Ga naar hoofdinhoud

Lammert Tel: “Een tuigpaard moet een tuigpaard blijven”

Cat. 736 Martin Morero (Atleet x Larix.) Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Na afloop van deze hengstenkeuring blikten inspecteur Viggon van Beest en hengstenkeuringscommissie voorzitter Lammert Tel terug. De heren zijn trots op de aangewezen hengsten en zeker op de premiehengsten. Tel: “Een premiehengst moet zich onderscheiden van de rest en dat deden deze.”

Lammert Tel: “Je wilt altijd wel meer, maar een tuigpaard moet wel een tuigpaard blijven, dat was onze insteek. Het moet ook kunnen. Alleen het beste is goed genoeg. In een kleine fokkerij als de tuigpaardfokkerij hebben we geen grote aantallen nodig. De vijfjarige heeft al goed gepresteerd op de concoursvelden, dat hebben we al kunnen zien. We zien uit naar de prestaties van deze hengsten in het verrichtingsonderzoek in het najaar. Het gaat om prestaties en sport.”

Van Beesd: ‘Helaas geen laagverwante’

Ook Viggon van Beesd is tevreden met de oogst van vandaag: “Helaas hebben we geen hengsten aan kunnen wijzen die zeer laag of laag verwant zijn, maar ook geen hoog of zeer hoog verwante hengsten. Er nog diverse instroomgelijkheden zijn voor bijvoorbeeld sterhengsten.”

Bron: KWPN

Eén reactie op “Lammert Tel: “Een tuigpaard moet een tuigpaard blijven”

  • Jan Jonas

    Wat lammert zegt is waar. Het Nederlandsche tuigpaard ( het Gelders en Gronings ras) moet blijven want het is nationaal erfgoed geworden en dat moet in standgehouden worden. De boeren zijn gek op hun paarden en tractoren. Omdat beiden de welvaart in Nederland op het gebied van voedselvoorziening hebben bewerkstelligd. Deze beide rassen hebben een ommezwaai in het fokbeleid in Nederland gemaakt. Uit deze twee rassen is het Nederlandsche rijpaard ontstaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook