Ga naar hoofdinhoud

In Beeld: KWPN Verrichtingstoppers dressuur 2015 t/m 2018

Just Wimphof (v. De Niro) met Renate van Vliet
Horses.nl keek al twee keer terug naar hoe het de verrichtingtoppers van de afgelopen tien jaar het is vergaan. Er wordt toen onder andere aandacht besteed aan Bordeaux, Charmeur, Desperado,  Everdale, Franklin en Governor. In deze derde editie gaan we kijken hoe het gaat met de verrichtingstoppers van 2015 tot en met 2018. 

In het voorjaar van 2015 slaagden slechts drie dressuurhengsten voor de test. Hennessy van Verhagen Horseservice bleek de beste met 82 punten. De zoon van De Niro liep afgelopen winter in de middenmoot mee in de hengstencompetitie Z/ZZ-L onder Remy Bastings, die sinds twee jaar zijn ruiter is. Inmiddels heeft de hengst op Horsetelex 180 geregistreerde nakomelingen, waarvan één bij het DSP-goedgekeurde zoon. Ook kreeg de hengst één zoon aangewezen bij het KWPN afgelopen februari.

Tweede met 81 punten werd High Five U.S. Deze hengst liet zich nog maar weinig onder het zadel zien en liet dan ook menige Pavo Cup-wedstrijd dan wel Hengstencompetitie verstek gaan. Met zijn nakomelingen weet de Charmeur-zoon wel te overtuigen. Hij kreeg dit jaar zowel een dressuurhengst als een Gelderse hengst aangewezen. Deze aangewezen Lamborghini is inmiddels al wel goedgekeurd bij Mecklenburg. Bij het AES heeft hij de goedgekeurde zoon Le Chouff de Nordiek.

De grootste verrassing leverde de destijds vrijwillig aangeleverde Hermès. De hengst kreeg ‘slechts’ 78,5 punten. Later won hij onder Dinja van Liere brons op het WK voor Jonge Dressuurpaarden in Ermelo.  Ook een verrassing leverde de Gelderse Henkie, die later mee liep in de Hengstencompetitie voor dressuurpaarden en daar menig dressuurpaard het nakijken gaf onder Adelinde Cornelissen.

Foto: Jacquelien van Tartwijk
Cat.nr. 574 (Hennessy x Trento B). Foto: Melanie Brevink-van Dijk

 

Najaarsonderzoek 2015

In het najaar van 2015 slaagde met maar liefst 87,5 punten Daily Diamond. De hengst wisselde onlangs na een succesvolle carrière onder Bart Veeze van ruiter. De zoon van Daily Deal zal zijn carrière voortzetten onder Annabel Rootveld.  De hengst is bij diverse stamboeken goedgekeurd en heeft inmiddels 163 bij Horsetelex geregistreerde nakomelingen. De hengst kreeg zijn enige voor het KWPN aangeboden zoon, Lord Diamond, aangewezen voor het verrichtingsonderzoek.

Total US werd reservekampioen. De hengst liep succesvol de hengstencompetitie onder Dinja van Liere waarna Edward Gal de teugels overnam. In de Black Magic-show op de hengstenkeuring viel hij naast zijn één jaar oudere halfbroers (Toto jr. en Governor, die wel verrichtingskampioen werden) het meest op. Zijn eigenaren GHPC hebben de hengst voor dit jaar teruggetrokken uit de fokkerij. De hengst is tevens drager van het WFFS-gen.

Verder slaagden Habanna (85,5 punten – WFFS-drager en geruind), Trafalgar (82 punten), Hitmaker (80 punten), Hummer (79 punten) en Hometown (78,5 punten).

Daily Diamond tijdens de verrichting in 2015 Foto: Melanie Brevink
Daily Diamond, hier nog onder Bart Veeze. Foto:
Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Voorjaarsonderzoek 2016

Met 85 punten was de titel in 2016 voor Dettori, daarmee trad hij in de voetsporen van zijn vader Desperado. De hengst liep afgelopen winter in de hengstencompetitie onder Hans Peter Minderhoud. De hengst heeft inmiddels 49 op Horsetelex geregistreerde nakomelingen. In zijn eerste seizoen leverde de hengst de veulenkampioen van Friesland in Magnum Gold VK.

In Style werd net als zijn vader Eye Catcher verrichtingskampioen van het onderzoek. En werd tweede achter Imagine in de Hengstencompetitie. Verder slaagden I’m Perfect STH (83,5), Imagine (83), It’s a pleasure (81), Improver (79), Impression (78,5) en Inspire (76,5).

Foto: Melanie Brevink

Najaarsonderzoek 2016

In het najaar was er een ex aequo kampioenschap. Zowel Iconic B als Inclusive behaalden 86 punten. Iconic B liep afgelopen winter naar een vierde plaats in de Hengstencompetitie onder Joyce Lenaerts. Inclusive had alle wedstrijden wat last van spanning onder Charlotte Fry en wist niet te overtuigen. Iconic heeft inmiddels 43 nakomelingen op Horsetelex geregistreerd. Daarentegen heeft WFFS-drager Inclusive 29 nakomelingen. Beide hengsten toonden afgelopen zomer nakomelingen bij de afstammelingenkeuring.

Eveneens slaagden: Incognito (83,5 punten), Inverniss & Indigro (81,5), Indian Rock & Il Divo (81), Invershin (80) en Intro K (79).

Joyce Lenaerts, hier met Iconic B in de hengstencompetitie. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Charlotte Fry met Inclusive. Foto: Melanie Brevink- van Dijk

Voorjaarsonderzoek 2017

Ook in het voorjaar van 2017 kon de keuringscommissie geen eenduidige kampioen aanwijzen. Zowel Just Wimphof als Jerveaux kregen 86 punten. Just Wimphof liep afgelopen winter naar een tweede plaats in de Hengstencompetitie. Just Wimphof kreeg uit zijn eerste jaargang maar liefst 234 veulens en was daarmee de meest dekkende hengst van 2018.

Jerveuax liep onder Bart Veeze naar gedegen prestaties in de Hengstencompetitie, maar kon niet bij de kopgroep komen. Hij heeft bij het KWPN in 2018 41 geregistreerde veulens geleverd. Daarvan liet hij zeven veulens zien op de afstammelingenkeuring afgelopen zomer.

James Bond slaagde met 85 punten, deze hengst is inmiddels verkocht net als Jay Destino die slaagde met 82 punten. Daarnaast slaagde Jamaica (80,5) en Just for You (78).

Just Wimphof (v. De Niro) met Renate van Vliet – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Najaarsonderzoek 2017

In het najaar slaagde For Ferrero met 85 punten, wat genoeg bleek voor de kampioenstitel. Deze hengst was ook qua bloedvoering het meest interessant dankzij zijn ‘vrije bloed’. De hengst leverde afgelopen zomer bij het BWP de veulenkampioen. Ook toonde hij al zijn eerste ‘illegale’ nakomelingen op de afstammelingenkeuring. Daarnaast liep de hengst niet onverdienstelijk mee in de hengstencompetitie. Tevens won hij onder Kim Koolen zilver in de klasse L1 op het KNHS Indoorkampioenschap.

Op de voet werd hij gevolgd door Joyride (84) en 83,5 punten waren er voor Jarville (geëxporteerd naar Frankrijk), Jones en Jerenzo Texel. Jersey slaagde met 82 punten en Johnny Cash met 78 punten. Deze laatste kreeg net als halfbroer Hermès de laagste punten bij het verrichtingsonderzoek. Echter werd de hengst onder Theo Hanzon wel vierde in de Hengstencompetitie.

For Ferrero (v. For Romance I) met Kim Koolen – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Imposantos naar recordscore

Imposantos (v. Wynton) liep in het najaarsonderzoek zijn verkorte test. Hij werd aangewezen via de Pavo Cup, waarin hij derde werd in finale bij de vierjarigen en via deze weg volstaat de 21-daagse test.  Hij kwam na de verkorte test op 89 punten, een recordscore. Hij kreeg zes 9’s en een 8,5.

Inmiddels heeft hij onder zijn vaste ruiter Bart Veeze al een behoorlijk palmares opgebouwd: hij won in de winter van 2017-2018 de hengstencompetitie in de klasse L, in de zomer van 2018 werd hij zevende op de Wereldkampioenschappen voor jonge dressuurpaarden en won hij de Pavo Cup. Afgelopen winter stond hij opnieuw bovenaan in de hengstencompetitie (klasse M) en dit voorjaar worden zijn eerste veulens geboren.

Imposantos (v. Wynton) met Bart Veeze – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Verrichtingsonderzoek 2018

De verrichtingstoppers van 2018 moeten zich vanaf dit jaar bewijzen. In het voorjaar slaagde Knock Out (v. Ebony) met 86 punten en in het najaar slaagde Kjento (v. Negro) met een recordaantal van 90 punten.

Jeanine Pleijte – Nieuwenhuis met Knock Out
Foto: Melanie Brevink – van Dijk
Charlotte Fry met Kjento
Foto: Melanie Brevink – van Dijk

Lees ook:

In beeld: KWPN verrichtingstoppers dressuur 2009 t/m 2011

In beeld: KWPN verrichtingstoppers dressuur 2012 t/m 2014

Bron: Horses.nl

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook