Ga naar hoofdinhoud

Vingino keur verklaard

Abdel Said met Vingino Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Vingino (Voltaire x Cassini I, fokker: wijlen Jo Albers) werd onlangs op de DSP Hengstenkeuring al gehuldigd als Masters-hengst van het jaar. Het KWPN huldigt hem twee weken later ook: Vingino is keur verklaard.

Vingino werd op 27 mei 2002 geboren bij de in 2007 overleden Jo Albers uit Valthermond. De Drentse fokker fokte het hengstveulen uit de merrie Notre Dame II (v. Cassini I), die ook bij Albers werd geboren als eerste veulen van de in Duitsland aangekochte Inessa (geboren 1994, v. Quidam de Revel x Landgraf I x Calypso II).

Albers’ kleindochter Marion Herbers, die samen met oom Heijo Albers de fokkerij van haar opa heeft voortgezet, weet nog goed dat ze met haar opa en Heijo naar Duitsland ging om Inessa te bekijken. “In 1996 waren we op zoek naar een goede fokmerrie om een lijn mee op te zetten. Van Reinie Tewis hoorden we dat de fokker achter Haidkoppel Pferdehof ziek was en de paarden wilde verkopen. Vlak daarna zijn we naar Duitsland gereden om daar Inessa te bekijken, die uit de moeder van Calato kwam.”

Familie Albers was meteen verkocht toen ze de merrie uit stam 474A: “Er zijn van die dingen die je altijd bijblijven. Ik zie haar nog vrijspringen daar, ze sprong toen al fantastisch met vooral veel instelling. Opa kocht haar direct”, vertelt Herbers over de merrie die later dat jaar tot reservekampioene van de Holsteiner Eliteschau werd gekroond. “We hebben haar in eerste instantie daar in training gelaten voor de merriekeuring en door Cassini I laten dekken.”

Notre Dame II

Uit die dekking kwam in 1998 Notre Dame II die later ook op het hoogste niveau heeft gesprongen met de Italiaan Roberto Arioldi. Voordat Notre Dame als vijfjarige de sport in ging met Marion en daar na vijf B-concoursen al werd ontdekt en gekocht door Arend Zoer, bracht de merrie twee veulens. Uit de eerste dekking met Voltaire kwam in 2002 Vingino, die voor de helft werd aangekocht door Reinie Tewis. “Het moment dat we hem als tweejarige lieten vrijspringen staat me ook nog goed bij. Reinie is normaal gesproken best terughoudend, maar bij Vingino zei hij meteen: potverdomme, dat is een echte.”

Vingino werd in 2005 als laatste zoon van Voltaire goedgekeurd. Op de hengstenkeuring 2005 werd hij met nummer 698 aangewezen en na het najaarsonderzoek werd hij goedgekeurd, afgezien van het vermogen (9), niet met bijzondere punten. Een 7,5 voor de afdruk, een 7,5 voor de techniek en een 8 voor de geschiktheid kwam op het rapport te staan.

Wisselend

Reinie Tewis vertelt dat het nog wel even spannend was in Ermelo. “Zonder Wout-Jan van der Schans, die toen gastruiter was in Ermelo, weet ik niet of hij het gered zou hebben.” Dat beaamt Van der Schans, die Vingino later in zijn carrière ook nog weer onder het zadel kreeg. “Er is niks mis met het geheugen van Reinie”, zegt Van der Schans. “Ik heb hem natuurlijk maar een paar keer gereden als gastruiter, maar ik had er wel een klik mee. Hij sprong wat wisselend en had vooral wat moeite met de balans in de galop. Je kon hem niet altijd goed bij de sprong krijgen.  Maar op de dag voor het examen, daar waar de beslissing viel, sprong hij fantastisch” weet Van der Schans nog.

‘Gewoon uit de buurt’

Tot op heden zijn er 409 nakomelingen van Vingino geregistreerd bij het KWPN. Geen enorm aantal. Dat heeft volgens Tewis verschillende redenen, maar de voornaamste was dat hij wat last had van de concurrentie en dat hij maar ‘gewoon uit de buurt’ kwam. “Ik had toen ook Up To Date, Vainqueur en Vittorio goedgekeurd gekregen en in hetzelfde jaar was ook Verdi goedgekeurd. Bij mij was Up To Date echt een veulenmaker, die gaf mooie veulens die ook goed konden lopen. Up To Date was dus heel populair.”

Vingino had nog een nadeel bij Tewis op het station: “Ik ben nog een klassieke hengstenhouder met de grootste klantenkring in de buurt. Opvallend genoeg zijn die fokkers altijd wat terughoudender met hengsten die uit dezelfde buurt komen. Dan denken mensen snel: o, die komt uit de buurt dat is niet spannend of bijzonder. Het is dan al snel gewoon. Ik weet zeker dat Vingino meer had gedekt als hij uit Frankrijk kwam.”

On-Nederlands vermogen

Wat de succesfactoren zijn in de vererving van Vingino is volgens Herbers een kenmerk van zijn stam 474A. “De instelling, de macht, het doorzettingsvermogen en de hardheid zijn kenmerkend voor die stam. Daarbij is hij natuurlijk subliem gefokt.” In de combinatie is Vingino zonder meer in staat een toppaard te brengen volgens Tewis. “Je hebt wel een wat scherpe merrie nodig en dat zie je ook bij die paarden die het nu goed doen: die komen allemaal uit merries die de scherpte mee hebben gegeven. Die zijn er in Nederland veel, dus het paste wel. Verder was het een ontzettend mooi paard en keihard op de benen.”

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.