. (Je kan het ook omkeren) Daar draait het allemaal om. En je mag er immers toch vanuit gaan dat gisteren enkel (goed) getrainde paarden aanwezig waren. Als ze op dat moment de balans niet vinden, geen draagkracht tonen, moeite hebben met aangalopperen, voorover lopen en zich daarbij afdrukken op het bit en de bijzet niet op een positieve/functionele manier aannemen, dan zegt dat veel. @Mathijs: Dan mag je dat absoluut zo beoordelen.
  Vraag me wel af hoe in de voorring de aangebrachte bijzet is beoordeeld, want er zat nogal wat verschil in de posities. Van laag tot hoog en aan binnenzijde laag met aan de buitenzijde een veel hogere positie.

 • Brigitte de Graaf

  Ik vraag me ook af waarom een bijzet met de bijbehorende vragen. Ik heb bij mijn merrie een kaptoom geprobeerd. Daar kreeg ze de kriebels van. Dus ook dat verschilt per paard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook